KRUCIJALNA PROBLEMATIKA

KAKO NAJBOLJE JESTI JAFFA KEKSE Obožavatelji su utvrdili da postoje četiri glavne metode, ali stručnjaci kažu da ima i peta i da je baš ona najbolja

 Profimedia, Alamy

Pitajte prosječnog ljubitelja slatkiša kako određeni jede i vjerojatno će vam reći: "Sve, i što prije". I dok je to istina u većini slučajeva, postoje određeni slatkiši kod kojih odgovor na to pitanje nerijetko preraste u pravu debatu.

Nutellu neki jedu isključivo kao namaz na palačinkama ili kruhu dok drugi žlicom grabe ravno iz tegle. Sladoled se ili strpljivo liže ili komada zubima. A onda su tu Oreo keksi. Od njihova se prvog pojavljivanja na tržištu lome koplja oko najboljeg načina da ih se pojede. Neki ih razdvoje pa prvo pojedu polovicu bez kreme, dok drugi razdvoje pa prvo pojedu kremu.

Još jedan slatkiš oko kojeg se ljudi ne mogu dogovoriti su popularni Jaffa keksi. Kako bi se toj debati stalo na kraj, britanski je proizvođač keksa i slatkiša McVitie's proveo anketu u kojoj su od Britanaca tražili da im kažu kako oni jedu Jaffa kekse, piše The Independent.

Njihovo je istraživanje pokazalo da 35 posto ljubitelja Jaffa keksa jedan komad pojede u dva zalogaja i to tako da ga prvim zalogajem pretvore u polumjesec. Odmah iza njih su oni koji keksić jedu od ruba prema sredini. Takvih je 28 posto. Petina ljudi je rekla da slatkiš pojedu odjednom dok je svega šest posto reklo da prvo pojedu žele, a poslije toga sve ostalo.

No, to je samo glas naroda. Iz McVitie'sa su odlučili potražiti i stručno mišljenje pa su pitali stručnjaka iz polja prehrambene tehnologije doktora Stuarta Farrimonda kako je najbolje jesti Jaffa kekse.

Farrimond je rekao da je Jaffa kekse najbolje jesti tako da kušač istovremeno može osjetiti i čokoladu i žele i biskvit. Prema njemu to znači da je najbolje kekse jesti od rubova prema sredini s tim da u trenutku kada se dođe do želea treba promijeniti metodu i nastaviti jesti u zalogajima. Točnije u jednom zalogaju.

"Premda ljudi Jaffa kekse najčešće pojedu u dva zalogaja, naše je istraživanje pokazalo da je bolje postepeno približavanje prema sredini kako bi se žele, čokolada i biskvit potom pojeli u jednom zalogaju. Tako se ostvaruje najbolja kombinacija elemenata", rekao je Farrimond.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:36