Uživajte za uskršnjim stolom
 FOTOGRAFIJE: EVGENYATAMANENKO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Zdravlje

Navalite bez grižnje savjesti, jaja su dobra za mozak i srce, a čak i usporavaju starenje!

Američki znanstvenici došli su do zaključka da ćete, ako kombinirate niskokaloričnu dijetu i kokošja jaja za doručak, gubiti težinu dva puta brže

Izbjegavanje svih masnoća definitivno nije preduvjet zdravlja. Hrana s malo masnoće ili sasvim nemasna ne smanjuje rizik od srčanih bolesti. Unatoč prethodnim mišljenjima, nova istraživanja pokazala su da je kolesterol iz jaja uravnotežen fosfatidima, tako da nije štetan za naše zdravlje. Jaja također sadrže omega-3 kiseline koje smanjuju razinu triglicerida, čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. I zato, uživajte u svojim uskršnjim jajima! Pogotovo ako su iz prirodnog uzgoja jer tada imaju 50 posto manje kolesterola, četvrtinu manje zasićenih masnoća, dvije trećine više vitamina A, dvostruko više omega 3 masnih kiselina, četiri do šest puta više D vitamina i sedam puta više beta-karotena.

Dovoljno hranivih tvari

Kokošja jaja bogata su luteinom. Ova tvar je odgovorna za jasan i oštar vid, a njegov nedostatak dovodi do slabijeg vida. Fosfolipidi, koji osiguravaju normalnu komunikaciju stanica mozga, sastoje se od kolina. Dokazano je da je ovaj vitamin najvažniji građevinski materijal mozga. Ako jedete dva jaja dnevno, vaše tijelo prima dovoljno hranjivih tvari. Nedostatak kolina naime dovodi do slabijeg pamćenja.

Vitamin D

Žličica ribljeg ulja i jedno jaje imaju podjednake količine vitamina D, a ovaj vitamin jača kosti i zube.

Biotin, vitamin B12, i probavljivi hranjivi proteini doprinose jačanju kose i kože. Fosfolipidi koji se nalaze u kokošjim jajima potiču uklanjanje toksina iz jetre. Američki znanstvenici došli su do zaključka da ćete, ako kombinirate niskokaloričnu dijetu i kokošja jaja za doručak, gubiti težinu dva puta brže. Ovaj doručak će vas zasiti i omogućiti da smanjite unos hrane tijekom dana. Kolin, koji je neophodan za mozak, također smanjuje rizik od raka. Prema rezultatima istraživanja, za žene čija je dnevna prehrana u adolescenciji uključivala jaja, rizik od razvoja raka dojke smanjio se za 18 posto. Usporavaju i starenje - ovo je vidljivo iz istraživanja koje su proveli nizozemski znanstvenici. Kod 87 posto žena u dobi između 35 do 40 godina nestale su pigmentacijske mrlje, a koža je postala zategnutija. Kod muškaraca su se bore oko očiju znatno smanjile.

Kvalitetni proteini

Dakle, ljudi koji pojedu jedno jaje dnevno nemaju ništa veće izglede za povišeni kolesterol, srčane ili moždane udare, ili prijevremenu smrt od onih koji rijetko jedu jaja, pokazuje velika studija. Jaja su primarni izvor kolesterola u prehrani, no sadrže i vrlo kvalitetne proteine i mnoge vitamine, navode znanstvenici u časopisu American Journal of Clinical Nutrition. Ako ne patite od alergije tri do pet jaja tjedno može predstavljati izvor visoko vrijednih proteina.

Linker
21. svibanj 2024 16:25