Brokula je čudesno zdrava namirnica, a što je još bolje - odlično se slaže s mesom, s ribom, ali i s drugim povrćem.
 Getty Images/iStockphoto
Vrijeme je da pojačamo njezin unos

Dokazano štiti od raka, regulira tlak, poboljšava probavu, smanjuje kolesterol, a pomaže i kod upala i alergija

Naučite svoje mališane da je krckavo povrće najzdravije te brokulu onakvu kakvu svi poznajemo, ali kratko kuhanu na pari, kao i u obliku izdanaka obavezno uvrstite na jelovnik dvaput tjedno

Svi roditelji male, ali i one nešto malo veće djece znaju za strah od zelenog na tanjuru. Kao sastavni dio variva, upakirano do neprepoznatljivosti, zeleno povrće još nekako i prolazi, ali da ga prihvate onako egzaktnog oblika i boje prilično je velik poduhvat za svakog roditelja. Još da je kratko termički obrađeno, kako bi se u njemu zadržali svi vitamini i drugi zdravi sastojci koji se kuhanjem gube, pravi je izazov


Probijanje leda

Od sveg konkretnog zelenog nama je upravo brokula prva ušla na jelovnik. A ja sam opet imala sreću da je moja Lucija voli baš tako kratko kuhanu na pari, da nije mekana i gnjecava, kako ona kaže. Kad se mora gristi, samo s malo soli i par kapi maslinova ulja, odlično je samostalno jelo i još bolji prilog uz meso ili ribu.

Moj omiljen način pripreme i drugog povrća je onako kako ga spremaju na našem Mediteranu, dakle lešo s dodatkom maslinova ulja i češnjaka. Blitva je na našim prostorima najpoznatija lešada, no na ovaj način pripremljen odličan je i kelj, prokulica, cvjetača, zelje…

Snimila: Berislava Picek/EPH
Nemojte se bojati klica, odlične su u salati, dodajte ih sirove kuhanim jelima ili njima obogatite sendvič.


Ne zanemarujte ni klice

U novije vrijeme mogu se nabaviti i izdanci povrća, odnosno njihove klice, a mi volimo i njih. Uvijek imam osjećaj da sam pojela baš onu esenciju mladog povrća u njegovoj najboljoj i najhranjivijoj fazi. I osjećaj me ne vara jer upravo to kažu i nutricionisti.

Klice se mogu kombinirati u svim salatama, odličan su sirovi dodatak kuhanim jelima, zdravi začin svakom sendviču. A kako su djeca znatiželjna i nemaju naučenih očekivanja, i takav će novi oblik povrća lako prihvatiti.

Nama omiljena brokula onakva kakvu svi poznajemo i u izdancima bit će savršen prilog uz ribu. Izabrale smo tunu, koja je sada idealna za konzumiranje te okusom nenadmašnu trilju.


Savršeno pečenje

Tuna steak pečen tako da ostane ružičast iznutra bit će savršen ručak s brokulom i prokulicama na lešo, može biti dio salate s dodacima izdanaka ili savršen sendvič. A slatkastoj trilji pečenoj u vlastitom soku u papiru za pečenje odličan će prilog biti kus-kus s izdancima brokule i rotkvice te dodatkom mlade potočarke. Oba jela mogu se i kombinirati i od njih složiti nekoliko zanimljivih objeda.

Snimila: Berislava Picek/EPH
Prije pečenja trilje je dobro marinirati u maslinovu ulju i u receptu opisanim začinima.


Kuhamo: BROKULU

Brokula je čudesno zdrava namirnica koja osim što koristi kod raznih bolesti, pomaže i u detoksikaciji i mršavljenju jer ima svega 34 kcal na 100 grama.

Izuzetno je vrijedan izvor vitamina i minerala - vitamina C, provitamina A, vitamina B6, pantotenske kiseline, riboflavina te kalcija, magnezija, željeza, fosfora i kalija.

Dokazano štiti od karcinoma, regulira krvni tlak, poboljšava probavu, smanjuje kolesterol, a sprječava i alergije, koje kreću upravo sada s proljeća. Sadrži, naime, velike količine folne kiseline i flavonoida kaempferola, koji imaju protualergijsko djelovanje jer reguliraju imunološki odgovor organizma. A znamo da su upravo alergije imunološki odgovor organizma na tvari iz naše okoline. Jednostavno se priprema i odlično se slaže s ribom, mesom i drugim povrćem.

1 srednja brokula
4 prokulice
1 odrezak tune od 10 dag
maslinovo ulje
sol

Priprema:

  1. Prokulice i brokulu očistite, razlomite na cvatiće i kuhajte u loncu na pari 5 minuta. Volite li mekše, najdulje do 8 minuta.
  2. Tunu marinirajte u maslinovu ulju pa pecite na grill tavici sa svake strane po par minuta. Kad je pečena, posolite je. U marinade možete dodati začine prema želji.

4 trilje
½ šalice kus-kusa
šaka izdanaka brokule
šaka izdanaka rotkvice
šaka mladog špinata
svežnjić svježih rotkvica
malo potočarke
1 nešpricani limun
par listića kadulje
maslinovo ulje

Priprema:

  1. Kus-kus prelijte vrućom posoljenom vodom i ostavite 10 minuta da nabubri. Višak vode ocijedite
  2. Trilje očistite (ostavite im glave), pa ih umotajte u papir za pečenje s dodatkom soli, maslinova ulja, limunovom koricom i par listića kadulje. Pecite 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva Celzijevih.
  3. Na kus-kus složite oprani i dobro ocijeđeni špinat, potočarku, rotkvice te izdanke brokule i rotkvice, začinite maslinovim uljem.

Linker
14. travanj 2024 21:22