RASPRAVA NE PRESTAJE

MATIĆ REAGIRAO NA BANDIĆEVE PROZIVKE 'Nikad nisam rekao da Grad planira otvoriti narodnjački klub!'

 
Milan Bandić i Boris T. Matić
 Dragan Matić/Boris Kovačev / Cropix

Nakon što se oko problematike Kina Europa i trenutnog zakupca Zagreb film festivala javnosti obratio nadležni gradski ured za kulturu, u nedjelju poslijepodne to je priopćenjem učinio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Reagirao je, kako je rekao, na ‘pokušaje manipulacije javnosti lažnim vijestima’ prema kojima će se u taj prostor, koji je zaštićeno kulturno dobro, smjestiti narodnjački klub, te na otkazivanje već ugovorenog otvorenja Festivala tolerancije. Napomenuo je da će i nakon rekonstrukcije Europa ostati art kino, a od dosadašnjih najmoprimaca očekuje javnu ispriku i demanti. Ako ona izostane, kaže Bandić, ‘protiv klevetnika će podići tužbe i zatražiti odštetu zbog štete koja je nanesena Gradu namjernim širenjem lažnih vijesti’.

Na njegove je riječi pismenim očitovanjem reagirao direktor UO Zagreb Film Festival Boris T. Matić. Njegovo očitovanje prenosimo u cijelosti:

‘Nisam nikada izjavio da Grad Zagreb planira napraviti narodnjački klub, već da sam čuo iz ugostiteljskih krugova da od kina žele napraviti takvo mjesto. U više intervjua, primjerice za portal Index i Slobodnu Dalmaciju, izjavio sam da sam čuo da će se to dogoditi, a pritom sam kazao sljedeće: "Iako smo prije dvije godine osvojili nagradu Europa Cinemas za najbolji program u konkurenciji više od 1.000 europskih kina iz preko 600 gradova, do nas je došla informacija da nas žele istjerati iz kina Europa i kino pretvoriti u narodnjački klub. Ja sumnjam u to i vjerujem da se radi o nekom zlonamjernom podmetanju i nama i gradskim strukturama, ali nas muči što još uvijek nismo dobili konkretan odgovor što je budućnost kina." (Slobodna Dalmacija, 11. studenog 2018.) Jučer sam izjavio: "Čuo sam tu priču prije dvije godine iz ugostiteljskih krugova. Mislim da je to podmetanje i nama i Gradu Zagrebu jer je kino zaštićeno kulturno dobro." (Index, 6. travnja 2019.).

Ovom prilikom želim reagirati i na drugi dio priopćenja, koji se odnosi na Festival tolerancije, i na izjave direktorice Festivala tolerancije Nataše Popović, koja također od nas traži pismenu ispriku.

Iako sam se već više puta ispričao i usmeno i javno, ponovno se pismeno i javno ispričavam zbog svog ishitrenog čina koji je nastao u stanju šoka i kao reakcija na nepravdu i nemogućnost uspostavljanja dijaloga s Gradom tijekom proteklih deset godina upravljanja kinom Europa. Molim organizatore Festivala tolerancije, autore, goste i publiku da uvaže moju iskrenu ispriku.

No moram reći i da sam tužan i šokiran javnim istupom direktorice Festivala tolerancije i novoosnovanog Centra za promicanje tolerancije i sjećanja na Holokaust na društvenim mrežama. Gospođa Nataša Popović na svom profilu na Facebooku piše: "Kako bi reko Boris T. Matić bujrum, kafić otvoren, program ide dalje a za židove nema mjesta! (…) E pa gospodo u zagrebu se kaže Servus!"

Strašno je što u izjavi gospođe Popović čujem diskriminacijske tonove, što je ispod svake razine. Šokiran sam i njezinim komentarom u kojem u isti kontekst stavlja premještanje Festivala tolerancije u drugo kino i progon Židova: "židovi već naučeni na šok, generacijama, i nas je ovo šokiralo, zatvorena vrata kina samo 400 metara od srušene sinagoge 75 godina kasnije, kao i njih odluka o isteku ugovora, ali eto genetski kod nam daje nagon da se ipak snađemo i ne pristanemo na ucjene." U potpunosti i sa zgražanjem odbacujem takve tvrdnje i ne mogu vjerovati da ekipu okupljenu oko Zagreb Film Festivala i mene osobno može optužiti za mržnju.

Podsjećam da smo svih ovih godina bili domaćin ne samo Festivala tolerancije nego i Tjedna izraelskog filma u suorganizaciji s veleposlanstvom Izraela, Human Rights Film Festivala, programa Queer Zagreb i drugih, i da je u srži svih naših programa promicanje tolerancije. Želimo podsjetiti da smo prije šest godina u kinu Europa vlastitim sredstvima osposobili malu filmsku dvoranu i nazvali je Müller u čast židovske obitelji koja je to kino izgradila 1925. godine.

Mi ćemo se nastaviti boriti za kino Europa i za nastavak rada ljudi koje zapošljavamo i mnogobrojne publike koja ga posjećuje. Pozivamo sve da se ne razbacujemo neukusnim i neutemeljenim optužbama nego da o temama raspravljamo građanski dostojanstveno.

Žao nam je što se situacija s prekidom programa kina Europa premjestila na društvene mreže i tamo nastavila optužbama na najnižoj razini.

Pridružite nam se na obraćanju javnosti u utorak, 9. travnja u velikoj dvorani kina Europa u 17 i 30 sati.

S poštovanjem, Boris T. Matić’

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 07:53