OD BLATA DO ZVIJEZDA

Obrtnički centar u Blatu na 30 katova vrijedan 70 milijuna eura

Udruženje obrtnika, Obrtnička komora, Obrtničko učiliste, dvorana, hotel i sjedište Holdinga samo su neki sadržaji budućeg kompleksa

Arhitekti Vedran Pedišić, Emil Špirić, Velasco Farrera i Mladen Hofmann pobjednici su ponovljenog natječaja za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje Obrtničkog centra, novog doma zagrebačkih obrtnika koji bi se trebao graditi u Blatu.

O vrijednosti pobjedničkog projekta najbolje govore sljedeći podaci: bilo je prijavljeno ukupno 46 radova, a za pobjednički projekt nagrada je iznosila 240.000 kuna.

Ulaganje 70 milijuna eura

Nagrađeni projekt, koji bi prema grubim procjenama trebao stajati oko 70 milijuna eura, arhitekti su zamislili kao grad u malom koji se može realizirati etapno, a cjelina površine od 60 tisuća četvornih metara podijeljena je u nekoliko sekcija.

Tako bi u Blatu trebali biti smješteno Udruženje obrtnika povezano s Obrtničkom komorom i Obrtničkom štednom bankom.

Zagrebački obrtnici dobit će najveći dio poslovnih prostora i lokala, čime će taj urbano-arhitektonski kompleks postati i prvi obrtnički trgovački centar.

Na novoj lokaciji bit će i Obrtničko učilište, koje će pohađati 300-tinjak polaznika, a planiran je i hotel s oko 120 ležajeva i kategoriziran s tri zvjezdice. Nova polivalentna dvorana bit će namijenjena za manifestacije poput Zlatne kune, različite koncerte i sportske priredbe dok bi upravno sjedište Zagrebačkog holdinga bilo smješteno u poslovnom tornju u kojem je predviđeno više od 30 nadzemnih etaža. Cijeli kompleks imao bi i tri podzemne etaže s više od tisuću garažnih mjesta.

Fuzija Grada i obrtnika

- Tako bi se ostvarila svojevrsna fuzija gradskog poduzeća s obrtnicima. Trenutno su sve te institucije razbacane po cijelom gradu, a našim bi projektom svi važniji čimbenici vezani za gospodarstvo Grada bili smješteni na jednome mjestu. Osim toga, ovakvim se projektom nastavlja pozitivna tendencija širenja razvojnih područja uz Jadransku aveniju i obalu Save - objasnio je arhitekt Vedran Pedišić.

Nadahnuti Gornjim gradom

Ideju za tako koncipiran Obrtnički centar arhitekti su pronašli na Gornjem gradu, nadahnuti Trgom Svetog Marka oko kojeg su locirane mnoge palače.

- Središnji je prostor predviđen za pješačku zonu, iz koje će pješaci moći ulaziti u Komoru, hotel, dvoranu ili u lokale.

Za tako visoki toranj odlučili smo se zbog toga što je Obrtnički centar lociran na periferiji grada, na južnom prilazu Zagrebu, te će se vertikala doimati kao svojevrstan svjetionik pred metropolom - objasnio je Emil Špirić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 19:01