Ulje jojobe vašoj će kosi vratiti sjaj.
 Getty Images/iStockphoto
Čudo iz prirode

Pet eteričnih ulja koja mogu spasiti čak i najoštećeniju kosu

Opadanje kose, prhut, ispucali vrhovi, masna kosa... Eterična ulja riješit će vaše probleme, a što je još bolje, nećete potrošiti hrpu novca.

Znate ono kad odete u dućan i tražite neki proizvod za kosu, a na policama stoji na stotine preparata. Od onih protiv peruti, tanke kose, ispucalih vrhova… Kako se uopće odlučiti? I zato, umjesto kupovanja takvih, nerijetko skupih proizvoda, za promjenu posegnite za prirodom.

Eterična ulja su odlično rješenje za njegu kose. Postoje brojna ulja koja će riješiti svakakve probleme s kosom, a što je još bolje, mnogo su jeftinija. Jedino na što morate paziti je da ga prvo testirate na koži da budete sigurni da niste alergični.

Budući da su ta ulja dosta jaka, morate ih razrijediti s vodom ili baznim uljem.


Ulje đumbira protiv gubitka kose

Gubitak kose je vjerojatno najčešći problem, a s njim se ne bore samo muškarci, već i žene. Prije nego što krenete poduzimati nešto, prvo se konzultirate s liječnikom, kako biste pronašli uzrok tome. Genetika, hormoni i stres ovdje igraju veliku ulogu. Ulje đumbira učinkovit je tretman jer potiče protok krvi kad se stavi na vlasište. Kako folikuli vlasi često nedostaju potrebni nutrijenti, ovo je odličan način da se zaustavi ispadanje kose.

Poticanjem cirkulacije u vlasištu potiče se i rast kose. Ulje đumbira sadrži i masne kiseline koje sprječavaju stanjivanje kose. Ulje jojobe je još jedan učinkovit tretman protiv ispadanja kose, ali i protiv suhoće.


Ulje jojobe za hidrataciju

Drugi najčešći problem s kojima se mnogi suočavaju je suha kosa. Kad je suha, također je i dosta krhka. U većini slučajeva ovo se događa jer se kosa previše tretira figarom, peglom za ravnanje i slično. Međutim, stres i prehrana također igraju važnu ulogu.

Ulje jojobe je srećom prirodni tretman za ovo stanje kose. Unatoč svom imenu, ovo ulje je zapravo vosak bogat masnim kiselinama, koje hidratizira kosu i sprječava stanjivanje.


Ulje od ružmarina protiv masne kose

Ako vam je kosa uvijek masna, vlasište proizvodi previše prirodnih ulja. Iako liječenje ovog problema s nekim drugim uljem možda zvuči kontraproduktivno, ulje ružmarina pomaže uravnotežiti prirodnu proizvodnju sebuma.


Ulje čajevca protiv prhuti

Prhut se može pojaviti zbog suhoće, određenog dermatološkog stanja ili gljivica. Prhut je često popraćena iritacijom i svrbežom. Ulje čajevca je anti-bakterijsko sredstvo protiv gljivica. Vlaži kožu i smiruje iritacije, a upravo je to potrebno da biste se oslobodi ove dosade.


Ulje geranija protiv ispucalih vrhova

Ovo ulje bogato je antioksidansima i jača folikul vlasi, te tako sprječava oštećenja i 'spašava' već ispucanu kosu. Lijep sjaj je dodatni bonus.

Linker
17. travanj 2024 15:25