SOPNICA JELKOVEC 2 MJESECA NAKON USELJENJA

Stanovi prokišnjavaju, radijatori cure, a zidovi pucaju od vlage

Većina kupaca stanova u novosagrađenom naselju žali se na loše izvedene radove. Kooperanti Tehnike tvrde da će sanirati nedostatke, no to ne opravdava sve propuste napravljene tijekom gradnje
 Drago Sopta/CROPIX

- Tužit ćemo Zagrebački holding! Prodali su nam nov, a već derutan stan! Kroz prozor prodire vlaga, balkon ima blagi pad prema zidu, pa nam se voda, nakon kiše, nakuplja i podiže parket! Ovo je nepodnošljivo! - revoltirani su Željka i Alfredo Barković, kupci stanova u novosagrađenom naselju Sopnica-Jelkovec.

Umivaonik bez cijevi

Samo dva mjeseca nakon useljenja, tvrde, stan je pokazao mnoge mane. Oko radijatora su mrlje od vlage, strop ima ugibalište, zid smočnice s jedne je strane 80 centimetara, a s druge 85, parket se podiže, odvod nape vodi u smočnicu, iz umivaonika curi voda jer nedostaje dio cijevi, prag hodnika nekoliko je centimetara viši od podnih pločica u kupaonici.

- U stanu smo tek pet mjeseci, što će biti za pet godina?! Netko se, čini se, poigrao stanovima, našim živcima i životom! - kažu, dodajući da je Tehnika, inače glavni izvođač radova, angažirala mnogo podizvođača, koji su potom angažirali nove podizvođače koji su naposljetku traljavo obavili posao.

Naselje bez sadržaja

Obitelj Barković nije jedina koja je povjerovala Holdingovu internetskom pozivu: “Otkrijte oazu ugodnog življenja u novosagrađenom naselju Sopnica u Sesvetama. Na 39,5 hektara uređenog okoliša čekaju vas stambeno-poslovni prostori s garažnim i parkirališnim mjestima, dječjim vrtićem, osnovnom i srednjom školom, knjižnicom, tržnicom, trgovačkim, zdravstvenim, kulturnim te sportskim centrom. Otkrijte zašto je ovaj model stanogradnje vaše najbolje rješenje”.

Novo naselje još je gradilište bez trgovina, tržnice i ostalih uslužnih sadržaja. Iz centra Zagreba javnim gradskim prijevozom, uz tri presjedanja, od Dubca i Sesveta do Novog Jelkovca, stiže se za sat i pol. U naselju je otvorena samo jedna pekarnica, ljekarna i optika. Stanovi su proglašeni “socijalnima”, iako je to upitno jer su ih kupci platili svojim novcem.

- Što će nam optika? Da shvatimo kakve smo stanove kupili! Problem su kvarovi koje smo prijavili još lani u listopadu. Djelatnici tvrtke Team Čakovec došli su, mobitelima fotografirali nedostatke i otišli. Nisu se vratili - ističe Željka Barković.

Sam okrečio zidove

Njihov susjed J. S., također kupac stana u Ulici Rudolfa Matza, ogorčen je kvalitetom radova. Stan mu zaudara na vlagu, a iznad pločica u kuhinji nakupila se plijesan! Iako je još prije tri tjedna zvao Zagrebački holding i dobio odgovor da će pozvati izvođačie radova, nitko nije reagirao pa je sam, o svom trošku, okrečio zidove.

- Htio sam odustati od kupnje stana prije nego što sam se uselio, ali rekli su mi da ću morati plaćati interkalarne kamate sve dok netko drugi ne kupi stan. Nisam imao izbora - rekao je J. S.

Danijela Mikolavčić, članica pregovaračkog tima stanara tijekom dogovora o obeštećenju zbog kašnjenja s useljenjem do datuma potpisa ugovora, imala je iste probleme.

Njenu zgradu u Ulici Brune Bjelinskog gradila je tvrtka Megrad kao podizvođač Tehnike.

- Radovi su bili krajnje aljkavo izvedeni. Radnici su nas pitali: ‘Što vi hoćete za taj novac’. Ostavljali su rupe između štoka i zida, utičnice su virile iz loše ožbukanih zidova, radijatori su puštali vodu. Zvala sam i Zagrebački holding i Megrad i sve kooperante. Nakon dugotrajnog inzistiranja većinu nedostataka ipak su popravili - kaže Danijela Mikolavčić.

U razgovorima sa stanarima doznali smo da nema interneta, umjesto protuprovalnih ulaznih vrata ugrađena su sobna, liftovi se kvare... I sve to u “oazi ugodnog življenja”.

Kvarovi će biti otklonjeni čim to vrijeme dopusti

Zdravko Juč, direktor Stanogradnje kaže da sve nedostatke uklanja izvođač radova posredovanjem Zagrebačkog holdinga u zadanim rokovima.

Nikola Kovačić, predstavnik podizvođačke tvrtke Team Čakovec kaže da će nedostatke sanirati u najkraćem roku.

- Reagirali smo na prijavu Barkovića zbog puknuća cijevi.

S obzirom na to da nije bila riječ o puknuću, nego se pojavila vlaga, vezana uz prodor kroz terasu, gdje se zbog promjene projekta naknadno uvodila struja, obavijestili smo ih da u ovim vremenskim uvjetima nedostatak ne možemo ukloniti.

Učinit ćemo to čim nam vrijeme dopusti - rekao je Kovačić. ( J. Ko)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 18:54