I, koliko ih je u vašem hladnjaku?
 Getty Images/iStockphoto
Savjet koji štedi novac

Ovih devet namirnica ne biste trebali držati u hladnjaku, a sigurno to činite...

Često nam se čini da će svaka stvar stavljena u frižider zadržati svoju svježinu dulje vrijeme. U međuvremenu, mnogi proizvodi i namirnice u njemu gube okus, pa čak i istrunu prije nego što bi se to dogodilo da nisu bile u hladnjaku.

Lista proizvoda koje treba čuvati u hladnjaku definitivno je kraća nego što neki ljudi misle. Naime, pokazalo se kako mnogi ne znaju koje namirnice je poželjno držati u hladnjaku, a još je više onih koji ne znaju koje namirnice ne moraju zauzimati taj vrijedan prostor.


Saznajte o kojim proizvodima je riječ!

Jaja

Jeste li primijetili da u nekim trgovinama i supermarketima jaja uopće ne stoje u hladnjacima? I tu nema ništa loše, jer u Europi to nije neophodno zato što se možemo pohvaliti idealnom klimom koja pogoduje dugotrajnosti i svježini ove namirnica. Naravno, ljeti to, zbog rasta temperature ipak ne bismo preporučili.


Limun i još poneko voće

Dinje, banane, ananas, kivi i limun ne vole niske temperature, pa ih zbog toga treba držati što dalje od hladnjaka, jer u njemu gube okus i aromu. Možemo ih privremeno staviti u hladnjak samo nakon što ih narežemo kako bi bilo ugodnije za jelo ili kada kupimo vrlo zrelu dinju ili kivi. No, ako ih ne pojedete odmah, bolje je da ih niste ni kupili. Naime, tako zrelo voće u hladnjaku će u potpunosti izgubiti sve ono zbog čega ga volite jesti.


Korjenasto povrće

Osnovni dodaci svake dobre juhe - mrkva, peršin, celer i koraba, brzo će se osušiti u frižideru. A nije neobično ako istrunu prije no što primijetite. čak će istrunuti. Najbolje je da ih čuvate na suhom i tamnom mjestu. Zato, recimo, služe ostave u kuhinjama.


Rajčica

Zbog držanja u hladnjaku, rajčica gubi svu svoju aromatičnost i sočnost. Naime, niske temperature dovode do raspadanja šećera, kiselina i mirisa što, dakle, negativno utječe na kvalitetu ove namirnice. Rajčice, bez obzira o kojoj je vrsti riječ, držite na sobnoj temperaturi, na svijetlom mjestu, ali ne i na suncu.

Two female friends making a meal
Getty Images
Nekima će zvučati čudno, ali jajima, kažu, nije mjesto u hladnjaku, barem ne u našem dijelu svijeta.

Ovih 10 namirnica NIKAD ne bismo smjeli podgrijavati!


Krastavci

Za svježe krastavce temperatura bi trebala biti veća od 7°C, a svi znamo kako je poželjna temperatura hladnjaka oko 4 stupnja. Ako krastavce, dakle, stavite u hladnjak, oni će požutjeti i omekšati mnogo brže.


Krumpir

Iako vas pretinci u hladnjaku (pogotovo u onim modernijim) mogu natjerati da napravite pogrešku i u njih odložite i krumpir - to definitivno ne biste smjeli. Hladnoća hladnjaka pretvorit će škrob u šećer što će pokvariti okus ove namirnice, ali i njenu boju. Ostava, odnosno hladno i mračno mjesto su najbolji za čuvanje krumpira.


Luk

Luk, poput krumpira, često ide u prikladne pretince u hladnjacima, iako to uopće nije potrebno. Ono što luk zaista voli je cirkulacija zraka, zato ga uvijek izvadite iz plastične vrećice, pa čak i mrežice u koju zna biti pakiran. I jedan savjet - držite ga podalje od krumpira, jer će mu ova namirnica ubrzati proces razgradnje, odnosno truljenja.


Češnjak

Niska temperatura pogoršava njegov ukus i zdravstvena svojstva. Bijeli luk je najbolje čuvati na hladnom, suhom i tamnom mjestu. Tamo može ležati i do 5 mjeseci.


Začini i umaci na bazi octa

Baš kao što ocat ne treba čuvati u hladnjaku, tako ne treba ni dresinge koji su napravljeni na njegovoj osnovi. Ako ih stavite u hladnjak, prije će se zgusnuti i postati "oštrijeg" okusa.

Linker
18. travanj 2024 11:17