Neki recepti su jednostavno bolji od drugih :)
 Snimila i pripremila: Katarina Paoletić - Nešto slatko by Katarina
Tradicija na moderan način

Bez grižnje savjesti: Desert koji te zove da se ušuškaš pod dekicu i upališ 'telku'

Ako se za neki desert može reći da je vitaminska bomba, onda je to svakako ovaj - zapečena jabuka punjena orasima i medom... Mmmmm

Znanstvenici su otkrili da je šaka oraha dnevno učinkovita za mršavljenje i snižavanje visoke razine kolesterola isto kao i provođenje dijete s niskim udjelom masnoća. Štoviše, orasi su bogati alfa-linolenskom kiselinom, a to je vrsta omega 3 masnih kiselina koja se nalazi još samo u biljkama i igra važnu ulogu u održavanju zdravlja srca.

Također, istraživanja su pokazala da svakodnevna konzumacija minimalno 10 grama oraha dnevno smanjuje rizik od bolesti dišnog sustava poput astme i emfizema, smanjuje se rizik od neurodegenerativne bolesti poput demencije, a također i rizik od dijabetesa, raka i kardiovaskularnih bolesti koje uključuju srčani i moždani udar.

Na kraju, ne zaboravimo kako orah čuva muško reproduktivno zdravlje, a odličan je i ako patite od anemije.

Kako su hladni zimski mjeseci sinonim za orahe i slastice od oraha, odlučili smo se za jedan dobar stari recept pripremljen na moderan način.

Svi znamo za tufahije, zar ne? Poznati istočnjački desert, kojega mnogi vole, Katarina je uz malo čarolije i medene kreme s dodatkom oraha pretvorila u nešto malo drugačije, slatko i jednostavno!

Za vas pripremila: Nešto slatko by Katarina

Katarinu možete pratiti na društvenim mrežama: Instagram i Facebook.

Kad imate sve onda:

  1. Prije svega zagrijte pećnicu na 200 °C.
  2. Dok se pećnica grije, jabukama (nemojte ih guliti) očistite sredinu pomoću žličice ili nožića tako da im odstranite peteljku i koštice, ali neka vrh jabuke ostane zatvoren. Tako će vam jabuka ravno stajati, a smjesa iz nje neće iscuriti.
  3. U zdjelu pomiješajte (količine ovise o tome koliko imate jabuka) mljevene orahe, šećer u prahu, limunovu koricu, cimet i medenu kremu.
  4. Dobivenom masom punite sredinu jabuka pa ih posložite u pleh za pečenje.
  5. Maslac rastopite, pa ga sa 1-2 žlice prelijte preko svake jabuke.
  6. Jabuke stavite peći u zagrijanu pećnicu na 40-ak minuta.
  7. Čačkalicom probajte jesu li jabuke gotove.
  8. Ako je jabuka meka, gotove su.
  9. Izvadite ih iz pećnice, prohladite i poslužite uz šlag, sladoled ili nešto po vašoj želji.

Dobar tek!

Linker
25. travanj 2024 16:26