ORLOVO GNIJEZDO

VIDEO: SUMANUTI UMIROVLJENIK KUĆU PRETVORIO U HRAM HITLERU, PRIJETI MU ZATVOR 'Ne vidim u čemu je problem, u tridesetima su svi bili ludi za njim!'

 
George Boeckstaens
 Screenshot / Facebook

Belgijski umirovljenik mogao bi završiti u zatvoru nakon što je svoj dom pretvorio u nešto nalik hramu posvećenom Adolfu Hitleru.

George Boeckstaens (75) prekrio je svoju kuću u gradu Keerbergenu svastikama posvetivši cjelokupnu zgradu nacističkom vođi. Gotovo nema zida koji nema barem neko nacističko obilježje, u vrtu mu s drva visi golemi crveni naci transparent, a dimnjak je ukrasio citatima iz ‘Mein Kampfa’ na nizozemskom.

Kuću je čak preimenovao u ‘Het Adelaarsnest’, odnosno Orlovo gnijezdo čime je odao počast Hitlerovoj vili Kehlsteinhaus, nedaleko od grada Berchtesgadena u bavarskim Alpama u jugoistočnoj Njemačkoj. Ondje su se okupljali samo članovi Nacionalsocijalističke stranke za političke dogovore, a redovan je gost bio i Hitler.

Od bizarnih dekoracija koje je Belgijanac osmislio, Daily Mail izdvaja drveni kip sa svastikom na čelu, kapom Djeda Mraza i s uzdignutom rukom. Za odvodnu je cijev pričvrstio ljudsku lubanju s upozorenjem: ‘Stani! Hitler!’ Na mjestima se mogu naći i žute Davidove zvijezde kakve su pod prisilom nosili Židovi u Drugom svjetskom ratu.

Međutim, ono što je umirovljenik smatrao hobijem, država smatra kršenjem zakona. Državni su tužitelji pokrenuli istragu, a ako ga osude za kršenje belgijskih zakona o holokaustu, mogao bi dobiti i godinu dana zatvora. On, pak, inzistira da nije napravio ništa loše.

- Nikome ne nanosim zlo. Nikad ni zašto nisam bio kažnjavam, nemam dosje. Ako me žele zatvoriti, onda neka to jednostavno naprave - rekao je i dodao da je on mislio da je normalno diviti se nacistima ‘jer su u tridesetima svi bili ludi za Hitlerom’.

- Važno je za izgradnju našeg društva saznati što više o Hitleru. Čitam apsolutno svaku knjigu o Trećem Reichu koja izađe. Kažem samo ono što sam pročitao jer više od toga ne znam, ali čitajući sve te knjige nekako sam postao Hitlerov obožavatelj - rekao je.

Glasnogovornica tužiteljstva rekla je da se istraga bliži kraju te da će onda tužitelji odlučiti hoće li podizati optužnicu.

Lokalni su mediji već pisali o Boeckstaensovoj kući prije pet godina. Tad je također bio predmetom istrage, no pokazalo se da se ne može utvrditi kazneno djelo. Brojni građani se ne slažu ističući da mu je dvorište puno antisemitskih poruka vidljivih s ulice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:10