POBUNA STANARA

‘U našoj ulici ne želimo novogradnju jer će nam zaklanjati prirodnu svjetlost‘

Nije osiguran kolni pristup od 550 cm, kao ni suglasnost za garažnu rampu, a investitor pak tvrdi da je sve po pravilima GUP-a

Gradska vlast izdala je lokacijsku dozvolu za izgradnju zgrade s pet etaža u Primorskoj ulici

 Goran Mehkek/CROPIX

Tvrtka poduzetnika Aleksandra Saše Radenkovića, čija je druga firma poslovala s trgovačkim društvom Rade Škugor, majke Damira Škugora iz afere Ina, ovih dana dobila je lokacijsku dozvolu za izgradnju nekretnine s četiri kata na zagrebačkom Črnomercu. Škugora se, podsjetimo, sumnjiči da je još s četvoricom oštetio Inu za više od milijardu kuna. No Radenković se nije našao među osumnjičenima pa je nastavio poslovanje, tj. planove za gradnju na koju, pak, susjedi imaju niz primjedbi.

Gradske vlasti su ipak izdale lokacijsku dozvolu za zgradu s pet etaža, ukupne veličine 590 kvadrata u Primorskoj ulici. Investitor je Downtown projekt d.o.o. čiji je vlasnik Radenković.

Likvidirana tvrtka

On je ujedno i suvlasnik zajedno sa srpskim poduzetnikom Nikolom Stojakovićem, koji 50 posto udjela posjeduje preko tvrtke ERS holding, u tvrtki Erop Consulting d.o.o. Tvrtka Škugovore majke je upravo od te tvrtke 31. ožujka 2021. otkupila potraživanja prema Dalekovodu d.d. u nominalnoj vrijednosti od 150 milijuna kuna za 12,2 milijuna kuna, a ona je, pak, šest dana kasnije prodala ta potraživanja za iznos od 23,6 milijuna kuna malteškoj tvrtki Construction Line Ltd, uz obavezu plaćanja u roku od 15 dana, a budući da je od svoga dobavljača potraživanja, tvrtke Erop Consulting d.o.o. dobila odgodu plaćanja od 30 dana, nije ni trebala angažirati vlastiti kapital za ovaj iznimno unosan posao.

Nakon što je tvrtka Tri D Rada platila porez na dobit, preostalih 9,4 milijuna kuna prebacila je na privatni račun gospođe Škugor, a tvrtka je likvidirana i izbrisana iz sudskoga registra. Poduzetnika Radenkovića zatražili smo razgovor, ali što se tiče gradnje u Primorskoj ulici, samo je pojasnio da se radi o "obiteljskom stambenom objektu".

- Riječ je o gradnji obiteljskog stambenog objekta, navedeni d.o.o. je investitor, a ujedno i vlasnik etažnog dijela na kojem se planira graditi. Neki dan je izdana lokacijska dozvola s obzirom na to da je projekt izrađen sukladno pravilima GUP-a i vezanim zakonima i sukladno svim izdanim prethodnim uvjetima zaduženih službi - odgovorio je Radenković.

Nezadovoljni susjedi u "svojim očitovanjima navode kako u projektu nije prikazano cjelovito rješenje građevne čestice, postojeće stanje svih građevina na parceli, već je priložena parcijalna dokumentacija umjesto nacrta postojećeg stanja".

Opaske stanara

Komentiraju i kako projektom nije osiguran kolni pristup od 550 centimetara do predmetnog objekta, a spominju i kako za izgradnju rampe za ulaz u garažu predmetne građevine nije ishođena suglasnost svih suvlasnika. Susjedi se bune i da nije ista katnost planirane građevine kao na susjednoj parceli (jer nova građevina ima etažu više).

- ... Predmetna građevina će ostaviti stambenu zgradu u potpunosti bez prirodne svjetlosti, što znatno ugrožava te trajno narušava zdravlje tih stanara, kao i samu cijenu nekretnine - stoji u opaskama. Zbog toga se susjedi, doznajemo, planiraju žaliti na izdanu lokacijsku dozvolu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:05