POČELI SU RADOVI

Krenulo bušenje na Dolcu, tržnica pusta, vlasnici kafića očajni, samo je jedan dobitnik: ‘Tamo se stvaraju veliki redovi‘

Zadaću otkrivanja uzroka pada ploče i analiziranje sastava izlivenog asfalta Grad Zagreb je dodijelio radnicima Examen lab d.o.o.

Nakon uzimanja uzorka, sastav i kakvoća asfalta će biti laboratorijski ispitana

 /Krešimir Antunović
Zadaću otkrivanja uzroka pada ploče i analiziranje sastava izlivenog asfalta Grad Zagreb je dodijelio radnicima Examen lab d.o.o.

Tjedan dana nakon zatvaranja tržnice Dolac i njezine selidbe na Europski trg krenuli su radovi. Na gornjoj plohi, odnosno platou Dolca, započet je postupak bušenja i iskapanja sloja asfalta kako bi se, sukladno najavama, ispitalo stanje gornje plohe. Kako doznajemo, sumnja je pala na kvalitetu obnove 2015. godine u sklopu koje je, prema neslužbenim informacijama, izostalo hidrofobiranje izlivenog asfalta. Zadaću otkrivanja uzroka pada ploče u donjem dijelu i analiziranje sastava izlivenog asfalta Grad Zagreb je dodijelio radnicima Examen lab d.o.o..

image

Na sredini platoa Dolac se vrše radovi uzimanja uzorka asfalta

/Krešimir Antunović

Osim zvuka pneumatske bušilice, sada pustim Dolcem ne širi se žamor i razgovor Zagrepčana koji su jutro odlučili izdvojiti za kupovinu na tržnici. Taj žamor sada se preselio na Europski trg gdje je, za razliku od ponedjeljka, vladala dobra atmosfera, a i među šestinske kišobrane na „europskom” Dolcu slijevala se rijeka ljudi s Trga bana Josipa Jelačića.

Kafićima nedostaju prodavači s tržnice

I dok prodavačima na novom Dolcu ide dobro, njihovu radost ne dijele vlasnici kafića oko platoa stare tržnice.

- Fale mi. Falim i ja njima, sad kad sam se spuštala po salatu baš smo si pričali kako smo mi konobari i oni prodavači kao jedan zatelebani par. Pa ipak mi već godinama svaku smjenu počinjemo i završavamo zajedno. A sad je prazno... – govori nam konobarica u jednom od šest lokala na platou.

image

Kafići oko tržnice Dolac se žale kako im je nakon selidbe tržnice promet pao na neodrživo niske razine

image

Prodavači, iako ne u potpunosti zadovoljni smještajem, ne kriju iznenađenje "solidnim" prometom

Damir Krajac/Cropix

Njezino mišljenje dijele i vlasnici te drugi konobari ostalih kafića. Jedan od vlasnika na istočnoj strani platoa nam je otkrio kako će nulu na računu lokala održati pokrivanjem troškova poslovanja iz vlastite ušteđevine.

U redu za burek se čeka i do 6 minuta

Međutim, dok se kafići muče s padom prometa što je vidljivo i samim pogledom na gotovo potpuno prazne terase, obližnja pekarnica i buregdžinica posluju punom parom. U pekarnici na prodaji rade istovremeno četiri trgovkinje dok se u redu za burek stoji i do šest minuta.

- Ma radim dolje na Europskom, sad sam uzeo pauzu. Nakon bureka idem nazad, tamo je kao u nekom laboratoriju kak smo natiskani, ali dobro je, ima ljudi – govori nam stariji prodavač koji se požalio kako će ga leđa "ubiti" od nošenja „paradajza” iz skladišta na platou dolje do novog Dolca.

image

U redu za popularni burek se unatoč praznoj tržnici, čeka i po nekoliko minuta

Privatna Arhiva/

Upravo su se na udaljenost skladišta i prodajnog mjesta prodavači danas najviše žalili. Neki taj problem rješavaju prijevozom kombija, neki korištenjem kolica, dok oni bez opreme kašete proizvoda nose rukama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2025 08:04