FOTOGRAFIJE: shutterstock
tradicija na stolu

Desert će vas odmah vratiti u djetinjstvo... Ovo su omiljeni uskrsni recepti naše nutricionistice

Iako većina vjeruje da se čak i na blagdanskom stolu okorjelog nutricioniste nalaze isključivo verzije jela od pirovog brašna, zobenih pahuljica i chia sjemenki, to je itekako daleko od istine

Uskrs, kakav divan blagdan za ljubitelje čokolade i jaja. U našoj tradiciji možda najveći značaj prilaže se upravo doručku za Uskrs koji se servira nakon jutarnjeg blagoslova hrane. U tom smjeru ukorijenila se i navika okupljanja moje uže i šire obitelji oko jutarnjeg uskršnjeg stola koji je svake godine šarolik i prepun raznih omiljenih jela i slastica. Iako većina vjeruje da se čak i na blagdanskom stolu okorjelog nutricioniste nalaze isključivo verzije jela od pirovog brašna, zobenih pahuljica i chia sjemenki, to je itekako daleko od istine. Možda se pitate kako je to moguće i zašto je to tako, ali kao što sam već nekoliko puta pisala i isticala, blagdani su za blagdanske običaje i jela, dani kada se po njima samima prekomjerno jede i pije, uživa u društvu u nekoliko sljedova i opušta.

To nipošto ne smiju biti trenuci koji bi ikome od nas trebali predstavljati poseban napor u smislu organizacije vremena pa tako ni pretjeranog razmišljanja o tome što i koliko jesti i piti. Ipak tu je riječ o tek nekolicini dana, možda dva najviše. Takva dva dana sigurno neće narušiti harmoniju dobro i kvalitetno isplanirane prehrane tijekom ostalih dana i perioda u godini. Uživajte u nekim od mojih omiljenih uskršnjih recepata prezasićenih bogatom proljetnom i šarolikom ponudom.

Ne sjećam se kada smo zadnji put za Veliki petak preskočili neko tradicionalno jelo od bakalara. Mislim nikad. Za pripremu te super tradicionalne poslastice zadužena je Nona kojoj titulu najbolje bakalaruše još nitko nije preuzeo. No okolnosti su se promijenile i nažalost, zbog čitave situacije čuvamo Nonu pa smo ovaj posni dan prepušteni sami sebi. Ne pada mi na pamet eksperimentirati s bakalarom dok prvo sve ne upropastim nekoliko puta pa sam izabrala nešto što je relativno brzo, ukusno, prefino, a moglo bi se reći i nutritivno bogato (iako bakalaru baš ništa ne nedostaje).


Ručak za Veliki petak

Tuna s prilogom od rižinih rezanaca i šparoga, pečeni batat s prokulicama

Rižini rezanci sa šparogama

Sastojci:

  • Rižini rezanci 150 g
  • Šparoge divlje 1 vezica
  • Poriluk 1 srednji
  • Bob 200 g (može mladi bob s mahunom ili samo bobe)
  • Češnjak mladi 2 režnja
  • Maslinovo ulje 3 žlice
  • Sol i papar
  • Umak: 0.5 dcl rajčica passate + 0,5 dcl slatko kiseli umak + 0,5 dcl soja sos
  • Provansalska mješavina začina

Rižine rezance uroniti u kipuću vodu. Na maslinovom ulju kratko popržiti sitno sjeckani poriluk i vrhove šparoga uz dodatak češnjaka i boba. Nakon pet minuta dodati sol i papar, provansalsku mješavinu začina i umak. Kada umak zavrije dodati rezance i poklopiti. Smanjiti vatru i kuhati sve skupa par minuta. Ugasiti izvor topline i sadržaj ostaviti u poklopljenoj tavi bar 10 minuta.


Prokulice s batatom

  • Prokulice 250 g očistiti i narezati na četvrtine
  • Batat narančasti 300 g oguliti i narezati na komade 1 x 1 cm

Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva. Prokulice i batat staviti u posudu za pečenje (nije potreban papir za pečenje ni mazanje posude ulje). Posuti s par kapi maslinovog ulja pa peći oko pola sata. Pečeno povrće pomiješati i posoliti.

Tuna steak

Po osobi potrebno je oko 200 g tuna odreska. Ako imam svježu tunu (a nemam) pečem je kratko na grill tavi, po minutu dvije sa svake strane (ovisno o debljini odreska). Svaki cm debljine je jedna minuta više. Smrznutu tunu (to je najčešća situacija) pečem po minutu sa svake strane pa je potom prebacim u vatrostalnu posudu, prelijem s ostacima ulja iz tave i dodam prokulicama i batatu pa u pećnicu na donju razinu. U pećnici ostane najviše 7 minuta. Prije serviranja posoliti i po želji dodati maslinovog ulja.

Uskršnji stol je uvijek izazovno složiti budući da je riječ o kasnom doručku, a ručak je sam po sebi teže probavljiv jer uvijek nastojimo uživati u mladoj janjetini s krumpirima i salati od rotkvica i kapulice. Stoga provjereni izbor lagan, a tradicionalne hrane ne mijenjam nikad.

image
FOTOGRAFIJE: shutterstock


Proljetni ravioli s mladom kapulicom i šparogama

Sastojci za tijesto:

  • 5 žlica glatkog pšeničnog brašna
  • 1 žlica krumpirovog škroba
  • Sol i kipuća voda

Pomiješati suhe dijelove pa lagano dodati vruću vodu dok se ne formira tijesto koje se lako mijesi. Tijesto mora biti tvrdo, ali podatno za mijesiti i ne smije se lijepiti za ruke. Pustiti tijesto da se malo odmori dok se ne pripremi nadjev.

Sastojci za nadjev:

  • Svježa kapulica mlada – 1 svežanj
  • Šparoge divlje – 1 svežanj
  • Mini rajčice 7 komada
  • 2 jaja
  • 1 žlica soja umaka
  • Sol, papar, ulje

Nasjeckati kapulicu i šparoge. Rajčicu nasjeckati i procijediti kroz gazu dok ne ostane suhi sadržaj. Dodati rajčicu kapulici i šparogama. 2 jaja ispeći u suhu kajganu (na mrvice) i dodati povrću pa začiniti solju, paprom i soja umakom. Nadjev je spreman.

Od tijesta formirati male loptice i valjkom ih formirati u krugove. Paziti da se rubovi ne zalijepe za radnu površinu. Svaki krug po sredini napuniti malo nadjeva i presaviti na pola. Rubove izraditi vilicom da se dobro zatvore. Napunjene raviole kuhati kao njoke, u slanoj vodi dok ne isplivaju s dodatnim kuhanjem od 1 minute. Vaditi ih cjedilom i slagati na posudu za serviranje. Poslužiti uz šopsku salatu.

image
FOTOGRAFIJE: shutterstock


Kuhana šunka sa začinima

Postoji nekoliko načina na koji se servira kuhana šunka na našem stolu, a izbor ovisi prvenstveno o vremenu kojim raspolažem.

Šunku nastojim kupiti „preko tate“ koji nam osigura dobar komad mesa prethodno pripremljen i sušen na prirodan način. Okus šunke ovisit će o količini i vrsti začina u kojima se kuha. E tu nemam mjere pa se svake godine iznova igram. Nekada su baš svi zadovoljni (najčešće kada koristim samo papar i lovor), ali se svakako isplati ohrabriti pa pokušati i s raznim začinskim mješavinama za mesa od kojih mi je definitivno najuspješnija Harissa začin za pripremu mesnog temeljca: timijan, mažuran, lovor, peršin i korijander.

Šunka se prethodno kratko prokuha. Potom se stavi u posudu s hladnom vodom i začinima te kuha oko 20 minuta za svaki kilogram koliko je teška. Šunka se mora dobro ohladiti. Najbolje je da se pripremi dan ranije i ohladi u hladnjaku. Tanko rezana šunka može se ponuditi kao dio hladne plate ili se pak jelo može dodatno zakomplicirati na sljedeći način:

Pečena šunka u omotaču od kruha

Tijesto za kruh:

  • Glatko pšenično brašno (za one koji paze na detalje može se koristiti i pirovo glatko ili integralno brašno) 600 g
  • Sol 1 žličica
  • Med 1 žlica
  • Maslinovo ulje 2 žlice
  • Kvasac suhi 1 i pol vrećica
  • Voda topla 600 ml

Zamijesiti sastojke u tijesto, koristiti spiralne miješalice. Pustiti tijesto da se podiže oko 2 sata. Premijesiti tijesto dodatkom manjih količina brašna i valjkom ga izvaljati na debljinu od oko 5 do 7 cm. Kuhanu šunku staviti u sredinu, a tijesto omotati oko nje (kao jastučić) spajajući krajeve na sredini. Okrenuti spojene krajeve prema dole i peći na papiru za pečenje oko 60 minuta na prethodno zagrijanih 180 stupnjeva. Pečeno tijesto sa šunkom dobro ohladiti prije serviranja. Rezati kao da režete kriške kruha.

Uz ovakav smotuljak odlično ide namaz od mladog sira, vrhnja i vlasca.

Slana pita sa sirom

Klasik iz „kuhinje mlade domaćice“. Ovo je sigurno jedno od prvih jela koje sam ikada pripremila. Vjerojatno jer je iznimno lagano za mlade domaćice, ali je zaozbiljno preukusno. Da ne bude dileme i prekalorično je, k tome premasno i preugljikohidratno. Baš kako treba za jedan ovakav važan blagdan.

Sastojci:

  • Kore za pite 500 g (tanke)
  • Mladi svježi sir oko 1 kg
  • Jaja 6 komada
  • Vrhnje punomasno 0.5 kg
  • Ulje suncokretovo (za premazivanje kora)
  • Sol 1 žličica
  • Maslac 100 g (na tanke kriškice)

Vrhnje, sir, jaja i sol pomiješati. Jaja se prethodno mogu razmutiti mikserom kako bi se lakše umiješala u sastojke, ali sir i vrhnje sjediniti žlicom. Tek toliko da ostanu komadići i grudice od svježeg sira. Kore slagati 3 pa 2, u najširu posudu za pečenje (originalni lim za pečenje koji imate s pećnicom). Svaku koru poprskati uljem ili premazati kistom. Nakon tri kore rasporediti dio smjese. Isti postupak ponavljati svake 2 sljedeće kore. Zadnji red kora mora biti od tri komada. Po vrhu (slaganje se završava korama, a ne smjesom) rasporediti listiće maslaca. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva 15 minuta. Potom smanjiti temperaturu na 180 i peći još najmanje 30 minuta. Ohlađenu pitu servirati rezanjem na komade 5 x 5 cm. Može se servirati topla ili hladna, ali ostatak (ako ga uopće bude) čuvati najviše jedan dan u hladnjaku. Vrlo je kvarljiva i brzo mijenja okus.


Čokoladna torta 'Crnac u bijeloj košulji'

Sjećam se kao dijete koliko mi je to bilo smiješno ime za kolač. Od tada do dan danas ime se nije promijenilo, ali ni reakcija moje djece kada god spomenem „ajme mama kako glupo ime hahahaha“. Uživajte, neke stvari nikada se ne smiju mijenjati, kako bismo inače cijenili tradiciju.

Sastojci:

  • 6 jaja
  • 200 g šećera
  • 200 g maslaca
  • 100 g pečenih lješnjaka
  • Kakao prah 3 žlice
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 400 ml slatkog vrhnja

Odvojiti bjelanjke od žutanjaka. Bjelanjke miksati u čvrsti snijeg. Žutanjke pjenasto umutiti sa šećerom. Potrebno je dugo miksati dok šećer prestane pucati pod zubima. U takvu smjesu umiješati (polagano mikserom) masla. Potom miksati na većoj brzini dok se smjesa ne sjedini. Čokoladu otopiti na pari pa je ohladiti (da bude topla). Otopljenu čokoladu umiješati mikserom uz dodatak kakaa. Ručno umiješati mljevene lješnjake i snijeg od bjelanjaka. Dodavati žlicu jednog pa žlicu drugog. Miješati rahlo da ne izađe zrak.

Odvoji pola smjese i peći je u manjem okruglom kalupu (to je mala tortica). Peći na 180 oko 30 minuta. Ohladiti biskvit i premazati ga ostatkom čokoladne smjese (jestiva je i sirova). Tući slatko vrhnje u šlag (bez dodatka šećera) i dodati ga kao završni sloj na tortici. Dobro je ohladiti prije serviranja.

Linker
14. travanj 2024 15:05