Ne sadrži šećere ili ugljikohidrate te je stoga dobar izbor za osobe koje boluju od dijabetesa ili srčanih i krvožilnih bolesti
 FOTOGRAFIJE: MILAN2099 GETTY IMAGES
Čarobna namirnica

Ne sadrže kolesterol i ne debljaju! Bjelanjci su zaista zdravi... navalite

Ako dosad niste znali što biste s bjelancima koji su vam ostali od nekog kolača pa ste ih bacali, pročitajte zašto je to tako zdrava namirnica i na koje je načine možete upotrijebiti

Bjelanjak od jajeta upravo doživljava boom među pobornicima zdrave prehrane zahvaljujući istraživanjima koja su u posljednje vrijeme potvrdila da je ta namirnica vrlo dragocjena. Bjelanjak, ne samo što ne sadrži kolesterol (razlog zbog kojih mnogi jedu manje jaja nego što bi to željeli), već ima i niz drugih zanimljivih pozitivnih svojstava, a jela koja se mogu spraviti od bjelanjaka su mnogo ukusnija i raznolikija nego što mislite. Ako dosad niste znali što biste s bjelancima koji su vam ostali od nekog kolača pa ste ih bacali, pročitajte zašto je to tako zdrava namirnica i na koje je načine možete upotrijebiti.

Zašto su bjelanjci zdravi
Za početak, nije zgoreg ponoviti da je jaje, i to cijelo jaje, jedna od namirnica najbogatijih proteinima koje nam je majka Priroda podarila. Uzmemo li u obzir samo bjelanjke, moglo bi vas iznenaditi da u toj prozirnoj, viskoznoj tekućini ima čak četiri od šest grama proteina koliko ih ima u cijelom jajetu. Osim toga, bjelanjci su odličan izvor riboflavina i selena, a u samo jednom jajetu srednje veličine bjelanjak sadrži čak 54 mg kalija i 55 mg natrija.
Unatoč vrlo raširenoj predrasudi da jaja debljaju, ona su zapravo idealna hrana za osobe na dijeti. Jedina mjera opreza je, prema mišljenju nutricionista, da se izbjegava konzumacija prevelike količine žutanjaka. Kod hiperproteinskih režima prehrane, bjelanjak je izuzetno važan sastojak. Imajte na umu da bjelanjak sadrži samo 17 kalorija, dok ih cijelo jaje ima 71. Kolesterol je prisutan i u bjelanjku, ali samo onaj dobar. Čini se da je riječ o zaista čarobnoj namirnici jer nismo spomenuli još jednu njegovu prednost: ne sadrži šećere ili ugljikohidrate te je stoga dobar izbor za osobe koje boluju od dijabetesa ili srčanih i krvožilnih bolesti.

Sve njegove kvalitete
Visoko kvalitetni proteini prisutni u bjelanjku su savršeni za osobe koje se bave sportom jer pomažu u izgradnji mišića. Uz to, ako ste na dijeti, bjelanjak potiče osjećaj sitosti te daje energiju koja dugo traje. Nedavna su istraživanja pokazala da konzumiranje jaja za doručak pomaže u smanjenju reakcije organizma na porast razine šećera u krvi nakon obroka. Drugim riječima, „gasi” glad te će tijelo tražiti novu energiju, odnosno hranu tek onda kad mu zaista bude trebala. Velik udio kalija u bjelanjku daje doprinos zdravlju srca i kostiju, kao i staničnoj obnovi. Mnoga su istraživanja potvrdila da postoji povezanost između kalija i sniženja krvnog tlaka zahvaljujući njegovom učinku vazodilatacije. Zajedno sa natrijem i mineralima koje sadrži, bjelanjak jamči pravilnu funkciju mišića.
Visok udio ribloflavina, ili vitamina B2, u bjelanjku pomaže metabolizmu da potroši nepotrebne kalorije i masti, potiče obnovu crvenih krvnih stanica i djeluje kao antioksidans jer sprečava štetno djelovanje slobodnih radikala. Odgovarajući unos riboflavina smanjuje rizik za pojavu anemije i srčanih i krvožilnih bolesti.

Nutritivna vrijednost bjelanjka
100 grama bjelanjka sadrži:
- 52 kalorije
- 0,2 g masti
- 0 g zasićenih masti
- 0 g višestruko nezasićenih masti
- 0 g jednostruko nezasićenih masti
- 0 mg kolesterola
- 166 mg natrija
- 163 mg kalija
- 0,7 g ugljikohidrata
- 0 g prehrambenih vlakana
- 0,7 g šećera
- 11 g proteina


Recepti s bjelanjcima
Prije svega, jedan savjet: u želji da što više iskoristite dobrobiti bjelanjaka, nemojte bacati žutanjke: jednostavno koristite one bjelanjke koji vam ostanu od pripreme slastičarskih krema i drugih kolača i keksa za koje su potrebni samo žutanjci.

Omlet od bjelanjaka sa šunkom i rajčicom
- Za 4 osobe
- Vrijeme pripremanja: 30 minuta
- Vrijeme kuhanja: 18 minuta
- Sastojci: 8 bjelanjaka, 10 dag kuhane šunke, 1 režanj češnjaka, žličica kapara, 30 dag mini rajčica, 12 listića bosiljka, žličica maslinovog ulja, prstohvat papra
- Priprema: Operite 30 dag mini rajčica i prerežite ih napola te stavite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Dodajte režanj češnjaka i malo ulja. Stavite u pećnicu pod uključen grill na 5 do 10 minuta. Umutite 8 bjelanjaka, popaprite i razdijelite u 4 mala kalupa obložena papirom za pečenje, dodajte listiće bosiljka i pecite 5 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva. Rajčice stavite na omlet od bjelanjaka i pecite još 2-3 minute. Završite omlet s nekoliko nesoljenih kapara i kuhanom šunkom narezanom na trakice.


Nabujak od tikve s bjelanjcima
- Za 4 osobe
- Vrijeme pripreme: 35 minuta
- Sastojci: prstohvat soli, malo jabučnog octa, prstohvat cimeta, 2 jaja, 4 bjelanjaka, 30 g maslaca, 10 dag parmezana, 15 dag sredine od tikve, 2 dl slatkog vrhnja
- Priprema: Tikvu narežite na komadiće i kuhajte na pari, zatim propasirajte i stavite u neprijanjajuću tavu. Dodajte 2 dag maslaca, sol i papar te malo posušite kuhajući na umjerenoj vatri i neprekidno miješajući. Isključite plamen i ostavite da se ohladi, zatim umiješajte 6 dag parmezana i 2 žutanjka. Bjelanjke istucite u jako čvrsti snijeg s prstohvatom soli i malo jabučnog octa. 4 kalupa promjera 10 cm i s visokim rubom obložite papirom za pečenje te dno i stijenke obložite snijegom od bjelanjaka. Zatim u svaki kalup stavite jušnu žlicu smjese od tikve te prekrijte snijegom od bjelanjaka i na kraju poravnajte površinu. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva, po mogućnosti na pari (kalupe stavite u veću posudu s vodom). U međuvremenu umutite 1/2 dl slatkog vrhnja. Ostatak vrhnja stavite u tavicu, dodajte 4 dag parmezana i miješajte na umjerenoj vatri dok se sir ne rastopi. Začinite cimetom, ostavite da se ohladi te umiješajte tučeno slatko vrhnje. Pripremljenu kremu poslužite s još vrućim nabujcima.

Linker
05. ožujak 2024 22:27