Thakkura P/Shutterstock
Istraživanje tjedna

Ova bi aminokiselina mogla imati ključnu ulogu u mršavljenju

Smanjenje razine cisteina pokreće prijelaz bijelih masnih stanica u aktivnije, smeđe masne stanice

Smanjenje unosa kalorija naširoko je prihvaćeno kao način skidanja viška kilograma i poboljšanja zdravlja, no studija netom objavljena u publikaciji Nature Metabolism upire prst u cistein, aminokiselinu koja sadrži sumpor, kao ključan u gubljenju prekomjerne mase. Stručnjaci Biomedicinskog istraživačkog centra Pennington Državnog sveučilišta Louisiana u Baton Rougeu otkrili su, naime, da smanjenje kalorijskog unosa rezultira i smanjenom razinom cisteina u bijeloj masnoći. Pokazalo se, nadalje, da to smanjenje pokreće prijelaz bijelih masnih stanica u smeđe masne stanice koje su aktivniji oblik masnih stanica, sagorijevaju energiju potrebnu za proizvodnju topline i održavanje tjelesne temperature.

Zaštitni sustavi

Kada su istraživači u potpunosti ograničili cistein u životinjskim modelima, to je dovelo do velikih gubitaka težine te povećalo sagorijevanje masti i prelazak masnih stanica u tamnije. Životinjama su istraživači davali obroke sa smanjenim unosom kalorija, što je rezultiralo i 40-postotnim padom tjelesne temperature, no bez obzira na stanični stres, nije došlo do oštećenja tkiva, što sugerira da se zaštitni sustavi mogu aktivirati kada su razine cisteina niske.

- Osim dramatičnog gubitka težine i povećanja sagorijevanja masti koje je rezultat uklanjanja cisteina, ta je aminokiselina također ključna za ravnotežu i puteve redoksa, tj. kemijskih reakcija u kojima dolazi do prijenosa elektrona između dviju tvari - rekao je dr. Krisztian Stadler, voditelj laboratorija za oksidativni stres u Penningtonu. - Ovi rezultati sugeriraju da se buduće strategije upravljanja težinom možda neće oslanjati isključivo na smanjenje unosa kalorija.

Smanjena upala

Studija je uključivala i ljudske sudionike. Bili su to muškarci i žene mlađe i srednje dobi koji su smanjili kalorijski unos u prosjeku za 14 posto tijekom dvije godine. Njima su istraživači ispitali uzorke masnog tkiva, pri čemu su tražili promjene u tisućama metabolita, spojeva koji nastaju kada tijelo razgrađuje hranu i pohranjuje energiju. I taj je dio istraživanja pokazao smanjenu razinu cisteina. Smanjenjem cisteina sudionici su doživjeli i naknadni gubitak težine, poboljšano zdravlje mišića i smanjenu upalu.

Potrebna su daljnja istraživanja za objašnjavanje uloge cisteina u mršavljenju. Ovo nikako ne znači izbacivanje cisteina iz prehrane (njegov su izvor meso, jaja, riba, ali i luk i drugo povrće) na svoju ruku, jer ima niz važnih uloga u organizmu, na prvom mjestu izgradnju bjelančevina.

16. srpanj 2025 12:36