Sirovo meso, odnosno unutrašnjost buče može se upotrijebiti i za obloge prilikom opeklina prvog stupnja.
 Getty Images
došlo je njeno vrijeme

KRALJICA JESENI Regulira kolesterol, odlična je za sve koji pate od bolesti želuca i crijeva, a njene sjemenke dokazano pomažu kod raka prostate

Među povrćem buča je jedan od najkoncentriranijih izvora alfa-linolenske kiseline (ALA) i omega-3 masne kiseline, koja je dobra za srce i krvne žile.

Bundeva je među najvećim izvorima karotenoida alfa-karotena i beta-karotena, spojeva provitamina A koje je moguće pretvoriti u aktivan oblik tog vitamina. On je, među ostalim, vrlo važan za zdravlje pluća. Karotenoidi su također jaki antioksidansi i zaštitnici od upala.


Dobra za srce

Novija istraživanja pokazuju da karotenoid kriptoksantin iz bundeve i muškatne tikve smanjuje rizik za rak pluća. Među povrćem buča je jedan od najkoncentriranijih izvora alfa-linolenske kiseline (ALA) i omega-3 masne kiseline, koja je dobra za srce i krvne žile.

Mangan, bakar i vitamini B1 i B5 korisni su za zdravlje, a ima i triptofana, koji regulira san. Bundeva je siromašna kalorijama pa je idealna za mršavljenje i održavanje poželjne tjelesne mase.

Odlična je za sve koji pate od bolesti želuca i crijeva. Pomaže kod zatvora i upale debelog crijeva, kod artritisa i gihta. Regulira kolesterol, problematičnu kožu, pomaže zdravlje očiju, mokraćnog sustava i prostate.


Bučino ulje i sjemenke bundeve

Bučino ulje jedno je od najhranjivijih ulja jer je odličan izvor esencijalnih masnih kiselina, antioksidansa, vitamina i sterola. Ulje sjemenki bundeve djeluje kao diuretik, poboljšava kvalitetu spermija i zdravlje kože, jača imunitet, sprečava dijabetičku nefropatiju i uravnotežuje hormone. Sjemenke bundeve bogate su proteinima, mastima, aminokiselinama, triptofanom, glutamatom, vitaminima E i B te mineralima bakrom, manganom, kalijem, željezom, cinkom i selenom. Imaju mnogo kalorija, zato ih treba jesti previše.

Pomažu peristaltiku crijeva, djeluju umirujuće, antistresno, antioksidativno, snižavaju kolesterol i poboljšavaju pamćenje. Dokazano pomažu i kod raka prostate i olakšavaju mokrenje.


Jeste li znali?

  • Sirovo meso, odnosno unutrašnjost buče može se upotrijebiti i za obloge prilikom opeklina prvog stupnja.
  • I sjemenke i ulje poznato su sredstvo narodne medicine za rješavanje glista i drugih crijevnih parazita. Ne nadražuje sluznicu i nije otrovno, a osim toga može se konzumirati više dana zaredom jer nema nikakvih popratnih učinaka.
  • Bučine sjemenke gulite neposredno prije upotrebe i odbacite samo čvrstu ljusku, a ne i sivo-zelenu ovojnicu sjemenke ispod nje jer se upravo u njoj skrivaju ljekovite tvari.
  • Koliko koštica smijemo konzumirati na dan? Za odrasle se najčešće navodi količina od 300 grama, za djecu od 30 do 150.
Linker
03. travanj 2024 15:45