Stanovnici Orehovečkog brijega prosvjedovali zbog gradnje repetitora

Stanovnici Orehovečkog brijega u zagrebačkom naselju Markuševac danas su održali prosvjed ispred obiteljske kuće G. R., na kojoj Tele2 gradi repetitor širokog radijusa sa šest antena.



Naime, kuća G. R. na nižoj je nadmorskoj visini od ostalih obiteljskih kuća pa je visina antene vodoravna s prvim katom susjednih kuća, a udaljenost spavaće sobe i terase prvog susjeda, od buduće antene je manja od deset metara.

Ogorčeni susjedi prosvjedovali su protiv gradnje repetitora o kojemu nisu pravovremeno obaviješteni, a koji im, kažu, narušava zdravlje i sigurnost.



- Ljuti smo jer nas nitko nije obavijestio da će postaviti repetitore koji se još postavljaju bespravno, niti da će se oni nalaziti u ravnini s našom spavaćom sobom. Antene repetitora okrenute su prema našoj kući te smo izravno izloženi zračenju - rekli su supružnici Široka. Ispričali su da je donedavno u njihovu naselju prevladavao mir i tišina.



- Do dolaska Tele2 nismo imali problema u susjedstvu - ispričala je Gizela Široka i dodala kako je postavljanje repetitora na Brijegu izazvalo ratno stanje u susjedstvu te negodovanje prema bilo kakvim radovima u susjedstvu.



 - Većina stanovništva uglavnom je starija,  no najviše se bojimo za zdravlje djece koja su najviše izložena zračenju - rekla je Gizela.



Iz Ureda za odnose s javnošću Tele2  doznajemo kako je na Orehovečkom brijegu napravljena gromobranska instalacija, a ostali radovi bit će izvedeni po dobivanju potrebnih dozvola.

- U dogovoru s vlasnikom obiteljske kuće na Orehovečkom brijegu 37, G. R., postavili smo gromobransku instalaciju, a nastavak radova bit će tek kad dobijemo građevinsku i uporabnu dozvolu - rekao je voditelj Odnosa s javnošću Tele2 Ivan Račan. Dodao je da su sve udaljenosti od susjednih objekata u skladu sa zakonskom regulativom, a sva mjerenja o ispravnosti uređaja bit će napravljena puštanjem uređaja u rad.



Ivana Valentić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 04:24