SVETOGRĐE, A NE RECEPT!

'GOLI KUHAR' JAMIE OLIVER USPIO UJEDINITI RAZJEDINJENU ŠPANJOLSKU Objavio recept za paellu i izazvao opću sablazan: 'Odvratno, ta stvar nije paella'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 04.10.2016. u 22:31

KINGHAM, OXFORDSHIRE - AUGUST 27: Jamie Oliver attends a cooking demonstration at the Neff Big Kitchen on day two of The Big Feastival at Alex James' Farm on August 27, 2016 in Kingham, Oxfordshire. (Photo by Tim P. Whitby/Getty Images)
Tim P. Whitby / Getty Images

Jamie Oliver

Poznati britanski kuhar Jamie Oliver na Twitteru je objavio recept za svoju verziju popularnog španjolskog jela paelle, no korisnici, barem oni španjolski, blago rečeno nisu bili oduševljeni.

‘Dobro španjolsko jelo ne može biti bolje od paelle. U svojoj verziji kombiniram pileći karabatak i kobasicu chorizo’, napisao je Oliver na Twitteru.

‘Odvratnost’, odgovorio mu je jedan korisnik, a drugi je napisao: ‘Ta stvar nije paella.’

 

Na internetu, naravno, postoji niz recepata za paellu koja potječe iz Valencije i gotovo bez iznimke uključuje rižu i dodatke poput zečjeg mesa, morskih plodova, puževa i artičoka, piše BBC.

Međutim, tradicionalisti očito imaju prilično jasnu ideju o tome što smije ići u paellu, a što ne. ‘Zloubotreba koja se događa u ime valencijske paelle je van svake pameti - potpuni skandal’ napisao je jednom prilikom katalonski novinar i spisatelj Josep Pla.

Stranica Wikipaella, čiji je cilj promocija autentične paelle, donosi popis zlatnih pravila ovog jela koji se ne smiju prekršiti, a između ostalog smije se koristiti samo španjolska riža. A kobasica chorizo, navodno, nikako ne spada u paellu.

Evo što su Španjolci rekli o paelli Jamieja Olivera:

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo