I ananas i mango bogati su karotenoidima, pa su i zbog toga idealno ljetno voće.
 Foto: iStock
Ma koje meso?

Jedite ih i vi češće - prvi osnažuje spermije, a drugi smanjuje šećer u krvi

Kad se ljeti pojave lubenice, dinje i breskve prestajem biti nutricionistkinja. Mogla bih ih jesti na tone. Sada baš razmišljam kako ne bi bilo loše dva dana biti samo na voću. Onako, sebi za dušu. A mogla bih našim domaćim marelicama i ljetnim kruškicama dodati malo egzotike. Na primjer ananas i mango.

Evo i zašto...

ANANAS

Ah taj ananas. Kada ga vidim u dućanu uvijek se sjetim ananasa u konzervi. Dok smo bili djeca, znala bi nam ga majka kupiti nekih 2 puta godišnje. Bilo je to neopisivo slavlje. Događaj nad događajima. Podijelili bismo među sobom svakome po jednu krišku. Da nam duže traje. Barem do popodne. :)

Općenito gledajući, u svijetu je ananas, nakon nakon banane i agruma, najčešće konzumirano voće. Vrlo je cijenjen kako zbog svoga iznimnog okusa tako i zbog pozitivnog učinka na zdravlje. Često se u tropima zove kraljem voća. Najčešće se jede svježi ili se suši. Uz to, služi i kao sirovina za dobivanje limunske kiseline. Zreli ananas sadrži jednostavne šećere, prehrambena vlakna te je bogat i mikronutrijentima; karotenoidima, nekim vitaminima B skupine i vitaminom C. Prisutni su još u manjim količinama kalcij, fosfor, željezo i mangan. Posljednji sudjeluje u izgradnji kostiju i vezivnog tkiva te povećava kvalitetu sperme. Zanimljivost je da ananas sadrži bromelain; enzim koji razgrađuje bjelančevine. Farmaceutski proizvodi s bromelainom se uspješno koriste u liječenju reumatoidnog artritisa. Tu je i malatna kiselina koja jača imunitet, kožu čini mekom, a doprinosi i oralnom zdravlju. Konzumiranje ananasa ima pozitivan utjecaj na raspoloženje, snižava visoki krvni tlak, smanjuje rizik od ateroskleroze te ublažava mučninu i upalne procese u organizmu.

Ananas u kulinarstvu

Ananas se uvelike koristi u mnogim nama egzotičnim kuhinjama. Dodaje se jogurtu, kompotima, kolačima i sladoledu, od njega se rade sok, džem i ocat, a također se uspješno kombinira sa salatama i mesnim jelima.

Izvrsno može poslužiti za mariniranje mesa kojega istodobno omekšava i obogaćuje egzotičnim okusom.

Junetina egzotičnog mirisa

Ovo je vrlo jednostavan, a istodobno učinkovit recept.

  1. Ogulite i izribajte ananas. Za mariniranje jednog junećeg odreska dovoljna je jedna kriška ananasa debljine prsta.
  2. Na dno zdjelice stavite pola količine izribanog ananasa.
  3. Na ananas stavite meso, a na meso ravnomjerno rasporedite izribani ananas. Poklopite ili prekrijte folijom i držite u hladnjaku 12 do 24 h.
  4. S mesa uklonite ananas i pržite ga na vrelom ulju u tavi ili na roštilju.
  5. Prelijte 1 jušnom žlicom mješavine maslinovog ulja i svježe iscijeđenog limunovog soka, pospite usitnjenim peršinom i češnjakom te poslužite.

Nije žvaka za seljaka

Par puta sam kupila svježi ananas no nisam se usrećila. Nije bio dovoljno zreo. Svejedno, smo ga mi ažurno pojeli jer šteta je bacati hranu. Sve je bilo na vagi, znala bi reći moja majka.

Sada čitam kako se ona tvrda sredina ananasa ne jede. A bila je i meni malo tvrda, ali mislim se: Tako mora biti. Nije mi rastao pred kućom.

I još sam se ja čudila zašto onaj ananas u konzervi ima rupu. Zaključila sam da je to valjda zbog estetike. Nije žvaka za seljaka. :)

MANGO

Mango je plod zimzelenog stabla koje uspijeva u tropskim krajevima gdje se, zbog svoje popularnosti, naziva kraljem voća. Uzgajao se još prije 6000 godina. Dio je Indijske kulturne baštine, njihovo nacionalno voće i neizostavna namirnica vjerskih običaja. Stablo manga jedan je od simbola Bangladeša.

Mango sadrži mnoge vrijedne hranjive tvari. Tu su vitamin E, prehrambena vlakna te čak 25 različitih karotenoida. Među poznatijima su alfa- i beta-karoten te lutein. Mango je bogat polifenolima i valja naglasiti da ih ima daleko više u zrelim nego nedozrelim plodovima. Mango se cijeni kako zbog svoga antioksidativnog tako i zbog protuupalnog učinka. Sprječava aktivnost enzima koji razgrađuju ugljikohidrate iz hrane i tako snižavaju koncentraciju šećera u krvi. Od pomoći je kod ulcerativnog kolitisa pa se njegovim redovitim konzumiranjem smanjuje rizik za pojavu raka debelog crijeva.

Ovo se voće jede svježe, kuha se i peče na roštilju. Isto se tako od njega radi umak tzv. chutney. Čak je našao široku primjenu u tretmanima ljepote jer antioksidativnim učinkom štiti kožu od štetnog djelovanja UV zraka.

Koji mango odabrati?

Ma di ti može bit dobro nešto što putuje pola godine? bilo je razmišljanje moga djeda o voću iz dalekih krajeva. I očito je bio na dobrom tragu.

Danas se mango uspješno uzgaja na Siciliji. Istraživanja su pokazala da je taj zreli sicilijanski mango daleko boljih nutritivnih i organoleptičkih karakteristika nego onaj uvezen iz Kine. Nije stoga loše u dućanu škicnuti kutiju s mangom i pogledati odakle je doputovao.

ŠEĆER NA KRAJU

Sladoled i za sladokusce i za one koji ne jedu slatkiše? Evo ga!

Foto: iStock
Ovo vrijedi probati... Mmmmm

Ne jedem šećer i obično mi ljeto prođe bez sladoleda. Ne žalim se jer voće obožavam.

No ove ću se sezone i ja osladiti najpoznatijom ljetnom poslasticom. Ima jedan vrhunski recept za sladoled bez šećera. S mangom, naravno.

Sastojci:

  • 2-3 srednja manga
  • 1 srednja banana
  • 180 g sojinog ili nekog drugog biljnog "mlijeka"
  • malo soli

Priprema:

  1. Oguljene bananu i mango narežite na krupne komade.
  2. Poredajte ih u jednom redu u široku posudu i nepoklopljeno odložite u zamrzivač najmanje 4 sata.
  3. Zamrznuto voće stavite u multipraktik i miksajte oko pola minute.
  4. Malo pomalo dolijevajte "mlijeko" neprestano miksajući.
  5. Sladoled je gotov kada dobije jednoličan kremasti izgled.
  6. Možete ga poslužiti odmah ili staviti u prikladnu posudu, poklopiti originalnim poklopcem i zamrznuti. Potrošite u roku od tjedan dana.

Linker
18. travanj 2024 14:40