MUČENICI YARMOUKA

VIDEO Sirijski pobunjenici zarobili UN-ove promatrače na Golanu. Među njima nema Hrvata

 YouTube

ZAGREB - Hrvatski vojnici nisu bili u konvoju UN-ovih promatrača koji su sirijski pobunjenici zarobili u blizini Golanske visoravni , potvrdili su u srijedu Ministarstvo obrane (MORH) i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

UN je objavio da je skupina oko 30 naoružanih boraca u srijedu zarobila dvadesetak pripadnika mirovne misije UN-a na Golanskoj visoravni na granici između Sirije i Izraela te da je poslan tim koji bi trebao riješiti situaciju.

"Hrvatski vojnici nisu bili u konvoju", izjavio je Hini glasnogovornik MORH-a Mislav Šimatović.

'POVLAČIMO VOJSKU IZ SIRIJE!' Nakon tekstova u Jutarnjem i NY Timesu premijer Milanović zabrinut za njihovu sigurnost!

Na snimci objavljenoj u četvrtak na internetskoj stranici Youtube, muškarac koji kaže da pripada brigadi "Mučenici Yarmouka" rekao je da konvoj neće biti pušten dok se snage lojalne sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu ne povuku iz sela Al Jamla.

"UN-ovi promatrači bili su u redovitoj misiji i zaustavljeni su na promatračkoj postaji 58, koja je pretrpjela štetu i evakuirana prošloga vikenda nakon teških borbi u blizini", objavio je UN u priopćenju u New Yorku.

Nije rekao koje su nacionalnosti zarobljeni promatrači, ali je Sirijski opservatorij za ljudska prava koji je u kontaktu s pobunjenicima rekao da su Filipinci.

Građanski rat u Siriji, u kojem je poginulo više od 70.000 ljudi, prelio se i na područje Golanske visoravni. Izrael je okupirao Golansku visoravan nakon rata sa Sirijom 1967., a tim područjem patroliraju UN-ovi mirovnjaci, među kojima je i stotinjak hrvatskih vojnika.

Hrvatska vlada nedavno je donijela odluku o njihovu povlačenju iz promatračke misije, jer im je sigurnost ugrožena nakon napisa u međunarodnom tisku kako je Hrvatska navodno prodavala oružje pobunjenicima protiv predsjednika Assada.

Hrvatski kontingent u promatračkoj misiji UN-a na Golanu (UNDOF) broji 97 ljudi, a osim hrvatskih i austrijskih u misiji sudjeluju i vojnici iz Indije, Japana i s Filipina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:13