BAŠ JE VELIK

PRAMEN BEETHOVENOVE KOSE NA DRAŽBI, OČEKUJE SE DA ĆE SE PRODATI ZA 125.000 KUNA 'Interes je enorman jer iza golemog uvojka stoji zanimljiva priča'

 
Beethovenova kuća u Bonnu
 Profimedia, AKG

Britanska aukcijska kuća Sotheby planira u utorak prodati pramen Beethovenove kose koji je njemački skladatelj osobno odrezao i dao svom prijatelju pijanistu 1826. godine.

Očekuje se da će doseći vrijednost do 15 tisuća funti (cca 125 tisuća kuna), a direktor odjela za knjige i rukopise u Sothebyju Simon Maguire kaže da bi mogao biti prodan i za veći iznos.

"Već postoji poprilično velik interes", rekao je.

Opisujući priču koja stoji u pozadini predmeta, Maguire je rekao kako je austrijski pijanist Anton Halm zatražio pramen kose kao uspomenu za svoju ženu, ali Beethovenov je sluga poslao kozje dlake, naljutivši slavnog skladatelja.

"Onda je dao Halmu pramen kose umotan u papir koji je sam odrezao, velik uvojak. Rekao je za ovaj možeš biti siguran da je pravi", ispričao je Maguire.

Halm je kasnije kosu dao svom učeniku Juliusu Epsteinu koji je kasnije bio profesor klavira u bečkom konzervatoriju.

Autentičnost je potvrdio Alexander Wheelock Thayer, autor prve Beethovenove znanstvene biografije.

Sotheby je ranije na prodaju ponudio manji pramen Beethovenove kose uzet sa smrtne postelje, godinu dana nakon smrti 1827., kao i kosu Frederica Chopina i Wolfganga Amadeusa Mozarta te kosu heroja britanske ratne mornarice Horatija Nelsona.

"Ovaj je neuobičajen zbog toga što je iza njega vrlo zanimljiva priča i što je prilično velik", kazao je Maguire, dodavši da su drugi bili puno manji, svega nekoliko vlasi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:06