Da, dozvoljeno je i pjevanje ako vas to opušta i čini sretnom :)
 Foto: iStock
U vlastitoj kupaonici

Priuštite si wellness vikend kakav zaslužujete

Bilo da ćete uživati sami ili u društvu partnera, pretvorite svoju kupaonicu u pravi mali wellness raj! Sve što vam je potrebno za osobite trenutke ugode i opuštanja je nekoliko osnovnih sastojaka i malo mašte

Wellness je sinonim za smirivanje misli, opuštanje i usklađivanje tijela i duha. Ritual je to koji ugađa svim čulima: mirisa, okusa, dodira, sluha, koji podrazumijeva povlačenje iz svijeta u svrhu potpunog posvećivanja sebi.

Osigurajte si sat-dva samoće i mira, pustite ambijentalnu, umirujuću glazbu ili klasiku, a pobrinite se i za rasvjetu; neka bude diskretna, uz toplu i umirujuću svjetlost svijeća, a miris koji će se širiti prostorom osigurajte eteričnim uljima u aromatičnoj lampi. Pripremite unaprijed i omiljeni napitak: kakao, prirodni sok ili, još bolje, čaj, a neka vam pri ruci budu i zdrave grickalice, primjerice suho voće.

Posvetite se sebi

Spa ugođaj možete stvoriti i ako nemate kadu, nego samo tuš-kabinu.

  • Prvi korak: lagano iščetkajte tijelo da biste potaknuli cirkulaciju i kolanje limfe. Na četku, spužvu ili rukavicu od prirodnog materijala kojom ćete to učiniti možete ukapati i nekoliko kapi eteričnog ulja grejpfruta, koji djeluje kao detoksikator.
  • Drugi korak: slijedi piling tijela koji čisti pore, odstranjuje mrtve stanice i potiče mikrocirkulaciju. Uzmite šaku morske soli ili šećera, dodajte malo maslinovog ili bademova ulja i nekoliko kapi eteričnog ulja prema želji (najbolje grejpfrut, ružmarin i/ili borovicu). Pomiješajte sastojke pa tijelo energično istrljajte, kružnim pokretima, nakon čega ćete se istuširati toplom vodom.

Savjet više!

Ne zaboravite ni na kosu nego joj priuštite hranjivi pakung od žumanjka kojem ste dodali po jušnu žlicu (ili više, ako vam je kosa gusta i duga), čičkova i maslinova ulja te jušnu žlicu domaće rakije (jača vlasište!) te sok jednog limuna. Utrljajte u vlasište, omotajte glavu ručnikom i pustite da djeluje najmanje pola sata. Potom kosu operite.

I dok ležite u kupki, priuštite svojoj kosi dodatno "zadovoljstvo" masiranjem tjemena, primjerice ekstraktom/tonikom ili eteričnim uljem ružmarina (cirkulacija), koprive (jača i obnavlja tjeme i vlasi) ili limunske trave (oživljava vlasi). Možete i u 100 ml šampona (najbolje onog od koprive), dodati 25 kapi jednog od ovih eteričnih ulja i njime prati kosu, a želite li da dobije poseban sjaj, prije češljanja na četku kapnite kap ulja ružmarina.

Foto: iStock
Ugasite televiziju i radio, stišajte mobitel i ne dajte nikome da vam 'ukrade' toliko dragocjeno vrijeme za opuštanje...

  • Stopalima i umornim nogama prije pedikure priuštite opuštajuću dvadesetominutnu kupku. U toplu vodu ukapajte nekoliko kapi eteričnog ulja eukaliptusa i lavande te dodajte po jednu jušnu žlicu osušene žalfije i sode bikarbone. Možete napraviti i oblog kojeg ćete nanijeti na stopala i ruke tako da ove sastojke pomiješate s malom količinom vode. A dok vam se noge opuštaju, obavite manikuru.
  • Očistite lice! Napravite piling koji može biti i vrlo jednostavan, kao što je ovaj od grubo mljevene organske kave u koju ste ukapali nekoliko kapi baznog ulja prema želji pa laganim, kružnim pokretima utrljavajte u kožu lica od 5 do 10 minuta, s naglaskom na kriznim područjima, tzv. T-zoni (brada, nos i čelo). Isperite toplom vodom.
  • Pripremate li kupku, u vodu dodajte zobeno brašno (regenerira kožu), morsku sol, eterična ulja prema želji (najbolje paprene metvice, lavande, bergamota, geranija), a za kraj i latice omiljenog cvijeća. Kako kupka potiče detoksikaciju, a time i znojenje, tijekom i nakon spa tretmana potrebno je piti dosta tekućine. Neka vam pri ruci bude čaj od kamilice, matičnjaka ili mente s limunom.
  • Utrljajte losion. Nakon barem 15 minuta, a još bolje pola sata provedenih u kadi, istuširajte se. Potom namažite cijelo tijelo omiljenim losionom ili se izmasirajte opuštajućim eteričnim uljima.
  • Kako biste produljili osjećaj ugode i harmonizirali energije psihe i tijela, provedite neko vrijeme u svom omiljenom mjestu u stanu, s knjigom u ruci.

Kupke za svačiji ukus

Napeti ste, umorni, nervozni? Pripremite si opuštajuću kupku, a intimnost i mir kupaonice kao stvoreni su za mirnu meditaciju.

Foto: iStock
Možda vam se ne da zezati s kupkama koje biste trebali sami napraviti. Ništa zato, odaberite svoju omiljenu i uživajte - to je ionako jedino važno.

Potrebna vam je injekcija adrenalina, koja će vas akapultirati u zahtjevan dan, ispunjen obvezama? Pripremite si ne pretoplu osvježavajuću kupka s mirisom limuna.

Zahvaljujući aromatičnim uljima, kupka može zadovoljiti svaku vašu potrebu. Da biste spriječili iritaciju kože, razblažite ih u uljima nosačima: bademovom, orahovom, maslinovom, sezamovom, arganovom, tako da u jednu jušnu žlicu baznog ulja ukapate 25 kapi eteričnog pa pomiješate u kupki. Ulja možete dodati i tako da ih ukapate u žlicu meda ili sojinog mlijeka.

Izoštrite um i čula

S ovom kupkom započnite dan ili si je priuštite kad god vam je potrebna dodatna energija, primjerice kad pokrećete novi poslovni projekt, kad ste na početku nove veze ili općenito u situaciji koja iziskuje više energije i brze reakcije. Njeni ključni sastojci su biljke koje oštre um, snaže čula i pročišćavaju misli.

  • 1 jušna žlica đumbira u prahu
  • 1 jušna žlica cimeta u prahu
  • 6 cijelih klinčića
  • kora 1 naranče

1. Upalite crvenu i narančastu svijeću citrusnog ili začinskog mirisa.

2. Cimet, đumbir i klinčić stavite u vrećicu od muslina koju ćete zatvorenu uroniti u kadu napunjenu vodom, a potom dodati i komadiće narančine kore.

Koža poput svile

Ova kupka, koja omekšava i hrani kožu, idealna je za zimu kada je zrak suh, te za suhu kožu.

  • 1 šalica zobenog brašna ili kaše
  • 1 šalica punomasnog mlijeka
  • 2 šalice šećera

1. Upalite bijele svijeće, bezmirisne ili s mirisom vanilije. Napunite kadu toplom vodom i ulijte mlijeko.

2. Zobeno brašno ili kašu stavite u najlonsku čarapu ili vrećicu od muslina, oblikujte kuglicu pa uronite u kadu. Nakon pilinga za tijelo, dok uživate u toploj vodi, kuglicu nježno trljajte po koži tijela - da omekša.

Odagnajte glavobolje

Neke vrste glavobolja izuzetno su otporne, čak i na lijekove, ali ne i na ovu iscjeljujuću kupku. Isprobajte!

  • ¼ čajna žličica lavande
  • ¼ čajna žličica kamilice
  • ¼ čajna žličica mente

1. Napunite kadu vrućom vodom pa ulijte navedenu mješavinu.

2. Dok ležite u njoj, udišite pare dugim, polaganim udisajima, koncentrirajući se pritom na opuštanje mišića lica (najbolje tako da primjenjujete određene joga vježbe za lice).

Odmor 'u vrtu'

Zamislite kako lagano uranjate u san, uz miris cvijeća i trave koje donosi lahor te cvrkut ptica u pozadini.

  • ½ čajne žličice ružine mješavine
  • ½ čajne žličice mješavine lavande
  • 2 ruže
  • 10 grančica svježe lavande

1. Upalite svijeću s mirisom ruže i otvorite prozor da uđe svježi zrak u vašu kupaonicu.

2. Napunite kadu toplom vodom, dodajte biljnu mješavinu, a po vrhu pospite ružine latice i svježu lavandu.

Spa za dvoje Tisuću i jedna noć

Uskoro će Dan zaljubljenih. Ima li bolje prilike za wellness u dvoje? Poklonite svom partneru inspirativne, zanosne trenutke osobite bliskosti.

Foto: iStock
Možda će vam biti malo tijesno, jer nije baš da svi kod kuće imamo prostranu masažnu kadu kao u filovima, ali isplati se "stiskati", zar ne...

Za početak, pripremite nježan, bogati piling koji će potaknuti cirkulaciju, a time i probuditi seksualnu želju.

Pomiješajte 4 žlice smeđeg šećera sa 3 žlice bademova brašna, dodajte malo ulja badema pa jedno drugoga istrljajte kružnim, energičnim, ali ne grubim pokretima.

Ritual se nastavlja zajedničkom kupkom ili tuširanjem, nakon čega ćete jedno drugome umasirati osvježavajuću mješavinu za tijelo na bazi bademova ulja (40 ml), u koje ste dodali eterična ulja prema želji (maksimalna ukupna količina je 10 - 12 kapi). Naravno, za spa ovako egzotičnog naziva najprikladnija su orijentalna ulja. Nakon masaže, lezite 10 - 15 minuta dok se ulje ne upije, uz neku arapsku glazbu i šalicu čaja. Nakon večere s menijem na temu Tisuću i jedna noć, uplovite u trenutke razbuktalih strasti.

Linker
18. travanj 2024 05:01