U prirodi, ali i u našem domu vrebaju mnoge opasnosti za naše kućne ljubimce. Ipak, na neka možemo utjecati.
 BRUNO CERVERA/Unsplash
Jer volimo dlakavce

DALJE OD NJIH Biljke, kukci i hrana opasni za pse i mačke - mogu se otrovati, ali i umrijeti

Lukovica tulipana sadrži toksine koji mogu i kod pasa i kod mačaka uzrokovati jaku iritaciju probavnog sustava, gubitak apetita, poremećaje u radu srca.  Trovanje azalejom može dovesti do kome i smrti. Oleandar može biti smrtonosan, a otrovne su i neke vrste gusjenica. Pauci i pčele osobito su opasni za male životinje.

Piše: Lea Kreszinger, dr. vet. medicine, Veterinarska klinika Kreszinger, www.klinika-kreszinger.com


Psi, baš kao i ljudi, uživaju u lijepom vremenu i duljim boravcima na otvorenome, no iako im pruža obilje veselja, priroda skriva i dosta prijetnji za naše ljubimce, a neke od njih mogu biti stvarno ozbiljne. Kad govorimo o opasnostima koje vrebaju iz trave, parka ili šume u proljetno i ljetno vrijeme, kukci su tema koju ne možemo preskočiti. Psi su njihova česta meta, a mjesto uboda na koži životinje tretira se manje-više jednako kao i kod ljudi.

Svi vlasnici pasa i mačaka u stalnoj su borbi s nametnicima i dobro su upoznati s prevencijom od napada buha i krpelja. Krpelji se vrlo teško uklanjaju, hrane se krvlju tri do 11 dana, uzrokuju anemiju, babeziozu i lajmsku bolest. No, oni nisu jedini napadači. Komarci su, kao i za ljude, smetnja za pse i mačke. Ove krvopije, osim što ubodom izazivaju svrab i iritaciju, šire bakterije i parazite (srčani crv). Smrdljivi martin je bezopasan, neće ugristi ili ubosti vašeg ljubimca. Međutim, ako vaš pas ili mačka odluče da je ovaj kukac dobar obrok, to ih može dovesti do probavnih problema, uključujući povraćanje i proljev.


NAJOPASNIJI JE BOROV PRELAC

Neke vrste gusjenica su otrovne ili imaju mikroskopske dlake koje se mogu zaglaviti u ustima i grlu vašeg ljubimca te uzrokovati oticanje jezika i ždrijela, kašljanje, gušenje i pretjerano slinjenje. Najopasnija, ponekad i smrtonosna na našim prostorima je gusjenica borov prelac. Pauci i pčele osobito su opasni za male životinje kao što su mačke ili patuljaste pasmine psa. Otrovom mogu uzrokovati neuromuskularna oštećenja vašeg ljubimca. Poznato je da pčele i stršljeni uzrokuju alergijske reakcije, bolove i oticanje. Posebno su opasni ubodi u usta i oko njih.

Žohari najčešće bježe od životinja, no privlači ih hrana za kućne ljubimce, a samim time s njima dijele bakterije i virusne bolesti. Mravi mogu ugrizom uzrokovati iritaciju kože i lokalnu alergijsku reakciju. Glodavci su prijenosnici zaraznih bolesti, parazita poput okruglih crva i infekcija kao što je toksoplazma ili leptospiroza. Osim toga, postoji i rizik od sekundarnog trovanja mamcima za glodavce ako vaš ljubimac pojede glodavca koji je nedavno progutao otrovni mamac, a takvi su najlakši plijen.

Što ako ljubimac pojede otrovnu bubu ili glodavca? Ovisno o vrsti stvorenja s kojim kućni ljubimac dolazi u kontakt, ponekad je potrebna hitna pomoć. Uvijek je najbolje konzultirati se s veterinarom odmah nakon incidenta. Ako niste sigurni je li vaš ljubimac bio u kontaktu s otrovnim stvorenjem, pripazite na uobičajene znakove kao što su povraćanje ili proljev, pretjerano slinjenje, letargija, oteklo lice ili usta, osip, paraziti u stolici, promjene u apetitu, kašalj.


TOKSIČNI CIKLAMA, KRIZANTEMA, BRŠLJAN...

Neke biljke ili cvijeće u vrtu također mogu biti opasnost za ljubimce. Ljiljani su vrlo toksični za mačke. Gutanje i najmanjih količina biljke može dovesti do ozbiljnih oštećenja bubrega.

Gutanje kanabisa može uzrokovati depresiju središnjeg živčanog sustava i nekoordiniranost, povraćanje, proljev, slinjenje, povećanje broja srčanih otkucaja, čak i neurološke ispade.

Lukovica tulipana sadrži toksine koji mogu uzrokovati jaku iritaciju probavnog sustava, slinjenje, gubitak apetita, depresiju središnjeg živčanog sustava, konvulzije i poremećaje u radu srca. Rododendron sadrži tvari koje mogu izazvati povraćanje, slinjenje, proljev, slabost i depresiju središnjeg živčanog sustava. Jako trovanje azalejom može dovesti do kome i smrti zbog kardiovaskularnog kolapsa.

Oleandar sadrži srčane glikozide koji mogu izazvati iritaciju gastrointestinalnog trakta, poremećaj rada srca, hipotermiju, pa čak i smrt.

Otrovni dio biljke ricinus je ricin, vrlo toksičan protein koji može izazvati jake bolove u trbuhu, slinjenje, povraćanje, proljev, pretjeranu žeđ, slabost i gubitak apetita. Teški slučajevi trovanja mogu rezultirati dehidracijom, trzanjem mišića, drhtanjem, neurološkim ispadima, komom i smrću. Ciklame sadrže ciklamin, a najveća koncentracija ove toksične komponente obično je u korijenu biljke i može proizvesti jaku gastrointestinalnu iritaciju, uključujući intenzivno povraćanje.

Camylla Battani/Unsplash
Najmudrije je sobno bilje držati visoko iznad dohvata ljubimaca.

Biljke iz skupine Taxus (tisa) sadrže toksični taksin, koji djeluje na središnji živčani sustav i uzrokuje drhtanje, nekoordinirane kretnje i otežano disanje. Također može uzrokovati probleme u probavnom sustavu i zastoj rada srca. Amarilis sadrži toksine koji mogu uzrokovati povraćanje, depresiju, proljev, bol u trbuhu, hipersalivaciju (slinjenje), anoreksiju i drhtavicu. Gutanje biljke jesenski mrazovac može dovesti do iritacije usne šupljine, krvavog povraćanja, proljeva, šoka, oštećenja unutarnjih organa i supresije koštane srži. Krizantema sadrži piretrine koji mogu uzrokovati gastrointestinalne smetnje, uključujući slinjenje, povraćanje i proljev. Bršljan sadrži triterpenoidne saponine koji mogu dovesti do povraćanja, bolova u trbuhu, hipersalivacije i proljeva. Mirni ljiljan, sobna biljka koja osvježava dom, može uzrokovati iritaciju usne šupljine, prekomjerno slinjenje, povraćanje, teškoće u gutanju i intenzivno pečenje i iritaciju usta i jezika. Popularni zlatni puzavac može izazvati jaku iritaciju i oticanje usne šupljine i drugih dijelova probavnog sustava. Šeflera je jedna od popularnijih sobnih biljaka i također uzrokuje iritaciju usne šupljine, prekomjerno slinjenje, povraćanje, otežano gutanje i intenzivno pečenje i iritaciju usta i jezika.


ŠTETNE NAMIRNICE

Luk, češnjak i vlasac mogu uzrokovati gastrointestinalnu iritaciju i dovesti do oštećenja crvenih krvnih stanica. Iako su mačke osjetljivije, psi su također u opasnosti ako pojedu dovoljno veliku količinu. Sirovo i nedovoljno termički obrađeno meso, jaja i kosti mogu biti izvor zaraze Salmonellom i E. coli. Sirova jaja sadrže enzim avidin, koji smanjuje apsorpciju biotina (vitamina B), što može dovesti do problema s kožom i dlakom. Hranjenje sirovim kostima može se činiti prirodnom i zdravom opcijom, međutim to može biti vrlo opasno za kućnog ljubimca koji bi se mogao ugušiti kostima ili dobiti zatvor.

Velike količine soli u hrani mogu prouzročiti prekomjernu žeđ i mokrenje ili čak trovanje ionima natrija.

NI TO NIJE NIMALO DOBRO

Kad spominjemo biljke i plodove koje koristimo u svakodnevnom životu, treba spomenuti kako stabljike, listovi, voće i sjemenke citrusnih biljaka sadrže različite količine limunske kiseline, eteričnih ulja koja mogu izazvati iritaciju i možda čak i depresiju središnjeg živčanog sustava ako se proguta u značajnim količinama. Male doze, iz konzumiranja voća, vjerojatno neće predstavljati problem. U malim količinama kokos i kokosovo ulje neće uzrokovati ozbiljnije probleme. Meso i mlijeko svježeg kokosa sadrže ulja koja mogu uzrokovati mekšu stolicu ili proljev. Kokosova voda bogata je kalijem i ne smije se davati ljubimcu. Budući da odrasli kućni ljubimci nemaju veće količine laktaze (enzima koji razgrađuju laktozu iz mlijeka), mlijeko i drugi proizvodi na bazi mlijeka uzrokuju proljev ili druge probavne smetnje.

Patrick Hendry/Unsplash
Nažalost, neke od ovih 'stvari' mogu dovesti do onoga što ni jedan vlasnik kućnog ljubimca ne želi - preuranjene smrti.

I SADRŽAJ ŽENSKIH TORBICA MOŽE BITI UBOJIT

I sadržaj prosječne ženske torbice krije opasnosti za pse i mačke. Istraživački raspoloženi ljubimci vole znati što je u torbama koje toliko mirišu na osobu koju obožavaju, a ako je pritom nešto i jestivo, sreći nema kraja. No, ono što je u redu za nas može biti otrovno za kućne ljubimce.

U žvakaćim gumama, osvježivačima daha i slatkišima koristi se ksilitol, koji uzrokuje nagli pad šećera u krvi kod pasa, čak do hipoglikemije, u nekim slučajevima uzrokuje i zatajenje jetre.

Alkoholna pića i prehrambeni proizvodi koji sadrže alkohol mogu uzrokovati povraćanje, proljev, smanjenu koordinaciju, depresiju središnjeg živčanog sustava, otežano disanje, drhtanje, promjenu pH krvi, komu, pa čak i smrt. Sredstva za dezinfekciju ruku na bazi alkohola mogu sadržavati do 70 posto alkohola, stoga potražite one s manje alkohola ili bez njega.

Nesteroidni protuupalni lijekovi kod pasa i mačaka uzrokuju ozbiljne probleme, od gastrointestinalnih teškoća do akutnih oštećenja bubrega. Ako pas probuši metalni spremnik inhalatora koji se koristi za liječenje astme i bronhitisa, može doći do manje eksplozije. Nosite li u torbi čokoladu, posebice tamnu, čokoladirana zrna kave, grožđice ili orašaste plodove (makadamija!) za grickanje? Te su poslastice često otrovne za kućne ljubimce. Orašasti plodovi, uključujući bademe i orahe, sadrže velike količine ulja i masti. Masti mogu uzrokovati povraćanje i proljev te potencijalno pankreatitis kod kućnih ljubimaca. Još neke opasne sitnice koje mogu zalutati u torbicu su galvanizirani metali (matice i vijci), kreme za zaštitu od sunca koje sadrže cink, sredstva protiv komaraca. Ako pas proguta baš suplement željeza ili kontracepcijsku pilulu, nije svejedno je li se to dogodilo maltezeru ili dogi. Zato je oprez najbolja sigurnosna metoda.

Linker
05. ožujak 2024 20:54