PRVI GAY VODIČ

Zagreb sa 37 friendly lokacija postaje prava gay destinacija

Vodič je tiskan na engleskom jeziku u pet tisuća primjeraka, a u realizaciji su sudjelovali udruga Queer Zagreb i Turistička zajednica grada Zagreba
 Ranko Šuvar/Cropix

Po uzoru na druge europske metropole u kojima su odavno shvatili da su homoseksualni turisti odlični potrošači koji vole doći tamo gdje se osjećaju dobrodošlima, i Zagreb sve više postaje gay friendly mjesto, pa će se tako za dva tjedna u turističkim uredima i hotelima prvi put pojaviti prvi pravi gay vodič.

Za razliku od prošlogodišnjeg izdanja koje je brojalo samo 11 gay friendly lokacija i bilo tiskano u maloj nakladi, u ovogodišnjem vodiču, koji će biti distribuiran u pet tisuća primjeraka, moći će se naći čak 37 takvih mjesta u gradu.

Deseci tisuća gay turista

Gay turisti na taj će način moći doznati u koji bar slobodno otići na piće, u kojim klubovima plesati, u kojim hostelima i apartmanima spavati, na koji festival ili party otići, u kojem frizerskom salonu se urediti, pa čak i kojim gay friendly taksijem se voziti.

S obzirom na to da Zagreb godišnje posjeti oko 650 tisuća turista, a ako je pet posto populacije gay, pretpostavlja se da je takvih turista u hrvatskoj metropoli svake godine oko 30 tisuća.

Idejni je tvorac ovog vodiča, koji je prvenstveno namijenjen turistima, pa je i tiskan samo na engleskom jeziku, Kruno Pekas, a u realizaciji su sudjelovali udruga Queer Zagreb i Turistička zajednica grada Zagreba. Za odabrano društvo vodič je predstavljen prošli tjedan u gay klubu u Savskoj.

Distribucija u regiji

- Drago mi je da Zagreb sve više postaje gay friendly grad. To potvrđuje i trostruko više lokacija objavljenih u ovogodišnjem vodiču koji će biti distribuiran u uredu Turističkog info-centra, nekim zagrebačkim hotelima i uredima Hrvatske turističke zajednice u Europi.

Novo što smo primijenili ove godine je to što ćemo ga poslati u gay klubove i barove u Beogradu, Ljubljani, Budimpešti i Beču - ponosno je izjavio inicijator i “otac” zagrebačkog gay vodiča, Kruno Pekas.

Ne preporučaju se poljupci

Iako Zagreb nije tolerantan poput Berlina ili Madrida, pa se gay turiste u vodiču upozorava da Zagrepčani još nisu spremni na poljupce istospolnih parova, ipak postoje mjesta gdje je takva populacija dobrodošla. Osim već poznatih gay okupljališta poput gCluba, Rusha i nekoliko sauna za muškarce, to su i gay friendly KIC u Preradovićevoj ulici, Booksa u Martićevoj, Kolaž u Amruševoj... Mjesta su to gdje su svi dobrodošli bez obzira na seksualnu orijentaciju.

- Živio sam nekoliko godina u Švicarskoj i velika je razlika između njih i nas. Naš je mentalitet, nažalost, takav da će sigurno trebati još vremena da se situacija normalizira. Nije mi jasno zašto su neki ljudi takvi, puni mržnje prema drugačijima - razočaran je bio jedan od pripadnika zagrebačke gay populacije koji je prisustvovao promociji vodiča.





Njegov je prijatelj bio još ogorčeniji.

- Najviše mi smeta ljudska dvoličnost. Oni koji skrivećki zalaze u gay klubove, a u tebe upiru prstom i omalovažavaju te. Užasan je osjećaj kada u vlastitom gradu stalno moraš biti na oprezu. Zato nam ovakav vodič olakšava život - zaključuje. Sandra Golemac

Idu tamo gdje je sve po njihovom

1. Rush Club, gay klub, Amruševa 10

2. g.CLUB, gay klub, Savska 120

3. KIC, caffe bar, Preradovićeva 5

4. Vimpi, caffe bar, Prolaz sestara Baković 3

5. Mama, kulturni centar, Preradovićeva 18

6. Booksa, književni klub, Martićeva 14d

7. Kolaž, caffe bar, Amruševa 11

8. Denis, sauna za muškarce, Mrazovićeva 9

9. Studio mobilus, crusing klub za muškarce, Đorđićeva 10

10. Medika, kulturni centar, Pierottijeva 11

11. Cab Club, noćni klub, Ilica 55

12. Apartmani Pekas, privatni smještaj, Josipa Sermagea 9

13. Apartmani Kahlina, privatni smještaj, Horvatovac 65

14. Apartmani “The hole under the clouds”, privatni smještaj, Selska 34

15. Arcotel, hotel, Branimirova 29

16. Buzz, hostel, Babukićeva 1b

17. Carpe diem, hostel, Milana Šufflaya 3

18. Funk, hostel, Poljička 13a

19. Apartmani Mateo, privatni smještaj, Vinogradska 103a

20. Bumerang, sauna za muškarce, Mažuranićev trg 2

21. David, sauna za muškarce, Brozova 8a

22. g.SAUNA, sauna za muškarce, Savska 120

23. Lucky bull, sex shop, Petrinjska 59

24., 25., 26. Magic market, sex shop, Tuškanova 22, Obrtnički prolaz 1, Zagrebačka 224

27. Oz, frizerski salon, Teslina 4

28. g. PROJECT, potpora gay biznismenima u regiji, Savska 120

29. q. SPORT, sportske aktivnosti, Preradovićeva 18

30. Jarun, nudistička plaža, Jarunska bb

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. ožujak 2024 15:57