DOBAR PODSJETNIK

NASTAVNICA POSLALA VAŽNU PORUKU Pismo oduševilo roditelje hrvatskih učenika i postalo hit na društvenim mrežama

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 20.09.2016. u 14:43

Zagreb, 070915.
Osnovna skola Fran Galovic.
Zapocela je nova skolska godina i pola milijuna ucenika od danas je u skolskim klupama, medju kojima je i 42 tisuce prvasica. Prema privremenim podacima, u srednje je skole upisano 42.676 ucenika.
Na fotografiji: ucenici.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

Jedan je roditelj na svom profilu na Facebooku s prijateljima podijelio pismo koje je razrednica njegovog sina, učenika petog razreda osnovne škole u hrvatskoj općini Jagodnjak, podijelila roditeljima.

Kako je sama napisala, ne radi se o njenim riječima, već o ‘legendarnom pismu jednog singapurskog ravnatelja upućenog roditeljima pred sezonu testiranja’.

Evo što im je poručila:

‘Dragi roditelji,

približava se vrijeme ispita. Znam da ste zabrinuti i želite da vaše dijete bude uspješno.

Volio bih, međutim, kad biste razmislili o tome da među djecom koja pristupaju ispitima ima budućih umjetnika kojima matematika možda neće biti bitna u životu.

Ima i budućih poduzetnika kojima za uspjeh u poslu zaista nije bitna ni povijest ni književnost.

Ima i budućih glazbenika kojima stvarno nikada neće trebati kemija.

Ako vaše dijete dobije odlične ocjene na testu, veselite se, to je sjajno. Međutim, ako ocjene ne budu dobre, molim vas, nemojte zbog njih potkopati samopouzdanje svom djetetu, nemojte samljeti njegovo dostojanstvo. Recite mu da je sve u redu, da ima pravo dobiti lošu ocjenu. Da je riječ samo o jednom običnom ispitu, a da ga u životu čekaju puno važnije stvari u kojima će se dokazivati.

Recite mu, bez obzira koju ocjenu je dobilo, da ga volite i da ga ne osuđujete.

Molim vas, recite tako svojoj djeci i pratite kako će osvojiti svijet. Ne dopustite da im jedan ispit ili jedna loša ocjena oduzmu snove i zanose.

Recite im, na kraju, da ne moraju biti liječnici ili inženjeri da bi bili sretni.

Srdačno, Vaš ravnatelj.’

 

Premda je ovo poruka koju ne bi trebalo posebno naglašavati, nekima je podsjetnik očito potreban. Pismo je, naravno, oduševilo roditelje podsjetivši ih na doista važne stvari u životu.

Izdvajamo