STRAŠNA ISTINA

‘Pogrešno je sve što znamo o AIDS-u: Tu užasnu bolest stvorile su kolonijalne sile koje su porobile Afriku!’

Ugledni istraživački novinar Craig Timberg samo za Nedjeljni otkriva sve o svojoj novoj knjizi koja je šokirala anglosaksonsku javnost

ZAGREB - Kolonijalizam koji su europske sile nametnule Africi odgovoran je za početak širenja HIV/AIDS infekcije još prije 100 godina, temeljna je poruka knjige “Tinderbox: How the West Sparked AIDS Epidemic and How the World Can Finally Overcome It” objavljene prošli tjedan.

Ova provokativna knjiga zajedničko je djelo epidemiologa Daniela Halperina, stručnjaka za AIDS sa Sveučilišta North Carolina i novinara Craiga Timberga, bivšeg dopisnika Washington Posta iz Južnoafričke Republike, jedne od zemalja koje su najviše pogođene HIV/AIDS infekcijom.

Početak epidemije

Kako me AIDS intrigira od mojih prvih novinarskih dana krajem osamdesetih godina, javila sam se Craigu Timbergu koji je od 2004. do 2008. godine vodio dopisništvo u Johannesburgu te pratio događaje u dvadesetak afričkih zemalja. Spomenula sam mu kako sam i ja 2002. godine boravila u Johannesburgu gdje me duboko dirnula spoznaja kako AIDS tamo odnosi živote mladih ljudi, posebice žena i djece. Na početku, upitala sam Timberga znamo li danas kako se pojavio AIDS.

- Vjerojatno nikad nećemo znati sve detalje o tome kako je počela epidemija AIDS-a. No, danas znamo da je ishodište te bolesti u južnom Kamerunu, gdje su znanstvenici našli čimpanze koje nose virus praktički identičan HIV-u - rekao mi je Timberg, navodeći studiju objavljenu 2006. godine u Scienceu.

To su istraživanje vodili Beatrice Hahn sa Sveučilišta Alabama i Paul Sharp sa Sveučilišta Edinburgh koji su strpljivo skupljali izmet čimpanzi u džunglama južnog Kameruna. Upravo je analiza toga izmeta pokazala da je HIV direktni potomak virusa SIV koji je stoljećima mirno živio u kamerunskim čimpanzama. A onda je taj virus prešao na čovjeka i počeo svoj smrtonosni pohod.

- Gotovo je sigurno da se prvi čovjek zarazio HIV-om loveći čimpanzu kako bi je pojeo. Zaklao je čimpanzu, a njezin virus SIV vjerojatno je ušao u čovjeka preko neke posjekotine, možda na ruci. Kao što znamo, klanje životinja obiluje krvlju, a posjekotine su česte. Nakon što je ušao u ljude, virus je mutirao i postao HIV - pojasnio je Timberg.

On smatra da se prijelaz virusa s čimpanzi na čovjeka dogodio više puta tijekom proteklih stoljeća, ali područje južnog tada Kameruna bilo je potpuno izolirano od vanjskog svijeta. Sve do kraja 19. stoljeća kada su europske sile krenule u brutalnu kolonizaciju Afrike.

- Genetičari smatraju da se pretvorba SIV-a u HIV dogodila između 1884. i 1924. godine, najvjerojatnije 1908. godine. To je bila kulminacija kolonijalističkih osvajanja na tim područjima, doba kada su parobrodi, ceste i željezničke pruge doveli do golemog novog kretanja kroz mjesta koja su ranije bila izolirana od svijeta.

Velika je šansa da su među prvim osobama zaraženim HIV-om bili radnici koji su nosili slonovaču, gumu i druga dobra kroz džunglu. Njih su na taj mukotrpni rad tjerali dobro naoružani pripadnici kolonijalnih vojski - rekao je Timberg.

Sifilis iz Europe

Trgovinu gumom u južnom Kamerunu pratile su pošasti poput velikih boginja, bolesti spavanja i raznih kožnih infekcija, a ubrzo su afrički radnici, praktički robovi, bili zaraženi sifilisom koji su im donijeli Europljani.

Istodobno, HIV, kojim su se u džunglama južnog Kameruna zarazili neki od radnika, a zatim ga prenijeli svojim partnericama, parobrodom se preko rijeka Sanghe i Konga prikradao hektičkom i gusto naseljenom gradu punom vreve i energije. Bila je to Kinshasa, tadašnji Leopoldville. Kinshasa je bila “ground zero” za HIV/AIDS epidemiju, tvrde autori knjige “Tinderbox”.

- Bio je to prvi veliki grad u bazenu rijeke Kongo, a beligijski kralj Leopold II. po kome je dobio ime, naredio je njegovu gradnju 1881. godine. HIV je putovao od južnog Kameruna i stigao do Leopoldvillea početkom 20. stoljeća.

Tamo je kombinacija napučenosti stanovništva, modernog prometa i prostitucije naveliko pomogla širenju brojnih spolno prenosivih bolesti. Primjerice, duž glavnih trgovačkih ruta kolonijalnog Konga harale su epidemije gonoreje i sifilisa. Nitko nije znao u to doba, ali HIV se također širio duž istih ruta - rekao je Timberg.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU NEDJELJNOG JUTARNJEG

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:14