ZAGREBAČKA SKUPŠTINA

Svi ignoriraju Bandića: Nisu mu postavili niti jedno pitanje!

'Gradonačelnik Bandić zbog privatnih je ambicija zanemario Grad', pljušti sa svih strana, a možda i najoštriji kritičari su njegovi bivši stranački kolege, odnosno Klub zastupnika SDP-a
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Iako je na godišnjem odmoru, gradonačelnik Milan Bandić pojavio se na današnjoj sjednici Gradske skupštine. Zbog toga je možda i požalio: u Skupštini je, kao i zadnji put, doživio hladan tuš. Ujedinjeni klubovi zastupnika svih stranaka odlučili su ga ignorirati, pa mu na aktualnom satu nisu postavili niti jedno jedino pitanje. Sva svoja pitanja, postavit će pisanim putem.

- Gradonačelnik Bandić zbog privatnih je ambicija zanemario Grad - pljušti u ovom trenutku sa svih strana, a možda i najoštriji kritičari su njegovi bivši stranački kolege, odnosno Klub zastupnika SDP-a.

Iako ih Bandić moli da ga "ne vrijeđaju i ne udaraju ispod pojasa", članovi Skupštine, čini se, posve su neumoljivi.

U Skupštini se raspravljalo o prijedlogu proračuna za 2010. godinu, no tako vitalno pitanje za funkcioniranje grada nalazilo se u sjeni ponašanja zastupnika u Skupštini. Štoviše, Skupština je mnogo jasnija u svom ujedinjenom stavu "Svi protiv Bandića", nego u argumentiranju o potrebnoj visini zagrebačkog proračuna za iduću godinu.

- Vi biste se malo bavili Skupštinom, malo Holdingom, ali to vam neće proći. Ne, dok sam gradonačelnik. To vam "govorim u bebu". Tim je riječima gradonačelnik Milan Bandić "argumentirao" svoj zahtjev da se obustavi primjena nekoliko članka Statuta Grada Zagreba kako bi on i dalje ostao jedini član Skupštine Zagrebačkog holdinga. Međutim, Skupština je tu točku očekivano odbila: o tome će odluku ipak donijeti Trgovački sud u Zagrebu i Ministarstvo uprave. Bandić će tako do daljnjega biti jedini "gazda" Zagrebačkog holdinga.

Prije no što je "pobjegao" sa Skupštine, Bandić se u razgovoru s novinarima osvrnuo na slučaj šefice financija u njegovu izbornom stožeru Vesne Majher, koja navodno već tri godine ne dolazi na posao u Autobusnom kolodvoru, ali zato uredno prima plaću.

- Ukoliko se ti navodi pokažu točnima, Vesnu Majher treba sankcionirati, a direktor Franjo Žulj i predsjednik Uprave Holdinga Ivo Čović moraju odgovarati - rekao je Bandić.

Iako se nagađa da je Vesna Majher trebala biti promaknuta u pomoćnicu direktora upravo na Bandićev nalog, gradonačelnik je dio odgovornosti ovom izjavom pokušao svaliti na Čovića. Time je još jednom potvrdio da su njegovi odnosi sa šefom gradske megatvrtke, u najmanju ruku "klimavi".

Istaknuo je i da je gotovo siguran da će proračun Grada u visini od 7,5 milijardi kuna biti prihvaćen na sljedećoj sjednici gradske skupštine, koja se održava 22. prosinca.

Većina zastupnika pak smatra da ta visina proračuna nije realna jer se s prihodovne strane neće očekivano puniti. Stoga predlažu njegovo smanjenje za 200 do 400 milijuna kuna, ali ističu da će "biti zadovoljni i ako se s gradonačelnikom i njegovim šefom financija Slavkom Kojićem nađu na pola puta".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:18