SHUTTERSTOCK
koristite ga češće

Bosiljak može pomoći kod ublažavanja gubitka pamćenja povezanog sa stresom i starenjem

Bosiljak se u narodnoj medicini koristi kod niza stanja, no nas ovdje zanima opuštanje i utjecaj na zdravlje živaca i mozga

Obični bosiljak sadrži vitamine A i K te minerale kalcij, željezo i mangan. U sušenom začinu njihov udio raste, pa dva grama svježeg bosiljka sadrže, primjerice, 13 posto preporučene dnevne količine vitamina K, a ista količina sušenog bosiljka sadrži čak 43 posto preporučene dnevne količine tog vitamina koji je, između ostaloga, važan u održavanju odgovarajuće razine vitamina D koji je pak nezamjenjiv u održavanju zdravlja cijelog organizma.

Bosiljak se u narodnoj medicini koristi kod niza stanja, no nas ovdje zanima opuštanje i utjecaj na zdravlje živaca i mozga.


Simptomi stresa
Znanstvene studije, uglavnom provedene na laboratorijskim životinjama uz korištenje ekstrakta ili esencijalnog ulja, a ne cijelog lista biljke, pokazale su da obični bosiljak može pomoći kod ublažavanja gubitka pamćenja povezanog sa stresom i starenjem, ublažavanja depresije povezane s kroničnim stresom, ublažavanja posljedica moždanog udara i kod oporavka poslije udara, podizanja mentalne budnosti kad se udiše u aromaterapiji.

Na tom se području dokazao i sveti bosiljak. U studiji na 158 osoba s najmanje tri simptoma stresa, sudionici su uzimali 1200 mg ekstrakta svetog bosiljka na dan tijekom šest tjedana. Simptomi stresa bili su im nakon toga 39 posto blaži nego kod skupine koja je uzimala placebo.

Linker
13. travanj 2024 01:56