SHUTTERSTOCK
pun pogodak

Najbolji je izbor kad vam se jede nešto slatko! I pritom ćete smanjiti rizik za moždani udar i bolesti srca

Umjereno jedenje tamne čokolade preporučuje se kao zaštita živčanog sustava, srca i krvnih žila te za očuvanje mozga i vida

Kad osjetimo želju za slatkim, većina će prvo posegnuti za čokoladom, koja će trenutno pružiti osjećaj zadovoljstva. Iako je ova poslastica dugo bila optuživana za debljanje te se povezivala s nekim nepovoljnim zdravstvenim stanjima, prava istina je da redovito jedenje manjih količina čokolade, pogotovo tamne, ima mnoge koristi za zdravlje.

Što manje šećera

Znanstvenici misle da su zdravstvene prednosti čokolade povezane s flavonoidima - antioksidansima u tamnoj čokoladi za koje se smatra da pomažu protok krvi. Ljudi koji redovito jedu čokoladu imaju manji rizik za moždani udar i bolesti srca. Čokolada ima snažan antioksidativni potencijal, a što je sadržaj kakaa veći i udio šećera manji, učinak na cjelokupno zdravlje je bolji.

Dobre vijesti i za trudnice: istraživanja su pokazala da konzumacija 30 grama čokolade na dan tijekom trudnoće povoljno utječe na fetalni rast i razvoj. Jedna studija je pokazala da jedenje tamne čokolade barem jednom tjedno može poboljšati kognitivne funkcije, a tajna je u flavanolu, vrsti antioksidansa koji može spriječiti ili odgoditi neke vrste oštećenja moždanih stanica.

Dobar san

Umjereno jedenje tamne čokolade preporučuje se kao zaštita živčanog sustava, srca i krvnih žila te za očuvanje mozga i vida kod starijih osoba.

U konzumiranju tamne čokolade leži i ključ za dobar san.

Naime, umjereno uživanje u slatkoj, tamnoj poslastici s visokim udjelom kakaa pomaže ljudima da ostanu prilagođeni ritmu noći i dana, osiguravajući bolju kvalitetu sna

Linker
25. travanj 2024 14:22