PROTIV BAZNE STANICE

PROSVJED U MAKSIMIRU Stanari bijesni zbog gradnje štetnog repetitora, zvali i policiju

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 02.08.2014. u 13:06

Goran Mehkek / CROPIX

Stanari Bukovačke ulice u zagrebačkom naselju Maksimir, njih 50-ak, prosvjeduju od jutros od oko 9 sati ispred svojih kuća, jer im je, kako tvrdi predstavnica stanara Melita Rendić, praktički preko noći, na privatnoj kući u susjedstvu niknula VIPnetova bazna stanica (antena), odnosno repetitor koji u krugu 400 metara na stanovnike ima štetnu, pa čak i smrtonosnu snagu zračenja.

Da se nešto čudno događa stanari su posumnjali jučer kada su na kući na adresi Bukovačka 78 počeli radovi na krovu, a izvođači radova su im prvo rekli kako postavljaju solarne ploče, da bi se kasnije ispostavilo kako je riječ o velikoj anteni mobilnog operatera, ističe Rendić.

Uzrujani i šokirani, stanari iz obližnjih kuća su se odmah pobunili i pozvali policiju, koja je radove zaustavila jer izvođač nije uz sebe imao sve potrebne dozvole.

No, već jutros, radovi su nastavljeni i radnici u ovim trenucima postavljaju spornu baznu stanicu.

Vlasnica je navodno u Švicarskoj, a kuću je iznajmila podstanarima, iznosi detalje Rendić.

Napominje i kako je policija dolazila i danas, no kažu kako se radovi izvode po propisima.

Uplašeni za svoje zdravlje i zdravlje svoje djece stanari okolnih kuća za ponedjeljak najavljuju podizanje kaznene prijave.

"Susjedi najavljuju prosvjede dok god se antena (repetitor) ne ukloni, spremni su prosvjedovati cijeli dan, a pristupili su i potpisivanju peticije (skupili su već stotinjak potpisa)", ističe Rendić.

Dodaje kako će im u borbi protiv štetnog zračenja pomoći i Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetnog zračenja - HUZEZ, a o svemu su izvijestili i Ministarstvo za zaštitu okoliša koje im je potvrdilo snagu štetnog zračenja repetitora za ljudsko zdravlje.

Tagovi

Izdvajamo