VELIKI PLAN NADZORA

OTKRIVAMO Zagreb dobiva 150 nadzornih kamera na 50 novih lokacija

Osobe koje su nedavno na centralnom zagrebačkom trgu postavile i detonirale eksplozivnu napravu i tim činom izazvale nemir među građanima, otkrivene su zahvaljujući nadzornim kamerama koje je diljem Zagreba postavila gradska uprava . To je povod da se, iako nije bilo planirano, tijekom ove godine u središnjem dijelu grada postavi još kamera.

Dvije fiksne i pomična

- Potaknuti ovim događajem, odlučili smo raspisati novi natječaj za 50 dodatnih lokacija, a na svakoj od njih bit će po tri nadzorne kamere - pojasnio je Mate Kraljević, idejni začetnik projekta i sadašnji šef prometnog i komunalnog redarstva. Svaku lokaciju na kojoj su do sada postavljene snimaju dvije fiksne i jedna pomična kamera visoke rezolucije, a svaka od njih pokriva 100 metara udaljenosti. Tri kamere na pojedinoj lokaciji vrijede 30 tisuća kuna.

Kamere su prvenstveno postavljene za nadzor prometnih prekršaja, nepropisnog parkiranja i zaustavljanja te uništavanja imovine, no nakon nemilog događaja snimke često pregledava i zagrebačka policija u potrazi za počniteljima drugih kaznenih djela.

Prometno redarstvo

U tijeku su i pregovori da policija u svom centru preuzima slike s nadzornih kamera kako bi ih mogli svakodnevno koristiti u svojim istragama.

- Za sada još ne možemo potvrditi kada bi do toga moglo doći. Kada su nam potrebne snimke nadzornih kamera za utvrđivanje krivaca, trenutno surađujemo s prometnim redarstvom - rekli su nam iz Policijske uprave zagrebačke.

Kraljević je potvrdio da se krenulo s izradom plana i da se već zna da će većina novih kamera pokriti ulice u užem centru grada.

- Trenutno se umrežava središnji dio grada na lokacijama na kojima se do sada kamere nisu mogle umrežiti. Bogovićeva, Preradovićeva, Gajeva, Gundulićeva... To su neke od ulica koje će se dodatno staviti pod nadzor, a osim uvođenja reda kod parkiranja, time želimo vratiti i sigurnost na gradske ulice - rekao je Kraljević. Cijena ovog projekta bit će poznata tek kada natječaj završi, kao i datum početka postavljanja dodanih sigurnosnih kamera.

Do sada je u Zagrebu na 75 lokacija postavljeno ukupno 225 kamera, što je Grad stajalo 18 milijuna kuna.

Krenulo od 2008.

Mate Kraljević, tada još direktor podružnice Zagrebparkinga Zagrebačkog holdinga, na ideju videonadzora zagrebačkih ulica došao je kada je prije nekoliko godina gostovao u britanskoj parking-udruzi u Londonu, koji je svjetski rekorder po broju nadzornih kamera na ulicama i trgovima. Čak i sami Britanci ističu da će prosječnog turista tijekom obilaska najpoznatijih londonskih znamenitosti nadzorne kamere snimiti najmanje 200 puta.

Svoju ideju Kraljević je 2008. godine predložio gradonačelniku Milanu Bandiću , a prve kamere su na zagrebačke ulice postavljene 11. prosinca 2011. godine. U prva tri mjeseca rada zabilježile su oko 3500 prekršaja vozača koji nisu poštivali prometna pravila i parkirali su na nepropisnim mjestima.

Njihovo postavljanje isprva je izazvalo negodovanje među građanima koji su taj projekt doživjeli kao zadiranje u privatnost. Bilo je i prigovora da se prolaznici na zagrebačkim ulicama više neće osjećati slobodno jer će stalno biti pod prismotrom gradskog “Velikog brata”. No, pomoć koju su snimke nadzornih kamera pružile zagrebačkoj policiji u rješavanju slučaja eksplozije bombe na Trgu bana Jelačića opravdale su njihovo postavljanje te potaknule Grad na novi projekt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:52