TAJNI LETOVI S PLESA

REAKCIJA IZ BRUXELLESA Hrvatska mora istražiti poštivanje embarga na oružje!

Dogovor u EU o sankcijama Siriji trebao bi se postići do kraja ovog tjedna
 AFP

U sjedištu Europske Unije u Bruxellesu jučer nisu htjeli komentirati informacije da je oružje iz Hrvatske stiglo u ruke sirijskih pobunjenika.

- Odluke o embargu donose se na razini EU, ali o poštovanju takve odluke moraju se pobrinuti tijela pojedine države - izjavio je izvor iz EU. Prema tom izvoru, tema mogućeg slanja hrvatskog oružja u Siriju mora biti u nadležnosti hrvatskih vlasti.

Inače, u Uniji se raspravlja o mogućoj promjeni režima sankcija Siriji kojima bi se barem djelomično ukinuo embargo na oružje za pobunjenike. Za takvu se odluku zauzimaju neke države članice, a neslužbeno se spominju Velika Britanija, Francuska i Italija, no o tome u EU još nema konsenzusa. Dogovor bi se trebao postići do kraja ovog tjedna jer tada istječu sadašnje sankcije. Spominje se i mogućnost da se iz sankcija izuzme tehnička oprema koja nije smrtonosna, kao i ona potrebna za zaštitu i humanitarnu pomoć. Diplomatski izvori EU kažu da su neke države skeptične podržati ukidanje embarga na oružje za sirijske pobunjenike jer se pribojavaju da ne završi u “krivim rukama”, tj. u rukama terorista.

- Mnogo je primjera da nakon rata oružje završi u krivim rukama. I u bivšoj je Jugoslaviji nakon rata mnogo oružja završilo u rukama organiziranog kriminala širom Europe. U Libiji je još mnogo oružja za koje ne znamo gdje je završilo - rekao nam je jedan diplomat EU.

Pojedine države EU oklijevaju podržati ukidanje embarga na oružje za sirijske pobunjenike i zbog izvješća nekih humanitarnih i nevladinih udruga da se i pobunjenike sumnjiči za ratne zločine. Hrvatska, iako još nije članica EU, podupire i poštuje sve odluke iz područja zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU, pa tako i odluke o Siriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 19:11