PRODALI DUŠU BRZOJ HRANI

'TO JE JEDNOSTAVNO LUDO!' Francuzi se ne mogu pomiriti s najnovijim podatkom: Građani im jedu više hamburgera od bageta

Arhiva, siječanj 2016.: Emmanuel Macron uživa u klasičnom francuskom sendviču u jednom šoping centru u Parizu
 Benoit Tessier / REUTERS

Prodaja hamburgera u Francuskoj u 2017. prvi put u povijesti nadmašila je baget sa šunkom i maslacem, klasični francuski sendvič. Burgeri su bili na jelovniku 85 posto francuskih ugostitelja, a lani ih je prodano zapanjujućih milijardu i pol komada, objavila je konzultantska tvrtka specijalizirana za restorane Gira Conseil.

Za ljubitelje francuske kuhinje još je poraznija činjenica da je samo 30 posto hamurgera prodano u zalogajnicama brze hrane, a velika većina u klasičnim restoranima. Burger je gotovo postao francusko jelo i često se, umjesto cheddara plastična okusa, poslužuje s nekim od najslasnijih francuskih sireva, poput roqueforta.

Ovo je velika promjena za zemlju koja se ponosi nacionalnom kulinarskom kulturom i koja se desetljećima opirala globalnoj navali hamburger...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. prosinac 2025 04:01