KREĆE I NOVA REGULACIJA

U centru Zagreba uskoro se uspostavlja nova pješačka zona: Evo gdje će se protezati

U tijeku su i pripreme za uspostavu nove regulacije prometa u gradskom središtu

Masarykova ulica

 Bruno Gazibara/

S početkom obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti, u Zagrebu će se u subotu, 16. rujna, uspostaviti nova pješačka zona na dijelu Masarykove ulice, od Gundulićeve do Tesline, te na dijelu Preradovićeve, od raskrižja s Masarykovom i Teslinom do Berislavićeve ulice.

Izvijestili su to u ponedjeljak iz zagrebačke Gradske uprave i naglasili da Grad Zagreb, sukladno najavama, proširuje pješačke zone u centru i drugim dijelovima grada radi oslobađanja što je više moguće javnog prostora za pješake i bicikliste te poticanja na korištenje javnog prijevoza.

U tijeku su i pripreme za uspostavu nove regulacije prometa u gradskom središtu gdje se mijenja dopušteni smjer kretanja Berislavićevom ulicom te će po novom biti od istoka prema zapadu sa pristupom iz Gajeve ulice, a sve kako bi se omogućio redovan pristup vozila u Preradovićevu ulicu na dio južno Berislavićeve.

Nadalje, fazno će se uspostavljati i nova prometna regulacija kojom će se osigurati više sigurnih površina za pješake i bicikliste, uz osiguravanje protočnosti motornog prometa.

U Gundulićevoj ulici, na dijelu od Varšavske do Ul. Andrije Hebranga, ukida se prometna traka prema jugu, a dvije prometne trake za smjer sjever, pomiču se prema sredini kolnika sa čije će obje strane, također na kolniku, biti obilježene biciklističke trake (po jedna za svaki smjer). Time će se sadašnje biciklističke staze ukloniti sa nogostupa čime će pješaci dobiti više slobodnog prostora za sigurno i slobodno kretanje.

Na sjevernoj strani Trga Republike Hrvatske, planira se obilježavanje biciklističke infrastrukture kao i na početnom dijela Masarykove do Gundulićeve ulice, na kojem će biti samo jedna prometna traka u smjeru istoka, s obostranim biciklističkim trakama na kolniku.

Iz Gradske uprave pozvali su sve pravne i fizičke osobe – obrtnike koji udovoljavaju uvjetima da što prije podnesu zahtjeve za pristup u pješačku zonu.

Sve pojedinosti oko uvjeta za ishođenje dozvole za kretanje motornim vozilom po pješačkoj zoni mogu se naći na mrežnim stranicama Grada Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2023 13:24