SHUTTERSTOCK
istražili smo

Je li kora od banane prirodni botoks? Stručnjaci komentiraju novi TikTok trend koji obećava kožu bez bora

Bilo koja dobrobit kore banane za kožu zapravo je rezultat visoke količine antioksidansa prisutne u plodu

Influenceri na društvenim mrežama stavljaju koru od banane na svoja lica u nadi da će im koža tako postati napetija i sjajnija. Uglavnom, koriste koru od banane kao prirodnu alternativu antiaging injekcijama botoksa. Katie Jane Hughes, vizažistica iz New Yorka koja ima 286.000 pratitelja, nedavno je objavila video u kojem isprobava taj novi trend s ciljem da pokaže taj prirodni botoks učinak kore od banane. Trljanje kore od banane po licu učinilo je njenu kožu mekšom, pore su se suzile, a lice je općenito djelovalo zategnutije, rekla je Hughes u svom videu koji je pregledan čak 750.000 puta. Ova je influencerica bila toliko impresionirana rezultatom da je rekla da će to svakako ponoviti.


Čini se da liječnici ne dijele njezino oduševljenje

- Ne postoji topički ili prehrambeni suplement koji bi mogao dati učinak isti kao onaj koji se postiže ubrizgavanjem botoksa – rekla je dermatologinja dr. Geeta Yadav iz Toronta koja je na TikToku objavila svoju reakciju na ovaj novi trend. Dr. Taylor Bullock, dermatolog iz Klinike Cleveland rekao je da ne postoje znanstveni dokazi da trljanje lica korom od banane pomaže u smanjenju bora, tamnih kolutova oko očiju ili upale na koži. Dr. Yadav je istaknula da kora od banane ima antimikrobna svojstva, ali da su dobrobiti toliko male da je malo vjerojatno da biste ih uopće primijetili. Ona predlaže da, umjesto toga, upotrijebite neki proizvod za kožu, poput seruma s vitaminom C. Ipak, unatoč mišljenjima liječnika, korisnici društvenih mreža obožavaju taj novi trend. Jedna pratiteljica komentirala je video vizažistice rekavši da stalno to primjenjuje i da je oduševljena.

- Moja baka je noću na kožu lica stavljala bjelanjak od jajeta, a ujutro koru banane ili manga - rekla je jedna druga pratiteljica.

Inače, bilo koja dobrobit kore banane za kožu zapravo je rezultat visoke količine antioksidansa prisutne u plodu.

- Antioksidansi su tvari koje apsorbiraju štetne čestice koje se nazivaju slobodni radikali, a koje s vremenom uzrokuju stres i oštećenja DNK - kaže dr. Bullock dodajući da su prirodno prisutni u mnogim namirnicama, poput borovnica, zelenog čaja ili kakaa. Antioksidansi mogu pomoći u borbi protiv staničnih oštećenja uzrokovanih djelovanjem UV zraka, dimom i zagađenim zrakom. No, kora od banane vjerojatno nije najučinkovitiji način da povećate svoj unos antioksidansa. Stručnjaci smatraju da su proizvodi za lice na bazi antioksidansa, poput seruma s vitaminom C učinkovitiji način da osjetite dobrobiti antioksidansa na koži.

- U teoriji, vjerojatno biste mogli unijeti u kožu nešto antioksidansa trljajući koru banane u kožu. No, ako je vaš cilj imati rutinu njege bogatu antioksidansima, bilo bi ipak korisnije da nanosite proizvod za njegu obogaćen antioksidansima - rekao je dr. Bullock.

Linker
29. travanj 2024 16:26