NOVE CIJENE

Privatni vrtići poskupljuju i do 60 posto! Cijene će se kretati od 1100 do 2300 kuna

Roditelji će javne vrtiće plaćati neovisno o dohotku i to 400 kuna na mjesec. U privatnim i vjerskim vrtićima cijene će biti od 1100 do 2300 kuna, a ovisit će o plaći roditelja

ZAGREB - Najniža subvencija Grada Zagreba za smještaj jednog djeteta u privatnom ili vjerskom dječjem vrtiću iznosit će samo 140 kuna!

To znači da će roditelji koji upadnu u najviši cjenovni razred prema dohodovnom cenzusu gradonačelnika Milana Bandića plaćati i do 60 posto veću cijenu vrtića nego dosad.

Skupština nema ovlasti

Naime, gradski čelnici objavili su nove cijene subvencija za privatne i vjerske vrtiće, a umjesto dosadašnjeg modela, jedinstvene cijene od 1000 kuna po djetetu, nove će se subvencije od 1. srpnja kretati ovisno o dohotku, i to do 140 do 1400 kuna.

Pod pretpostavkom da je prosječna ekonomska cijena privatnih vrtića oko 2500 kuna, participacija roditelja u plaćanju smještaja kretat će se od 1100 do 2360 kuna. Dosad je maksimalna participacija roditelja iznosila oko 1500 kuna.

Naplaćivanje smještaja po dohodovnom cenzusu za privatne vrtiće, međutim, vlasnicima ne bi predstavljalo toliki problem da se isti kriteriji primjenjuju i na javne vrtiće.

Mišljenjem Ministarstva uprave, skupštinska odluka o zadržavanju jedinstvene cijene od 400 kuna na mjesec za javne vrtiće postala je važeća. Međutim, tom odlukom nije obuhvaćen smještaj djece u privatnim i vjerskim vrtićima jer o njima Gradska skupština ne može odlučivati.

Čak i slučaju da Ministarstvo financija i Ministarstvo obrazovanja pronađu neke zamjerke u skupštinskom modelu naplate vrtića (u Gradu Zagrebu recimo tvrde da ona nije usklađena s proračunom Grada Zagreba za 2011., što može značiti da postoje i eventualna kršenja Zakona o proračunu), dohodovni cenzus primjenjivat će se na sve one roditelje koji svoju djecu žele upisati u privatne i vjerske vrtiće.

Čak 1500 djece na ulici?

Već sada zbog ovih dvostrukih kriterija vlasnici 50-ak privatnih i vjerskih vrtića u metropoli susreću se s velikim problemima: roditelji masovno odustaju od upisa djece u privatne vrtiće, vlasnici strahuju od zatvaranja, a odgajatelji od otkaza.

Kako smo ranije pisali, u ovom se trenutku procjenjuje da bi čak 1500 djece moglo završiti na ulici jer im roditelji privatne vrtiće ne mogu priuštiti, a javni vrtići nemaju dovoljno kapaciteta.

Da će se dvostruki kriteriji primjenjivati na zagrebačke roditelje i da je u pitanju diskriminacija, potvrđuje još jedan primjer: dok roditelji koji upisuju svoju djecu u javne vrtiće prednost mogu ostvarivati i ako je član obitelji branitelja i samohrani roditelj, roditelji koji djecu žele smjestiti u privatne vrtiće to pravo nemaju.

- Riječ je o zabludi, a to je da samo imućni idu u privatne vrtiće. Treba napomenuti da privatni vrtići postoje zato što u javnima nema dovoljno kapaciteta i zato što imaju različite programe, vjerske i lingvističke, što također može biti kriterij za upis u privatni vrtić - kaže Diana Albert, predsjednica Udruge osnivača privatnih vrtića, koja se ipak nada da će na dogovorenim sastancima s gradonačelnikom Milanom Bandićem i njegovom zamjenicom Jelenom Pavičić Vukičević ipak pronaći dobro rješenje.

U SDP-u pak kažu da čekaju gradonačelnika Milana Bandića da u Skupštini uputi rebalans proračuna. Tada će putem amandmana tražiti da se subvencije privatnim vrtićima vrate na prošlogodišnju razinu, odnosno da iznose 1000 kuna po svakom djetetu.

Važi Skupštinska odluka, ali roditelji i dalje trebaju prikupljati dokumente !?

Ministarstvo uprave jučer je za Jutarnji list potvrdilo: na snazi je odluka Gradske skupštine grada Zagreba o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece u gradske vrtiće, a njeno provođenje bit će u nadležnosti Ministarstva obrazovanja i Ministarstva financija.

No, u Gradu Zagrebu, koji je zadužen za izvršavanje odluke koju je donijela Gradska skupština (plaćanje vrtića jedinstvenih 400 kuna na mjesec), tu važeću odluku još uvijek ne namjerava provoditi. U rješenju koje im je dostavilo Ministarstvo uprave uhvatili su se za sljedeći citat: “Ministarstvo financija i Ministarstvo obrazovanja u sklopu svojeg zakonom propisanog djelokruga ocijenit će zakonitost same odluke i njenu eventualnu suprotnost s posebnim zakonima”.

Dok im spomenuta ministarstva ne dostave svoja mišljenja, ponašat će se kao da je i dalje na snazi naplata vrtića po dohodovnom cenzusu.

Drugim riječima, svjedočimo potpunom apsurdu u Zagrebu: u ovom trenutku na snazi je Odluka prema kojoj vrtići za sve stoje 400 kuna na mjesec, a roditelji i dalje moraju prikupljati sve potrebne dokumente i ponašati se kao da je na snazi - dohodovni cenzus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 01:03