Osim što dobro izgleda, ova torta će vas oduševiti i okusom!
 Snimila: Andrea Cukrov
Za prste polizat!

Ne ide vam pečenje torti? Onda je ova od lješnjaka i čokolade baš za vas!

Priznajem, prvo što me privuklo sirovim kolačima je taj zdraviji koncept, ali vrlo brzo su me oduševile okusima. One su pravi kremasti kolači i možete ih bez beda poslužiti na svakoj večeri ili tulumu.

- Raw čokoladna torta kažeš!
- Veganska?!
- Jel’ ti dobro?
- Što ti se dogodilo?
- Jesi bolesna?

Baš tako su me napali neki dan moji mesoljupci dok smo degustirali novi meni u pečenjarnici Kraljice.

- Što si se uhvatila tih sirovih, veganskih kolača, šta ti je?, nastavljaju.

- Ništa mi nije, nema potrebe za panikom, jednostavno sam oduševljena ovakvim sirovim tortama. Jako volim isprobati nove stvar i eksperimentirati u kuhinji. To već znate, a raw torte za mene su upravo to - novo i još uvijek poprilično neistraženo područje.

Kako je počela ta ljubav

Ljubav prema ovakvim kolačima počela je negdje prije godinu dana kada sam naišla na knjigu Slatke strasti, autorice Mihaele Devascovi. Knjiga je vizualno predivna i oduševile su me izvrsne fotografije, odmah sam je kupila.

Snimila: Andrea Cukrov
Ovakve torte, uvjerila sam se sama, uopće nisu zahtjevne, pa nema razloga da odgađate užitak koji pružaju nepcu.

Ipak, kao svaki pravi knjiški hrčak koji samo gomila kuharice, ništa iz nje nisam pripremila već sam odmah odlučila početi eksperimentirati s onim što sam imala pri ruci. Prva raw torta koju sam napravila bila je ona lanjska od jagoda. To je bio početak jednog novog slastičarskog puta za mene.

Novi izazovi, tko ih ne voli?

Istina, ne zahtijevaju ove torte neko zavidno poznavanje slastičarskih tehnika. Zapravo nisu uopće zahtjevne, no nakon dvije godine intenzivnog vođenja radionica na kojima se bavim slastičarstvom jednostavno sam se zasitila klasičnih kolača i njihovog pečenja. Potrebni su mi neki novi izazovi i intrigiraju stvari koje su dijametralno drugačije. Veganski kolači zadovoljavaju sve te kriterije, a osim toga mogu ih jesti i neki moji dragi ljudi koji su se odlučili za veganski put.

Snimila: Andrea Cukrov
Ovu kremastu divotu možete bez problema servirati i u nekoj, kako se to kaže, fancy prilici.

Ovakve torte su u zadnje vrijeme i popriličan trend, ali sebe ne smatram osobito podložnom trendovima. Dapače, većinu trendova uspješno preskočim. Recimo, apsolutno su mi neprihvatljivi trendovi pravljena kolača s nutellom ili s oreo keksima. Takve kolače bi čak nazvala gastronomskim zločinima, ali raw slastice su potpuno druga priča. One su u pravilu napravljene od najkvalitetnijih namirnica, u njima nema ničeg rafiniranog i štetnog, a i dalje pršte okusima i bojama.

Meni se svidjelo

Priznajem, prvo što me privuklo njima je je taj zdraviji koncept, ali vrlo brzo su me oduševile okusima. One su pravi kremasti kolači i možete ih bez beda poslužiti na svakoj večeri ili tulumu.

Ako ste jedan od onih koji imaju problem s konceptima kao što su veganstvo i sirovojedstvo (bok mama :)) onda na ovu tortu jednostavno gledajte kao na nepečeni kolač od lješnjaka, indijskih oraščića, banana i kakaa. Jeste pokušali, jel’ vam sad privlačnija?

Priznajte da lijepo izgleda. ;)

Snimila: Andrea Cukrov
Za slatkoću torte pobrinuli su se prirodni šećeri iz voća - datulja i banana.

Eto zašto onda ne bi pokušali napraviti nešto novo, a pri tom i puno zdravije od običnog kolača. Ne brinite, nećete se zaraziti veganskim virusom i dalje ćete htjeti ići s ekipom na ćevape kod Kraljica, ali ćete se otvoriti i nekim novim kuharskim konceptima. A učenje je uvijek kul, bez obzira na godine.

Malo sam varala

Što se ove moje tortice tiče ona je zapravo polu-sirova jer sam u podlozi koristila pečene i oguljene lješnjake. Jednostavno tako su puno aromatičniji i onaj njihov specifični šmek dođe do izražaja, a ja ionako nisam sirovojedac pa me nije ni bilo briga.

Torta je zaslađena samo prirodno prisutnim šećerima iz voća, datulja i banana, a osim njih tu su još i indijski oraščići, kakao, kakaov maslac i kokosovo ulje.

Kad sve zbrojite, ova torta ispadne i poprilično skupa, ali hej, torte (bile one zdrave ili ne) ionako ne radimo svaki dani.

Ako vam trebaju savjeti gdje nabavljati ove sve namirnice po što boljim cijenama javite se pa ću vam sve napisati, a do tada se nadam da ste spremni isprobati nešto novo već ovaj vikend.

Za podlogu:

  • 120 g lješnjaka, pečenih i oguljenih
  • 120 g svježih datulja

Za kremu:

  • 300 g indijskih oraščića, namočenih preko noći
  • 2 velike zrele banane
  • 50 g sirovog kakao praha
  • 50 g kakao maslaca
  • 30 g ED kokosovog ulja
  • prstohvat soli

Za glazuru:

  • 30 g ED kokosovog ulja
  • 2 žlice sirovog kakao praha
  • 1 žlica sladila po želji (može i bez)

Za podlogu:

  1. U blender ili sjeckalicu ubacite lješnjake i datulje te ih meljite dok se ne pretvore u pastu.
  2. Mali kalup za tortu, promjera 20 cm, obložite papirom za pečenje pa na dnu poravnajte pastu od badema i datulja. Ostavit u hladnjaku dok radite kremu.

Za kremu:

  1. Namočene indijske oraščiće ocijedite i operite pod mlazom hladne vode. Ubacite ih u blender i blendajte dok se ne pretvore u kremu.
  2. Dvije zrele banane također zblendajte i dodajte kremi od oraščića.
  3. Kakao maslac i kokosovo ulje otopite nad parom pa ih dodajte kremi.
  4. Dodajte i kakao te prstohvat sol.
  5. Sve dobro promiješajte kako bi se sastojci ravnomjerno pomiješali.
  6. Izlijte kremu na pripremljenu podlogu i odložite sve u zamrzivaču da se stisne.

Za glazuru:

  1. Otopite nad parom kokosovo ulje.
  2. Umiješajte u njega kakao prah i malo sladila ako ga odlučite koristiti, ja nisam ničim sladila.
  3. Prelijte ovim dobro ohlađenu tortu i ostavite u hladnjaku do posluživanja.
  4. Prije posluživanja tortu ukrasite sjeckanim lješnjacima ili voćem po želji, ja sam koristila maline u prahu.
  5. Ukrasite tortu sjeckanim lješnjacima i dodacima po želji, recimo s malinama u prahu kao ja.

Savjet više!

  1. Ako nemate svježe datulje možete koristiti i kvalitetne sušene, ali njih onda natopite u mlakoj vodi koji sat prije pripreme kolača.
  2. Ipak, moja preporuka je koristiti svježe datulje.

Linker
19. travanj 2024 21:48