ALARMANTNO STANJE

OPTUŽUJU HAC, IGH I HRVATSKE VODE ‘Zbog pogrešne gradnje ceste kuće nam plivaju pod vodom’

Stanovnici Buševca optužuju HAC, IGH i Hrvatske vode da su stalno poplavljeni zbog pogreške na pristupnoj cesti za autoput Zagreb - Sisak
 Biljana Gaurina/CROPIX

Otkako je prije tri godine sagrađena autocesta Zagreb - Sisak, naselje Buševec kao dio Velike Gorice od veljače je pod poplavama. Obiteljske kuće s dvorištima i deseci hektara zemlje svako malo plivaju pod vodom, kućama se ozbiljno narušavaju temelji, a zemlja je neupotrebljiva, tvrde stanovnici.

Panonsko more

- Postali smo jezero, Panonsko more. Ironija je što nismo uz rijeku, nego se voda zadržava jer je pogrešno izvedena gradnja pristupne ceste na državnu autocestu Zagreb - Sisak. Riječ je o projektu kojem je HAC investitor, IGH projektant, a Hrvatske vode dale su suglasnost. Jednostavno su zatvorili grabu niz koju je voda prirodno otjecala. Presjekli su je, skrenuli tok dva okolna potoka i doveli sve slivne vode s autoceste u naša dvorišta - govori Ivan Robić čija kuća i dvije tisuće kvadrata dvorišta dva dana plivaju pod vodom. I to treći put ove godine. Temelji nisu izdržali, voda je probila zidove i ugrožena je mehanička stabilnost kuće, kaže Robić.

- Tu smo četiri desetljeća, na ovom području nikad nije bilo poplava. Inače sam 42 godine radio u IGH kao voditelj prvog akreditiranog laboratorija za metalne materijale i poznajem cijeli sustav IGH i HAC-a koji je najednom prestao funkcionirati. Nekada su se pogreške brzo rješavale. Nama su sad problematične ne obilne, već prosječne kiše koje oduvijek padaju. Napraviti ovakvu pogrešku inženjerski je nevjerojatno. Stvar se može popraviti u roku od deset radnih sati, samo netko treba pozvati stručnu tvrtku da vrati odvodnju u prijašnje stanje. No, mjesecima nitko ne reagira - kaže Robić.

Proveo je besanu noć ispumpavajući vodu. Susjedima koji nemaju pumpe, kaže, podrumi su potpuno poplavljeni. Slali su, kaže Robić, dopise svim stranama u projektu.

- U HAC-u su rekli da su im Hrvatske vode dale suglasnost i da imaju sve dozvole. Hrvatske vode, pak, poslale su zbunjujući odgovor kojim zaključuju da nisu krivi. Nadzorni inženjer IGH, Nikša Marković, obećao je rješenje, ali ništa. Pokvareni telefoni i šlamperaj od posla. Nastavi li se ovako, sami ćemo probušiti rupe u cesti da voda oteče, iako ćemo u zatvor zbog toga - ironično se nasmijao.

Dobili sve dozvole

Nadzorni inženjer IGH, Nikša Marković, kratko je komentirao da je usuglašavanje rješenja u postupku. U HAC-u, pak, kažu da je zahvat napravljen prema lokacijskoj i građevinskoj dozvoli, a uporabna dozvola ishođena je još prije pet godina.

- Riječ je o naplavnom području na kojemu velike padaline stvaraju probleme. Stanovnici su bez uporabne dozvole napravili pristupne puteve iz svojih dvorišta i parcela na državnu cestu i na taj način zatvorili kanal. Pitanje slivnih voda uređuju Hrvatske vode i lokalna samouprava, a ne Hrvatske autoceste - rekao je HAC-ov inženjer Boren Galar.

Iz Hrvatskih voda - koje su morale potvrditi cijeli projekt - poručili su da su u njihovoj ingerenciji dva okolna potoka, a oni su “održavani i mogu prihvatiti oborinske vode”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 17:39