Foto: iStock
Zdrava kuhaona

Juneći gulaš

  • 1 kg junećeg mišića
  • 3 veće glavice crvenog luka
  • 4 žlice slatke mljevene paprike
  • 2 sušena lovorova lista
  • 1 žličica sušene majčinove dušice
  • svježi peršinov list
  • 2 žlice Vegete
  • 1 žlica krušnih mrvica
  • sol i papar

Priprema:

  1. Luk sitno nasjeckati i pirjati poklopljen i posoljen na masnoći dok ne postane staklen.
  2. Kad postane staklen podliti ga sa 1 dcl vode i dinstati još 5 minuta.
  3. Meso očistiti od žilica i rezati na jednake kock(ic)e te ga dodati pirjanom luku i posoliti. Pustiti ga da se zatvori sa svih strana i pusti vodu, a potom podliti sa 2, 3 dcl vode, poklopiti i tako pirjati još desetak minuta.
  4. Za to vrijeme na sitno narezati peršinov list i češnjak te ih dodati mesu zajedno s Vegetom, mljevenom crvenom paprikom, lovorovim listom, majčinom dušicom i paprom.
  5. Dodati još vode kako bi meso bilo potpuno potopljeno.
  6. Kad zakipi, smanjiti vatru i u ekspres-loncu kuhati još 40-ak minuta, a u običnom loncu i do 2 sata.
  7. Pred kraj kuhanja, ako želite da saft bude malo gušći, u gulaš dodajte žlicu krušnih mrvica.

Dobro je znati!

Uz gulaš možete poslužiti kuhane njoke, tjesteninu, palentu ili okruglice od kruha, a dobro će "sjesti" i zelena ili kupus salata.

Linker
21. travanj 2024 12:34