Ako je kruška mekana na dodir kad je pritisnete prstom uz peteljku, znači da je dosegla pravi stupanj zrelosti za konzumiranje.
 Getty Images/iStockphoto
Vodič koji trebate imati

Nije isto jedemo li prezrele ili nedovoljno zrele banane, jabuke, kruške... Evo kad mogu djelovati kao laksativ, izazvati žgaravicu i plinove

Nakon što je ubrano, nutritivni sastav voća i njegova probavljivost mijenjaju se iz dana u dan pa nije svejedno jedete li ga zrelo, nezrelo ili prezrelo.

Je li dovoljno zrelo ili je još nedovoljno zrelo, pitanje je koje si svi ponekad postavljamo kupujući voće bilo na tržnici ili u supermarketima. Često ga kupujemo dok je još zeleno i možda tvrdo kako bi nam duže trajalo ako ga ne mislimo pojesti odmah. No, osim u boji i tvrdoći, postoje i druge bitne razlike između zrelog i nezrelog voća.

Za početak, zrelo voće sadrži više fruktoze pa je stoga ukusnije i slađe, dok je ono nezrelo bogatije mineralnim solima. Što se tiče udjela vlakana, on je otprilike jednak kod zrelog i nezrelog voća. No, kad je riječ o probavljivosti, opet postoje prilične razlike: još nedozrelo voće teže je probavljivo, dok ono previše zrelo brže fermentira u želucu pa stoga nije prikladno za osobe koje inače pate od nadutosti u trbuhu.

Nije nevažno ni kako čuvati voće kad ga jednom donesete kući: ako ste kupili zrelo voće, nemojte ga stavljati u plastične posude jer bi moglo istrunuti prije nego što ga stignete pojesti s obzirom na to da smanjena cirkulacija zraka pospješuje stvaranje vlage i plijesni. Donosimo vam mali vodič koji će vam pomoći da se lakše snađete u odabiru voća koje je najprikladnije za vas te u njegovom čuvanju.


Jabuka: ako je nezrela može izazvati žgaravicu

Kada se kupuje: možete ih kupovati tijekom cijele godine jer se jabuke lako i vrlo dugo mogu čuvati

Kako odabrati: da je jabuka dosegla pravi stupanj zrelosti za konzumaciju možete prepoznati po žućkastoj boji kore oko peteljke.

Kad je nezrela: manje je slatka jer se dio škroba sadržan u voćki još nije pretvorio u šećer. Nezrela jabuka je i teže probavljiva jer se škrob sporije metabolizira. Osim toga, nezrela jabuka ima adstringentan učinak (baš kao i kuhana jabuka) te zbog svoje kiselosti kod osjetljivijih osoba može izazvati žgaravicu.

Kad je zrela: ukoliko se konzumira u pravom stupnju zrelosti najbogatija je vlaknima i celulozom te pospješuje rad probavnog sustava.

Kako čuvati: držite li je kod kuće u nezagrijanoj prostoriji, može trajati oko mjesec dana, a u hladnjaku i duže. No, imajte na umu da nakon što dosegne punu zrelost, jabuka gubi na intenzitetu okusa, a smanjuje se njezin sadržaj vitamina i antioksidansa.


Banana: ako je nezrela djeluje kao laksativ

Kada se kupuje: u trgovinama je možete pronaći tijekom cijele godine, no najbolje je banane konzumirati u siječnju i srpnju. Banane se beru još nedozrele (zelene) u tropskim i ekvatorijalnim područjima te se ostavljaju da dozriju u zagrijanim prostorijama uz dodatak umjetnog etilena, plina koji inače proizvodi zrelo voće.

Kako odabrati: radije odaberite zrelije banane kako vam se ne bi dogodilo da banane koje ste kupili zelene već sutradan postanu crne i napola trule. Obratite pažnju na peteljku: ako na njoj ima plijesni, znači da je banana bila smrznuta pa odmrznuta.

Kad je nezrela: može se prepoznati po zelenkastoj boji kore i po tome što je na dodir jako tvrda. Na zračnom i suhom mjestu te na sobnoj temperaturi može trajati oko tjedan dana. No, nemojte držati nezrele banane tik do nekog drugog zrelog voća ili zrelog povrća jer će zbog etilena koji se oslobađa iz zrelog voća i povrća brže istrunuti. Na temperaturi nižoj od 8 stupnjeva banana će pocrnjeti, postati gnjecava i manje ukusna.

Ako patite od žgaravice: radije odaberite manje zrele banane jer one potiču lučenje tvari koje smanjuju žgaravicu. Osim toga, još ne posve dozrele banane imaju izraženije laksativno djelovanje u odnosu na zrele koje su puno slađe, ali mogu izazvati nadutost i plinove u trbuhu.


Kruška: kad je opora, teško je probavljiva

Kada se kupuje: u trgovinama ih možete pronaći tijekom cijele godine, no većina sorti krušaka bere se u ljeto ili u jesen pa je to i najbolje vrijeme za njihovu konzumaciju.

Kako odabrati: obratite pažnju na konzistenciju voćke - ako je mekana na dodir, znači da je zrela. Kora treba biti glatka i bez crnih mrlja, a peteljka tvrda, zelena i još uvijek čvrsto vezana uz voćku.

Kad je nezrela: ima opori, blago kiselkast okus i teže je probavljiva, posebno ako patite od žgaravice, jer je bogata taninom. Iz istog razloga ima i adstringentan učinak.

Kad je zrela: lakše je probavljiva i ima više laksativan učinak zahvaljujući većem udjelu sorbitola - alkohola (koji se inače koristi i kao zaslađivač) koji organizam ne apsorbira te koji pospješuje rad probavnog sustava.

Kako čuvati: ako je već zrela, možete je držati u najhladnijem dijelu hladnjaka oko tjedan dana. Ako je nezrela, ostavite je 4-5 dana na sobnoj temperaturi da dozrije. Ako je voćka mekana na dodir kad je pritisnete prstom uz peteljku, znači da je dosegla pravi stupanj zrelosti za konzumiranje.


Kivi: nije dobro kad je prezreo

Kada se kupuje: od siječnja do svibnja te od listopada do prosinca

Kako odabrati: kivi treba kupiti dok je još nezreo, odnosno kad je još tvrd na dodir, i zatim ga ostaviti nekoliko dana na sobnoj temperaturi da dozrije. Nema smisla kupovati već dozreli kivi, osim ako ga ne želite pojesti odmah, jer se vrlo brzo kvari.

Kad je prezreo: prepoznat ćete ga po izuzetnoj mekoći i gnjecavosti na dodir. Izbjegavajte prezreli kivi jer, iako ne škodi zdravlju, količina nutrijenata koje sadrži je značajno smanjena. Kivi ima laksativno djelovanje samo ako nije previše dozrio, zato jer je tada još bogat kalijem, vitaminom C i vlaknima.

Kako čuvati: ako je nezreo, ostavite ga na sobnoj temperaturi i to uz jednu zrelu jabuku (koja oslobađa etilen). Ako nije posve nezreo, možete ga držati u hladnjaku ili na hladnom mjestu tjedan dana, ali ne u blizini drugog zrelog voća jer bi ono ubrzalo dozrijevanje i kvarenje kivija.


Naranča: pripazite na plijesan

Kada se kupuje: od studenog do svibnja, no najidealniji period za konzumiranje naranči je u siječnju kada one imaju najviši udio C vitamina, ali i kada im je cijena najpovoljnija.

Kako odabrati: odaberite voćke srednje veličine (ne prevelike ii preteške), s korom koja dobro prijanja uz pulpu, koja nije „nagužvana“ i nema crnih mrlja. Peteljka ne smije biti previše suha jer to ukazuje da naranča nije naročito svježa, a samim time ni kvalitetna. Poželjno je čak da kora bude blago zelenkasta oko peteljke te da je uz peteljku i poneka grančica i listić. Izbjegavajte naranče koje su premekane na dodir jer su već daleko prezrele za konzumiranje.

Kako čuvati: kod kuće na sobnoj temperaturi može trajati tjedan dana, a u hladnjaku i do 3, 4 tjedna (no, ako ih kupite puno, nemojte ih staviti jednu na drugu jer će se brže pokvariti). Naranče koje imaju crne ili bijele mrlje izdvojite od ostalih jer to ukazuje na prisustvo i širenje plijesni.

Linker
12. travanj 2024 11:15