FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
zdravlje

Zdravo spavanje važno je i za metabolizam

S godinama i metabolizam je sve sporiji. Posebno to muči žene u menopauzi, a posljedice su, među ostalim, i debljanje. No, možemo nešto učiniti kako bismo to ublažili. Prehrana i zdravo spavanje u tome su ključni

Ubrzajte svoj metabolizam dok spavate.

1. Ne pretjerujte s alkoholom barem šest sati prije spavanja, jer to ometa san u drugoj polovici noći.

2. Ne gledajte televiziju, ne jedite i ne provodite večer u krevetu. Ako rezervirate spavaonicu samo za spavanje i seks, vaš um će je u mislima i povezivati samo s tim aktivnostima.

3. Stvorite savršen ugođaj, izaberite odgovarajući madrac i jastuk, udobnu posteljinu, a neka temperatura u sobi bude između 15 i 20 Celzijevih stupnjeva.

4. Ugasite ekrane dva sata prije spavanja. Jaka umjetna svjetla koja vam udaraju u oči s omiljenog kompjutora navode vaše tijelo da misli kako je dan pa postaje teže usnuti.

5. Zasitite se cjelovitim žitaricama. Već vrlo mala količina cjelovitih žitarica za večeru može povećati sposobnost vašeg mozga da apsorbira L-triptofan te poveća razinu serotonina, hormona koji potiče spavanje. Kiseli koncentrirani sok višnje jedan je od najboljih prehrambenih izvora melatonina - dodajte dvije jušne žlice večernjem smoothieju ili popijte s vodom prije spavanja. I biljni čajevi bit će pun pogodak.

6. Jedite hranu koja poboljšava san. Preporučuje se jesti namirnice koje sadrže L-triptofan; ta čudesna kemikalija podiže razinu melatonina, hormona koji regulira spavanje. Sadrže je meso peradi, crveno meso, riba, jaja, jogurt s malo masnoća i svježi sir.

Linker
15. svibanj 2024 13:27