NAPRASNA ODLUKA

SUTRA SE ZATVARA KINO EUROPA Boris T. Matić: 'Najam nam istječe 1. lipnja, ali shvatili smo da nas žele istjerati pod krinkom renoviranja'

 
 Bruno Konjević / CROPIX

Kino Europa se zatvara u nedjelju.

Boris T. Matić, direktor Zagreb Film Festivala (ZFF), umjetničke organizacije koja posljednjih deset godina uspješno upravlja tom najstarijom zagrebačkom kinodvoranom, kazao je tportalu da, kako sada stvari stoje, kino neće moći ugostiti brojne manifestacije, poput svjetskog festivala animiranog filma Animafest Zagreb, koji se održava u lipnju.

Festival tolerancije će tako, umjesto u kinu Europa, otvorenje održati u nedjelju u 19 sati u kinu Studentski centar u Zagrebu, a o mjestu održavanja ostalog programa organizatori će naknadno obavijestiti javnost.

Što se dogodilo? Djelatnici Zagreb Film Festivala u petak su primili dopis zagrebačkog Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu grada, kojim ih se obavještava da im desetogodišnji ugovor o zakupu istječe 1. lipnja te se pozivaju da tog dana predaju Kino Europa u posjed Gradu Zagrebu. U protivnom, sukladno Zakonu o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora, 'poduzet će se daljnje pravne radnje'. Sročeno je i detaljno obrazloženje.

- S obzirom da je očevidima, ali i prema vašim zahtjevima zaključeno da je nužna obnova predmetnog objekta, tj. Kina Europe, Grad Zagreb je poduzeo pripremne radnje u svrhu renoviranja (adaptacije) dotrajalosti objekta, što uključuje sanaciju krovišta zgrade koje je u lošem stanju te prokišnjava, dok su oprema i stolice u dvorani dotrajale te ne odgovaraju tehničkim i sigurnosnim standardima, a sa stropa velike dvorane otpada žbuka. Također, kotlovnica radi na lož ulje što ugrožava sigurnost posjetitelja i povećava troškove grijanja te je potrebno što prije izvesti plinofikaciju objekta, stoji u dopisu s potpisom pročelnika Damira Lasića, uz dodatak da je predviđeno vrijeme trajanja radova 'šest mjeseca'.

Renovaciju Kina Europa djelatnici su, kažu, sukladno svojim mogućnostima, već djelomično proveli, dok su Gradu, dodaju, uzaludno nudili plan aktivnosti kako bi zajedničkim snagama u cijelosti odradili taj zahtjevan posao. U listopadu prošle godine, kada su se, sukladno propisima, prvi put obratili Gradu sa zahtjevom za produljenje ugovora, no od nadležnih gradskih službi nitko ih nije kontaktirao, tvrdi Matić.

U petak, po primitku dopisa, Matić je otišao kod v.d. pročelnika Gradskog ureda za kulturu, Tedija Lušetića, no iz onoga što je na tom sastanku rečeno mogao je, kaže, iščitati samo jedno - Zagreb Film Festival nepoželjan je zakupnik Kina Europa i mora iseliti.

Djelatnici ZFF-a, navodi, još prije dvije godine čuli su da će Kino Europa postati narodnjački klub, a nitko ih nije razuvjerio.

- Nitko s nama nije razgovarao posljednjih šest mjeseci, unatoč svim našim zahtjevima koje smo podnijeli u predviđenim rokovima, a sada, dva mjeseca prije isteka ugovora, shvaćamo da nas žele istjerati pod krinkom renoviranja. Miješaju se realitet i emocije, donijeli smo naprasnu odluku, izjavio je tportalu Boris T. Matić.

Još uvijek su u nevjerici i šokira ih, kaže, to što nitko u Gradu Zagrebu ne obraća pozornost na posjetitelje i djelatnike Kina Europa, koji su cijelo desetljeće gradili i izgradili najprominentnije mjesto za kulturna događanja u Zagrebu.

- Mučno je sve to. Teško je gledati suze djelatnika, među kojima su i majke s djecom koje gube posao i školovani kino projekcionist kojemu treba sedam mjeseci do penzije, a sad će ga Bandić otjerati, zaključio je Matić.

Svečano otvorenje Festivala tolerancije - JFF Zagreb u nedjelju u 19 sati u kinu Studentskog centra

S obzirom na novonastale okolnosti organizatori Festivala tolerancije - JFF Zagreb u subotu su izvijestili da će se svečano otvorenje toga Festivala, umjesto u kinu Europa, održat u kinu Studentski centar u nedjelju, 7. travnja, u 19 sati.

Festival tolerancije - JFF Zagreb će otvoriti film Vukodlak, uz prisustvo redatelja Adriana Paneka. Ulaz na projekciju je slobodan, objavljeno je na internetskim stranicama Festivala.

Sav ostali program JFF Zagreb predviđen za održavanje u kinu Europa, bit će prebačen u druge prostore o čemu će organizatori naknadno obavijestiti.

"Sve će izmjene biti objavljene na našoj internetskoj stranici i putem društvenih mreža", navode iz Festivala tolerancije - JFF Zagreb, uz ispriku publici zbog novonastalih okolnosti. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:28