‘NEMAMO GDJE!‘

Očajni stanovnici ulice u Zagrebu: Prisiljeni parkirati na cesti pa svaki put dobiju kaznu

U Gradu kažu da su mogućnosti za povećanje uličnih parkirališnih mjesta iscrpljene, no da će vidjeti što još mogu
 Bruno Konjević/Cropix

Stanari Korčulanske ulice u Zagrebu već godinama nemaju rješenje za problem parkinga u njihovu kvartu. Označenih mjesta je premalo i stoga su prisiljeni parkirati svoje automobile na cesti ili, pak, na požarnom putu.

To nekako funkcionira sve dok im u ulicu ne dođe prometni redar i podijeli kazne za nepropisno parkiranje. Tada plate kaznu, no drugi dan opet parkiraju na istome mjestu. Ne zato što to žele, nego zato što nemaju gdje drugdje.

- Živim već 43 godine u ovoj ulici i na početku nije bilo problema s parkiranjem jer tada nije bilo ni toliko automobila. Danas svaki stan ima jedan, dva ili tri automobila i mi sada jednostavno nemamo gdje parkirati - kaže Ivan Ravničan.

image
Ivan Ravničan
Bruno Konjević/Cropix

Raste broj vozila

On stanuje u zgradi u Korčulanskoj 2 koja ima 110 stanova. Ako uzmemo da, kaže, svaki stan ima svoj automobil, to je onda više od 100 automobila koje treba negdje parkirati, a u ulici im često svoja vozila znaju ostavljati i korisnici obližnjeg kluba i kasina.

Do prije dvije godine još su se nekako snalazili, no onda je površina na kojoj su parkirali proglašena požarnim putem pa je i taj komad zemljišta postao nedopuštena zona. Ipak, stanari i dalje tamo ostavljaju svoje automobile jer nemaju gdje drugdje, zbog čega mole Grad da reagira i nekako riješi njihov problem.

- Neka označe parkirna mjesta, proglase drugu zonu i mi ćemo plaćati, to je najmanji problem, a i naplata će odbiti ostale građane koji ovdje ne žive da se samo tako parkiraju. Najbolje rješenje bilo bi kada bi napravili još jedno parkiralište, no svjestan sam da za to treba mijenjati GUP - predlaže Nenad Pejovski.

image
Bruno Konjević/Cropix

Službena pritužba

Zbog njihova problema obratili smo se i Kati Sambolić, predsjednici Mjesnog odbora Sigečica, koja nam je kratko rekla da nisu dobili nikakvu službenu pritužbu od stanara. Istaknula je da su iz zgrade preko puta na adresi Koranska 2 tražili postavljanje metalnih stupića uz cestu, no napominje da Mjesni odbor ne može donijeti takvu odluku te da takve promjene može odobriti samo Grad.

Iz Grada su nam, pak, potvrdili da je zabranjeno parkiranje na površini oko njihove zgrade jer je riječ o vatrogasnom putu. Što se tiče problema nedostatka parkirališnih mjesta u toj zoni, kažu da su mogućnosti za povećanje uličnih parkirališnih mjesta gotovo u potpunosti iscrpljene, no navode da će pokušati utvrditi postoje li još negdje mogućnosti za uspostavu dodatnih parkirališnih mjesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 23:44