Osim specifičnog okusa, mljevena paprika jelima daje i prepoznatljivu crvenu boju.
 Foto: iStock
Paprika u svijetu začina

Bila ljuta ili slatka, voli je i kulen i kobasa

Začini su ‘točka na i’ svakog jela, a osim što su aromatični i zanimljivih okusa, mahom imaju i ljekovita svojstva. Ističemo 23 o kojima trebati znati više. Na red je došao i začin bez kojeg ne može proći ni jedan gulaš.

Dodajemo ih juhama, umacima, varivima, salatama, mesu, kobasicama, kolačima i keksima, pa čak i čokoladi. Tisućljećima prate čovjeka sudjelujući u životu kako vladara tako i običnog puka. Odigrali su važnu ulogu u sprečavanju kvarenja namirnica i sudjelovali u stvaranju ključnih karakteristika nacionalnih kuhinja. Trgovina začinima odredila je geostratešku važnost brojnih područja svijeta. Štoviše, žudnja za njima otkrila je Novi svijet. Bez njih ni danas ne možemo. Jednostavno govoreći, začini začinjaju naš život.

PAPRIKA

(Capsicum annuum)

SLATKA I LJUTA

Paprika potječe iz Južne Amerike. U Europu su je donijeli pomorci te se proširila Mediteranom, udomaćivši se i kod nas. Brojne su sorte paprike, a na tržištu su često i njihove mješavine koje se razlikuju po intenzitetu okusa i boji.

Kod nas su općenito poznate slatka i ljuta. Čili jedu samo oni najhrabriji.

Osim specifičnog okusa, paprika daje jelima crvenu boju pa je poželjan sastojak gulaša, mesnih umaka, a također je neizostavna u pripremi kulena i kobasica.

Foto: Istock
Čili jedu samo oni najhrabriji.

U SVAKODNEVNIM JELIMA

1. Pečeni kukuruz možete natrljati paprikom.

2. Papriku dodajte svježem siru ili je pospite po mekom siru.

3. Pripremiti slavonsko-dalmatinsku salatu vrlo je jednostavno. Kiseli kupus prelijte mješavinom ekstra djevičanskog maslinovog ulja, papra, paprike i nasjeckanog češnjaka. Promiješajte sastojke. Ova salata dobro ide uz pečena jaja i crni kruh. Odlična je to zimska večera.

4. Papriku dodajte majonezi.

5. Paprika će se odlično sljubiti s jednostavnim nadjevom za punjena jaja. Žutanjke pomiješajte s krem sirom, malo limunovog soka i paprikom.

Linker
17. travanj 2024 18:21