NEPRIMJERENO PONAŠANJE

'NISAM BEZOBRAZAN, SAMO SAM FRANCUZ' Konobar koji je dobio otkaz jer je bio nepristojan tužio poslodavca za diskriminaciju na osnovu njegove kulture

 Neja Markičević/CROPIX

Francuski konobar, otpušten jer je bio 'agresivan, bezobrazan i nepristojan', kaže da njegovo ponašanje nije bilo neprimjereno, nego da je on jednostavno – Francuz.

Guillaume Rey koji je radio u jednom restoranu u kanadskom Vancouveru, uložio je žalbu na odluku o otkazu i za pomoć se obratio Sudu za ljudska prava Britanske Kolumbije rekavši kako ga je poslodavac koji mu je dao otkaz 'diskriminirao na osnovu njegove kulture', piše Guardian.

Restoran u kojem je Rey radio optužio ga je da se ponašao nepristojno te da je ustrajao u svojem nedoličnom ponašanju usprkos usmenim i pisanim upozorenjima.

U svoju obranu, Rey je rekao da je francuska kultura 'izravnija i ekspresivnija', a svoje ponašanje koje ga je koštalo posla opisao je kao 'direktno, iskreno i profesionalno', baš onakvo kakvo je stekao radeći u uslužnim djelatnostima u Francuskoj.

Obje strane slažu se da je Rey, zapravo, bio dobar radnik, usprkos optužbama.

Iako se odvjetnički tim restorana trudio dokazati neutemeljenost optužbe, sud je u ovom slučaju ipak naložio saslušanje te se sad očekuje odluka o datumu. No, naglašeno je da odluka o održavanju saslušanja nije nikakva naznaka o kasnijoj presudi.

- Gospodin Rey će morati objasniti što je to u francuskoj kulturi rezultiralo time da se njegovo ponašanje protumači kao nasilno i neprihvatljivo u njegovoj radnoj okolini, stoji u obrazloženju suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:13