Od Nove godine 20% skuplji odvoz smeća, voda i ZET

Gradski zastupnici jučer su većinom glasova na sjednici Gradske skupštine usvojili dva nova poskupljenja, komunalne naknade te produljenje naplate parkiranja, a gradonačelnik Milan Bandić najavio je početkom 2008. godine novi rast cijena.



Za poskupljenje su se izjasnili zastupnici SDP-a, dok je većina oporbe bila protiv novog udara na standard građana.




Bandić: Cijene ne dižemo iz hira



No to nije sve jer neslužbeno doznajemo da će gradonačelnik građanima za Novu godinu ‘darovati’ i poskupljenje vode i čistoće za oko 20 posto. Također je moguće da i javni prijevoz poskupi 20 posto. Čini se da su samo nekoliko dana nakon parlamentarnih izbora gradski SDP-ovci krenuli s usvajanjem mjera nepopularnih među glasačima, pa su dan nakon izglasavanja kontorverznog GUP-a, uveli za 50 posto veću cijenu komunalne naknade (primjenjuje se od 1. 1.  2008.) te produljli vrijeme naplate parkiranja i proširili parkirne zone.



- Realno je očekivati da ćemo povećati cijene. Netko mora platiti cijenu. U ovom gradu živi 800 tisuća ljudi. Neke Vlade su pale zbog reformi, ako se i nama to dogodi, onda je to cijena posla - rekao je Bandić.



Realno je očekivati da ćemo povećati cijene. Netko mora platiti cijenu. U ovom gradu živi 800 tisuća ljudi. Neke Vlade su pale zbog reformi, ako se i nama to dogodi, onda je to cijena posla



Bandić

Zastupnika HSU-a Petra Kuzelu zanimalo je hoće li se u skladu s poskupljenjima povećati i dodatak na mirovine koji se kreće od 200 do 400 kuna. Međutim, iz Gradskog ureda za financije doznajemo da je to gotovo nemoguće jer u “životu ništa nije besplatno”, pa tako ni, primjerice, ZET-ove karte za učenike studente i neke umirovljenike.



Naime, pod pritiskom HNS-ovih zastupnika Bandiće je to uveo, ali sada mu, čini se, nedostaje novaca. Iako je za 2008. godinu osigurao 800 milijuna kuna, zbog toga što se 60 posto građana vozi besplatno, a povećane su i plaća zaposlenicima i troškovi, nedostaje mu još 200 milijuna kuna.



- Za pokrivanje te ‘rupe’ morat će se povećati cijene karata, a visina poskupljena još se ne zna - kazao je jedan član uprave Holdinga i dodao da je moguće da to poskupljenje postane novi “teret” u proračunu.



Međutim, poskupljenje vode i čistoće mnogo je sigurnije. O toj odluci, naime, već se službeno razgovara na nivou uprave Zagrebačkog holdinga, a očekuje se da voda poskupi sa 9,5 na 11 kuna po kubiku.



Izjave građana

- I prije su nam naplaćivali, samo su onda uzimali susjedu kravicu, a danas dobivamo veće račune. Nadam se da će me poslužiti zdravlje i da ću moći nekako preživjeti - prisjetila se kumica s trešnjevačkog placa, 74-godišnja Slavica Deštak. - Nama je uvijek sve skupo, a njima opet nikada dosta. Mislim da ne mogu mnogo napraviti pa ću plaćati veće režije kao i dosad - rekla je 31-godišnja upravna referentica Ksenija Lončar. 



- Sanacija vodovodne infrastrukture je nužna. Zbog loših cijevi 45 posto vode uopće ne dođe do  kućanstava jer putem iscuri. Sanacija bi stajala oko 100 milijuna eura - rekao nam je izvor u upravi holdinga te dodao da bi se taj trošak otplaćivao putem obveznica i kredita te bi se u računima našla još jedna stavka za otplatu spomenutog kredita zbog čega bi i ukupan račun za vodu koji građani dobivaju porastao.



Što se tiče Čistoće, gradski čelnici već su pokušali povećati cijene skupljanja glomaznog otpada za 20 posto, ali im inspekcija to nije odobrila.



- Nije ovo udar na standard građana jer že moguža poskupljenja biti prihvatljiva. Vratit žemo im to kvalitetnijom uslugom ili besplatnim prijevozom ili nečim trežem - napomenuo je naš izvor. Uz poskupljenja, gradski čelnici najavili su da će sljedeći tjedan izići sa šest restriktivnih točaka koima će provesti uštede.



Za četveročlanu obitelj režije skuplje 300 kuna



Četveročlana obitelj koja živi u stanu od 60 kvadrata samo za vodu, struju, prijevoz i odvoz otpada nakon najavljenog poskupljenja u prosjeku će morati izdvojiti 1313 kuna, dok je do sada plaćala 1068 kune.



Riječ je o novom udaru na standard građana, koji je ionako poljuljan rujanskim poskupljenjima hrane, odjeće i obuće. Cijene su u rujnu porasle za 1,2 posto, što je prema Državnom za zavodu za statistiku najveća stopa inflacije u posljednjih šest godina. Kruh i žitarice te meso, dosad su već poskupili desetak posto u odnosu na lani, a povrće je poskupilo za čak 33 posto u odnosu na rujan 2006. godine. Električna energija i tekuća goriva su poskupjeli gotov 5 posto. U Savezu  samostalnih sindikata Hrvatske tvrde kako su sva dosadšnja i najavljena poskupljenja neopravdana.



- Vlada je već uvela izvozne carine na pšenicu od 98 eura po toni, jer je bila sušna godina i na svjetskom tržištu vlada nedostatak žitarica. Ali u Hrvatskoj je ove godine bila dobra godina za žetvu i požeto je 750 tisuća tona pšenice, a naše potrebe su oko 500 tisuća tona. Prema tome, sirovina za kruh imamo dovoljno, te na nas ne bi trebala utjecati poskupljenja na svjetskom tržištu. Uz sve to počela je i sezona grijanja tijekom koje će se kućanstvima prosječni troškovi povisiti za barem 500 kuna, pa će pokrivenost košarice prosječnom plaćom pasti na svega 70 posto. (Jasminka Komar, Sergej Trajković)


Poskupljenje režija (četveročlana obitelj u stanu od 60 kvadrata)



                                      SADA                  NAKON



Struja                        330 kuna              429 kuna

Voda                         200 kuna              240 kuna

Javni prijevoz         503 kuna              603 kuna   

Odvoz otpada         0,58 kuna/m2       0,69 kuna/m2

Ukupno                   1068 kuna             1313 kuna   



K ošarica četveročlane obitelji sada i nakon poskupljenja



                                           SADA             NAKON POSKUPLJENJA



Troškovi stanovanja        1687 kuna                     1856 kuna

Prehrana                           2098 kuna                       2098 kuna   

Prijevoz                              503 kuna                        603 kune

Higijena                             254 kuna                         254 kune

Odijevanje                          596 kuna                        596 kuna   

Obrazovanje i kultura      722 kuna                        722 kune

Ukupno                               5860 kuna                      6129 kuna 
           





Vanja Nezirović;Ante Milković
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 21:16