PRETEŠKA ZA AVION

Amerikanki teškoj 200 kg zabranili ulazak na tri leta za NY. Umrla je u Mađarskoj, a obitelj najavljuje tužbe

NEW YORK - Žena iz SAD-a preminula je u Mađarskoj nakon što je zbog prevelike težine nisu pustili u zrakoplov.

Vilma Soltesz, 56-godišnjakinja iz Bronxa u New Yorku imala je čak 200 kilograma. Preminula je u Mađarskoj zbog zdravstvenih komplikacija devet dana nakon što je nisu pustili na prvi od tri leta na koje se nije uspjela ukrcati. Njena obitelj najavila je multimilijunsku tužbu protiv aviokompanija Delta i Lufthansa.

Na putovanje su krenuli 17. rujna, a vratiti su se trebali 15. listopada kako bi Vilma mogla nastaviti sa svojim terapijama. Naime, imala je dijabetes i teško bolestan bubreg.

Njezin suprug tvrdi kako su na dan povratka već sjeli u zrakoplov kada im se obratio djelatnik aviokompanije i zamolio ih da napuste zrakoplov.

Kao razlog je naveo činjenicu da nemaju prikladan pojas kojim bi se ona vezala prilikom uzlijetanja. Prvo su je premjestili u stražnji dio zrakoplova, ali su shvatili kako je niti tamo ne mogu smjestiti u skladu s propisima.

Također su im kazali kako niti jedna sjedalice u zrakoplovu ne može podnijeti toliku težinu.

Kada su napustili zrakoplov kazali su im da sjednu na autobus do Praga gdje postoji avion koji može smjestiti osobe s posebnim potrebama.

No, u Pragu su ih također odbili s argumentima da ne postoji prikladna sjedalica za toliku težinu.

Potom su ih poslali na Lufthansin avion gdje su je čekale tri sjedalice. No, tamo je nisu uspjeli premjestiti iz kolica u zrakoplov pa su nju i supruga nakon pola sata zamolili da napuste aerodrom.

Nakon toga nesretni su se supružnici vratili u svoju kuću u Mađarskoj, ali nisu zatražili liječničku pomoć jer su smatrali kako nitko od tamošnjih doktora nije dovoljno dobro upoznat s njenim stanjem. Dva dana kasnije Vilma je preminula i pokopana je u Mađarskoj.

Iz aviokompanija Delta i Lufthansa poručili su kako su učinili sve da prikladno smjeste putnicu.

'No, to jednostavno nije bilo moguće i morali smo poštivati propise. Nije toliki problem bio u sjedalicama koliko u mobilnosti putnice. Jednostavno je nismo mogli premjestiti iz kolica u zrakolov', poručili su iz Luftanse.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:32