SHUTTERSTOCK
nije samo opuštanje

Briga o sebi je briga o svim aspektima života

Male promjene unijet će veliku razliku u naš život

Mnogi će možda pomisliti da je sebično staviti sebe na prvo mjesto, ali čin brige za sebe zapravo je važan dio naše opće dobrobiti. Ovaj trendi pojam posljednjih godina zapravo je skup metoda kojima je cilj spriječiti ili kontrolirati bolesti i očuvati opću dobrobit dosljednom brigom o različitim aspektima vlastita zdravlja. Postoji mnogo načina za prakticiranje brige o sebi, a ova četiri samo su neki od njih.

Emocionalna briga o sebi

Najvažnija je od četiri vrste brige o sebi. Ako se ne brinete o svom mentalnom zdravlju, teško ćete se brinuti i za ostalo. Emocionalna briga o sebi uključuje učenje kako se nositi sa stresom, anksioznošću i depresijom. Također uključuje učenje kako upravljati ljutnjom i tugom.

Fizička briga o sebi

Najočitija je vrsta brige o sebi, najlakše ju je započeti, ali i najteže zadržati kao naviku. Podrazumijeva brigu o tijelu dobrom prehranom, urednim spavanjem i redovitim vježbanjem. U današnjem tempu života često se dogodi da fizička briga padne u drugi plan zbog svih ostalih svakodnevnih obaveza, no ako želimo da naš život i odnosi s drugima oko nas napreduju, moramo odvojiti vrijeme za fizičku brigu o sebi u svakodnevnom životu.

Socijalna briga o sebi

To znači biti ljubazan prema sebi, odvojiti vrijeme za opuštanje, naći vremena za ljude oko sebe, bilo prijatelje i obitelj ili samo slučajne prolaznike kojima je potreban osmijeh. Socijalna briga uključuje druženje s prijateljima ili članovima obitelji, ali i šetnje s ljubimcem ili spontana susjedska druženja u parku.

Duhovna briga o sebi

Ova briga je praksa prisutnosti sa sobom i svojim životom. Uzmite si vremena za razmišljanje o onome što vam je najvažnije, molitvu ili meditaciju, provođenje vremena u prirodi poput planinarenja, čitanje knjiga koje vas nadahnjuju...

Linker
22. travanj 2024 20:02