VRATILI SU SE KUĆAMA

UČENIKE ZAROBILA SNJEŽNA MEĆAVA 'Djeci je bilo super, htjeli su još ostati na Sljemenu'

Učenici 3. razreda OŠ Retkovec trebali su se u petak vratiti iz škole u prirodi, no zbog mećave i srušenog drveća povratak je odgođen za subotu

ZAGREB - Ma djeca su imala super provod! Jedina tuga koja ih je obuzela bila je ona jučer ujutro, kad je konačno pao snijeg i svanuo krasan dan, a oni su morali kući. Tek su tada htjeli ostati - kaže Nives Tenjer Ivanjkov, mama devetogodišnjeg Valenta, učenika 3. razreda OŠ Retkovec, koji se jučer oko 10.15 vratio sa Sljemena, gdje je ovaj tjedan bio u školi u prirodi. Povratak djece bio je planiran za petak, no zbog snježnog nevremena i srušenog drveća na sljemenskoj cesti, povratak je odgođen za subotu ujutro.

Grad osigurao ralice

- Roditelji su bili u stalnom kontaktu s djecom i s učiteljicom, koja je odlično odradila posao. Malo smo se zabrinuli kad smo u petak vidjeli vrijeme, a odahnula sam kad je donesena odluka da se vrate kući tek u subotu. Mogli su i u petak navečer, ali stvarno nije imalo smisla maltretirati ih. Valentin ima mobitel i čuli smo se u petak navečer. Pitam ga je li tužan što ne dolazi kući, je li ga strah, a on ne može dočekati da završimo razgovor da se vrati ekipi - kaže mama.

U školi u prirodi od ponedjeljka je bilo 92 učenika OŠ Retkovec u pratnji četiri učiteljice, jednog učitelja i dvije studentice. Boravili su u Domu Crvenog križa.

- Sve je bilo u najboljem redu. Djeca su ostala jednu noć dulje, bila su na toplom i sigurnom, nisu bila ni zatočena ni zatrpana. Veselili su se pustolovini, a jučer ujutro bi najradije još malo ostali igrati se na snijegu - kažu u Domu Crvenog križa.

Roditelji su bili u stalnom kontaktu i međusobno i s vodstvom škole, koja je pak kontaktirala s gradskom upravom i zimskom službom.

- Grad je bio više nego pošten. Odmah su osigurali ralice i djeca su se mogla sigurno vratiti i u petak, no svi su roditelji na kraju zaključili da je bolje da ostanu do jutra nego da ih maltretiraju na večer. Učenici su isto bili sretni zbog takvog raspleta događaja - kaže Jako Šuker, ravnatelj OŠ Retkovec.

Navijali za ‘kauboje’

Djeca su, kaže, sinoć gledala rukomet i navijala i većina je s radošću prihvatila produljenje boravka na Sljemenu.

- Naravno, uvijek ima pojedine djece koja teško prihvate odvajanje od roditelja. Posjetio sam ih u srijedu. Većina je bila oduševljena, no nekoliko djece je već tada htjelo kući. To su manje krize uobičajene za ovakva putovanja. Tako je bilo i u petak na večer. Većina je pljeskala i slavila ostanak - kaže ravnatelj.

Dodatnu noć boravka na Sljemenu financirat će Grad Zagreb.

- Gradonačelnik Milan Bandić je odmah u petak poručio da je odluka o djeci na nama. Osigurao je uvjete za siguran povratak u grad još u petak, ali i sredstva za ostanak djece do subote. Poslijepodne smo javili kako roditelji smatraju da je bolje da djeca ostanu pa je tako i bilo - kaže ravnatelj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 04:30