Posljednji pogled s vrha iličkog nebodera

Za nešto više od mjesec dana završiti će dvogodišnja obnova Iličkog nebodera, jedne od najkontroverznijih i najpoznatijh zagrebačkih zgrada, koja je u svojoj 49-godišnjoj povijesti najviše pozornosti plijenila zbog vidikovca na 16. katu s kojeg je pucao jedan od najljepših pogleda na grad. No, prema posljednim informacijama iz tvrtke Frankopan Nekretnine, koja je vlasnik zgrade, vrh nebodera ipak će biti zatvoren za javnost.



Reporteri Jutarnjeg lista danas su uspjeli snimiti ekskluzivne i vjerovatno posljednje fotografije s vrha popularnog nebodera. Do zadnjeg, šesnaestog kata, došli smo liftom koji prašnjav i još uvijek prekriven kartonima nije izgledao nimalo sigurno.



Iako u neboder nitko osim radnika nije ušao već dvije godine, danas su građevinci ipak napravili iznimku i dozvolili nam snimanje unutrašnjosti nebodera.



- Tu smo svaki dan od osam ujutro i radimo punom parom pa mislimo da bi za mjesec dana mogli završiti s radovima. Ovo je sada završna faza u kojoj postavljamo instalaciju odnosno grijanje i hlađenje.



Koliko nam je poznato, ovo će biti privatan restoran pa će pogled na metropolu imati samo odabrani. Vi ste nam prvi koji su došli gore radi pogleda - ispričao je Igor N., jedan od radnika tvrtke Energ N dok nas je vodio vidikovcem zaštićen debelim šipkama.



Danas kada smo obišli neboder radovi su bili u punom jeku. Na etažama još nema nikakvih pregrada, sve je puno daski i radnog materijala. Radnici koje smo tamo zatekli zadovoljni su poslom iako u zgradi još nema struje pa se radi dok ima danjeg svjetla kako bi sve bilo spremno za tehnički pregled.



U Frankopan Nekretnine, čiji je vlasnik Petar Doimi Frankopan još 2001. godine kupio neboder za šest milijuna eura, danas nisu željeli davati nikakve izjave o datumu otvorenja budući da se on već nekoliko puta odgađao.



- U finiširanju smo rekonstrukcije i radovi neće još dugo trajati. No, vrh nebodera neće biti otvoren za javnost - rekli su u toj tvrtci u kojoj nisu željeli detaljnije govoriti o namjeni 16. kata u kojem će biti otvoren ekskluzivni restoran. No, nije sigurno hoće li do njega moći gosti koji ne rade u zgradi, a o čemu bi se trebao provesti referendum.



Restoran na posljednjem katu će, čini se, ipak voditi Stipe Marić, suprug bivše tenisačice Ive Majoli za kojeg se donedavno spekuliralo da je izašao iz tog projekta.



Gradonačelnik Milan Bandić danas nije bio zadovoljan najavom da neboder ostaje bez vidikovca koji je desetljećima uz Zagrepčane oduševljavao i brojne školske ekskurzije, izletnike te strane turiste. Na posljednjoj sjednici Gradske skupštine vijećnicima je otkrio kako žali što Grad nije imao novaca za kupovinu nebodera kojeg bi, da je bilo po njegovom,”odrezao”.



- Ja bi ga skratio za glavu. Neboder bi bio u visini svih ostalih donjogradskih građevina - povišenim tonom je gradonačelnik odgovarao gradskim zastupnicima na njihova pitanja.



Poslušajte Bandićevu izjavu u snimci Media servisa :







Bandićeva glasnogovornica Iva Mia Erak danas je rekla kako prvi čovjek Zagreba smatra da se interesi privatnih ulagača moraju poštivati i uvažavati, no isto tako dodaje da gradski čelnici razmatraju projekte novih vidikovaca.



- Puno se toga promijenilo od tih vremena i gradonačelnik podsjeća sve na činjenicu da je neboder dugo vremena bio potpuno zatvoren za javnost, te da je tek značajnim privatnim ulaganjem on obnovljen i doveden u funkciju visoke poslovne namjene.



Gradska uprava ima obvezu i ne bježi od  toga da u razumnom roku na primjerenim lokacijama postojećih ili nekih novih građevina osmisli i podupre projekte novih vidikovaca za panoramsko razgledanje Zagreba - rekla je Erak.



Vidikovac je, podsjetimo, zatvoren metalnim šipkama 1967. godine kada je s njega skočio mladić i ubio prolaznicu u Ilici. Nakon tog događaja vrh nebodera osiguran je željezom koje je sprečavalo potencijalne samoubojice da se bace sa 16. kata. Restoran je početkom 90-tih preuređen u disko klub, no nedugo zatim je zatvoren.



Prema prvim projektima, vanjski izgled se, prema zahtjevu zaštitara kulturne baštine, nije trebao bitno mijenjati. Svijetla stakla na aluminijskim prstenovima trebala su ostati i u buduće, no neboder je danas tamne boje koja se itekako ističe u gradskim vizurama.



Ilički neboder sa 16 katova izgrađen je 1958. prema projektu arhitekata Slobodana Jovičića, Josipa Hitila i Ivana Žuljevića. U to je vrijeme, bio čudo građevinske tehnologije, prva zgrada s aluminijskim pročeljem u bivšoj državi za koju su aluminijske oplate izrađene u Tvornici aviona u Pančevu. Prvi stanari bili su tadašnji industrijski div Rade Končar te Željpoh, koji su neboder dijelili po pola. Osamdesetih postaje vlasništvo Ferimporta. U središte pozornosti ponovno je došao 1998. kad se Gucićevo carstvo počelo raspadati, Ferimport otišao u stečaj, a neboder na prodaju. Namjeravao ga je kupiti grad, ali je od toga odustao, pa ga je 2001. u četvrtom pokušaju prodaje preko natječaja kupio Petar Frankopan za šest milijuna eura.



Nedavno je oko nebodera skinuta zaštitna ograda postavljena 25. listopada 2005. godine tako da će i ulaz biti okrenut prema Ilici. Površina svakog od 16 katova je 300 kvadratnih metara, a cijene iznajmljivanja trebale bi iznositi od 17 do 21 euro po kvadratu, ovisno o katu. Cijena raste s visinom, odnosno atraktivnošću pogleda. Iako u Frankopan nekretninama taje najmoprimce, doznajemo da bi se osim restorana na vrhu nebodera trebali i naći brojni odvjetnici, bankari i osiguravajuće tvrtke. Prema posljednim informacijama, u prizemlju nebodera bi se trebao otvoriti i ekskluzivni Armanijev butik te prodavaonice Camela, Swarovski kristala, poslovnice Generalturista i trgovine s ekskluzivnom odjećom i obućom. Kako najmoprimci prostora u neboderu neće imati parking, Frankopan Nekretnine su im osigurale parkiranje na Langovom trgu.



Hrvoje Hrabak, bivši predsjednik Društva arhitekata Zagreb kaže da novoobnovljenim izgledom Iličkog nebodera nije zadovoljna nijedna strana budući da je on rezultat brojnih kompromisa. Hrabak dodaje kako mu je žao što je neboder izgubio svoj vidikovac jer je time na neki način izgubio i svoj smisao.



- Zbog velikih sigurnosnih propisa te tehničkih razloga danas bi na vrhu nebodera bilo jako teško izvesti novi vidikovac. Budući da brojni veliki europski gradovi imaju vidikovce, nadam se da će se nešto napraviti po tom pitanju i u Zagrebu - rekao je Hrabak. 


Ove godine novogodišnje slavlje bez vatrometa?

Iako je prošle godine upravo uz Ilički neboder puštan vatromet, direktor Pirotehnike Mirnovec Franjo Koletić potvrdio nam je da nije siguran kako će i ve godine poslužiti za isto iz sigurnosnih razloga.



- Onaj tko bude organizirao doček, a pretpostavljam da će se za to pobrinuti i sam Grad, morat će nam osigurati mjesto za vatromet. Za sada ništa ne znamo, a Ilički neboder prošle godine bio je pogodan jer je bio gradilište - objasnio je Franjo Koletić.



Otvoren Eurotower

Najviša građevina u Zagrebu, Euro Tower u Ulici Ivana Lučića, danas je svečano otvorena, a cijeli prostor od gotovo 18 tisuća četvornih metara u potpunosti je iznajmljen.



- Iznajmili smo sav uredski prostor, a prošlog tjedna otvoren je i restoran Lobby u prizemlju zgrade. Neboder je visok 97 metara, sa 26 nadzemnih etaža i 11 podzemnih poluetaža, a gradio se 18 do 20 mjeseci - rekao je Holger Stupar, direktor tvrtke Immorent koja je gradila neboder u suradnji s Hidrocommercom. Euro Tower, u čiju je gradnju uloženo 48 milijuna eura, projektirao je Marjan Hržić.     (M. B.)



Anamarija Vujaklija i Ante Milković
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 12:29